Έρωτας η αιτία της αεροπειρατείας σε Airbus της Aigyptair (Συνεχής Ενημέρωση)

Μια πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών κατευθυνόμενη στο Κάιρο από την Αλεξάνδρεια κατέληξε να προσγειωθεί στη Λάρνακα μετά την εκδήλωση αεροπειρατείας. Η εταιρεία έχει επιβεβαιώσει την αεροπειρατεία στην πτήση MS181 με μια δημοσίευση της στο twitter. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το αεροπλάνο τύπου Airbus 320 μεταφέρει 81 επιβάτες αλλά επόμενες πηγές κάνουν λόγο για 50 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών και του αεροπειρατή είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αεροπειρατής είναι ένοπλος. Εκπρόσωπος της εταιρείας ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε στο Bloomberg πως ο αεροπειρατής ζήτησε συγκεκριμένα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στη Λάρνακα. Ο λόγος φέρεται να είναι η πρώην γυναίκα του, η οποία διαμένει στην Κύπρο, καθώς όλα δείχνουν πως ήθελε να της παραδώσει τετρασέλιδη επιστολή.

Την ίδια στιγμή ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του ενώ στο προεδρικό μέγαρο βρίσκεται ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος συναντάται με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

To χρονικό της αεροπειρατείας

10:50 Οι Κυπριακές αρχές μεταφέρουν στο αεροδρόμειο τη γυναίκα που ζήτησε ο αεροπειρατής ώστε να συνομιλήσουν. Η γυναίκα φέρεται να διαμένει στην Ορόκλινη. Ο αεροπειρατής φέρεται να είναι ο Ιμπραήμ Σαμάχα και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητά πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

10:40 Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

10:35 Κυπριακά μέσα αναφέρουν πως ο πιλότος προφασίστηκε έλλειψη καυσίμων για να προσγειωθεί, αποκρύπτοντας αρχικά την αεροπειρατεία.

10:25 Δόθηκε άδεια εκκένωσης και στα άλλα δυο αεροπλάνα τα οποία βρισκόταν στον αεροδιάδρομο.

10:20 Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα του αεροπειρατή είναι να παραδοθούν σε γυναίκα στην Κύπρο 4 σελίδες γραμμένες στα Αραβικά. Το όνομα της γυναίκας έχει δοθεί στις αρχές.

10:15 Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα, οι περισσότεροι επιβάτες έχουν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και παραμένουν μόνο ο αεροπειρατής μαζί με τα μέλη του πληρώματος καθώς και 4 επιβάτες που δεν έχουν Αιγυπτιακή καταγωγή. Δυο μητροπολίτες από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας ήταν ανάμενα στους επιβάτες που αποβιβάστηκαν.

10:15 Ο πιλότος της πτήσης, ο Omar Al-Gammal, δήλωσε στις αρχές πως ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

10:10 Όλες οι πτήσεις εκτρέπονται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

10:05 Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απελευθερωθεί 20 επιβάτες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δυο πτήσεις, μια της Aegean και μια της WizAir οι οποίες είναι εγκλωβισμένες στον αεροδιάδρομο καθώς ήταν έτοιμες για αποχώρηση
10:00 Οι πρώτοι επιβάτες κατέβηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κρατούν τις χειραποσκευές τους

09:55 Οι σκάλες συνδέθηκαν στο αεροπλάνο και ξεκινά η αποβίβαση των γυναικόπαιδων αιγυπτιακής καταγωγής.

09:50 Σύμφωνα με πηγές οι αεροπειρατές είναι περισσότεροι του ενός αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.

09:45 Το αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει κλείσει και όλες οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια.

09:40 Τα κυπριακά μέσα αναφέρουν πως η διαδικασία τοποθέτησης των σκαλών καθυστερεί επειδή λογικά ακολουθείται το πρωτόκολλο ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις.

09:30 Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ενώ πυροσβεστικά οχήματα έχουν περικυκλώσει το αεροσκάφος. Οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν τοποθετήσει σφήνες στις ρόδες του αεροπλάνου για να το ακινητοποιήσουν.

09:20 Ο ένοπλος αεροπειρατής ζητά να τοποθετηθούν σκάλες για να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής

09:10 Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι το Airbus A320 τελεί υπό αεροπειρατεία.

08:50 Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

08:00 Το αεροπλάνο των Αιγυπτιακών αερογραμμών απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο.


Πηγή: Sigmalive

Η αρχική φωτογραφία είναι από το Reuters.

topontiki

Categories