2-3/4. Πανελλαδική συνάντηση για την διαχείριση αποβλήτων

prosynat-afisaΗ ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων) προχωρά στη διοργάνωσης μιας πανελλαδικής συνάντησης συλλογικοτήτων για ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων, με θέμα: «Τα κινήματα μπροστά στην πρόκληση της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»), το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
Θα ακολουθήσουν περιφερειακές συναντήσεις:

– Στην Τρίπολη, στις 10/4/2016, με συλλογικότητες της Πελοποννήσου

– Στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο, με συλλογικότητες της Βόρειας Ελλάδας

Πρόκειται για μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα.

Το πρόσφατα εγκεκριμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις, προκειμένου να αποδυναμωθεί και να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Οι πιέσεις για επαναφορά στο αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης σύμμεικτων και στην πρακτική των ΣΔΙΤ αυξάνονται. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αποκεντρωμένων υποδομών ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων (προδιαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση “πράσινων” και οργανικών), σε συνδυασμό με την εξάντληση των ανοχών των ελάχιστων υπαρχουσών υποδομών (ΧΥΤΑ), ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα επικίνδυνα σενάρια της καύσης.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι πολίτες και οι συλλογικότητές τους καλούνται να ξανασυζητήσουν τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα μέσα του κινήματος, προκειμένου να γίνει πράξη η δημόσια διαχείριση, με αποκεντρωμένες υποδομές, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην οικονομικότητα του συστήματος. Σε αυτά τα ζητήματα είναι ειδικά αφιερωμένη η δεύτερη μέρα της συνάντησης.

Πρόγραμμα – θεματικές παρουσιάσεις και παρεμβάσεις
Σάββατο 2/4, 10.00 – 14.00, Πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων

Παρουσίαση:

· Η πρόκληση της υλοποίησης του νέου εθνικού σχεδιασμού και της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης: η στάση της κυβέρνησης και οι αντιστάσεις (πολιτικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές)

Παρεμβάσεις:

· Ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) Αττικής

· Ο κρίσιμος ρόλος της αυτοδιοίκησης και τα τοπικά σχέδια διαχείρισηςΣάββατο 2/4, 16.00 – 20.00, Ειδικά θέματα διαχείρισης αποβλήτωνΠαρεμβάσεις:

· Πολιτικές στο πλαίσιο της ΕΕ

· Δημόσιος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, αναδιάρθρωση του συστήματος ανακύκλωσης

· Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και αποβλήτων υγειονομικών μονάδωνΚυριακή 3/4, 10.00 – 14.00, Οι διεργασίες στα κινήματα, λόγος και ρόλοςΠαρεμβάσεις:

• Τα μοντέλα εναλλακτικής διαχείρισης: συμπτώσεις – αποκλίσεις. Ο ρόλος της ακαδημαϊκής – επιστημονικής κοινότητας

• Λόγος και πρακτικές στα τοπικά κινήματα αντίστασης και στους πολιτικούς χώρους

• Ο ρόλος των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση

• Κοινωνικά – αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα στο χώρο της διαχείρισης αποβλήτων

• Η άτυπη διαλογή στην πηγή και ο ρόλος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων

Share

Categories