Προτάσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, κατέθεσε η Ρ. Δούρου

«Η περιφέρεια Αττικής έχει κάνει αρκετά για το προσφυγικό. Μπορούμε ακόμη περισσότερα. Με το κατάλληλο νομοθετικό υπόβαθρο. Με συντονισμό. Με σύστημα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η Ρένα Δούρου έκανε αναφορά στις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα «η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του ζητήματος». Η ίδια, ζήτησε, ύστερα από τη σχετική συζήτηση του θέματος από τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, την συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την καλύτερη διαχείριση του θέματος, τονίζοντας ότι «σήμερα δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά ούτε και την πολυτέλεια της δημιουργίας εντυπώσεων, οι οποίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος». Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής, έκανε αναφορά στην από κοινού με την γ.γ. Εμπορίου, δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα, κέντρου logistics, «προκειμένου, πρώτον, να προστατέψουμε τους πρόσφυγες από ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης και δεύτερον, να δώσουμε στους πολίτες την δομή εκείνη που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην εκδήλωση της αλληλεγγύης τους».

Η περιφερειάρχης Αττικής, χαρακτήρισε αναγκαιότητα την άμεση επίλυση τριών προβλημάτων για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση νέων παρεμβάσεων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτά σημείωσε είναι:

– Πρώτον, η μεταρρύθμιση – συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με την παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.
– Δεύτερον, η ανάγκη προσλήψεων στα κέντρα φιλοξενίας. Και τρίτον, η σύσταση Διαπαραταξιακής επιτροπής.

Μάλιστα, η Ρένα Δούρου, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρύθμιση των νόμων 4018/2011 και 4332/2015, προκειμένου να διευκολυνθούν διοικητικά και οικονομικά οι ΟΤΑ στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, όπως είναι η μεταφορά των προσφύγων από τα σημεία άφιξης ή προσωρινής διαμονής τους προς ή από τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, την διαμονή, την σίτιση, την υγειονομική περίθαλψή τους, κ.α. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, μπορεί η περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να μεταφέρει τους μετανάστες, και να μην στοιβάζονται αυτοί στον Πειραιά, τόνισε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Ρ. Δούρου παρατήρησε ότι «το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται πρόσχημα για διαγκωνισμό, στην δημιουργία εντυπώσεων» και υπογράμμισε ότι «ουδείς διαθέτει το μονοπώλιο της ευαισθησίας ή της γνώσης στην διαχείρισή του».

Ακολούθησε ενημέρωση του σώματος για την παρούσα κατάσταση και αντιμετώπιση από πλευράς περιφέρειας των συνεχιζόμενων προσφυγικών εισροών από τους αντιπεριφερειάρχες Ερμίνα Κυπριανίδου, Χρήστο Καπάταη και Γιώργο Γαβρίλη, Κεντρικού, Νοτίου Τομέα και Πειραιά αντίστοιχα.

altsantiri.gr

Categories