Τελικά μήπως είμαστε κορόιδα που κάνουμε ανακύκλωση με αυτόν τον τρόπο;

Πως θα σας φαινόταν κάθε μέρα κάποιος να έμπαινε στο σπίτι σας και να σας ζητούσε π.χ. 2 ευρώ, εσείς να του τα δίνατε και αυτός μαζεύοντας χιλιάδες ευρώ, να περνούσε μία άνετη ζωή χωρίς ιδιαίτερο κόπο;

Και όμως αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει με παρόμοιο τρόπο, με τη μορφή της Ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Δηλαδή έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση, όπου μας ζητούν κάποιοι κάθε μέρα να μαζεύουμε δωρεάν πρώτες ύλες γι αυτούς, που με τον ιδρώτα μας έχουμε αγοράσει (κατά άλλους άχρηστα σκουπίδια), να τους τις δίνουμε να τις επεξεργάζονται και να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ.

Πού ακούστηκε να στήνονται επιχειρήσεις οι οποίες να ζητούν τζάμπα τις πρώτες ύλες και να μην πληρώνουν σε εμάς τίποτε; Αν αυτό δεν είναι επιχείρηση πρώτης τάξεως, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Τώρα θα μου πείτε ότι με την ανακύκλωση βοηθάμε στο να διατηρείται το περιβάλλον καθαρό. Κατά την δική μας άποψη που γνωρίζουμε και κάποια πράγματα, αυτή είναι η μεγαλύτερη πλάνη όλων των εποχών.

Το περιβάλλον δεν πρόκειται να πάθει το παραμικρό, με την εναπόθεση των σκουπιδιών στους κάδους από εμάς, όπως γίνεται δεκάδες χρόνια τώρα. Το περιβάλλον θα έχει επιπτώσεις στην περίπτωση που αυτοί που παίρνουν τα σκουπίδια από τους κάδους, αντί να τα διαχειρίζονται όπως πρέπει, να τα πετάνε όπου να ναι, να τα καίνε και γενικά να τα αφήνουν στο έλεος της φύσης. Τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις αλλά ακόμα και αυτές θα ήταν πολύ μικρές, αφού ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι προηγμένες χώρες, έχουν βρει λύσεις με τον ενταφιασμό και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Όμως κάποια μυαλά σκέφτηκαν ότι η ανακύκλωση έχει πολύ χρήμα και αυτό το χρήμα θα μπορούσαμε κάλλιστα, να τους το δώσουμε εμείς οι πολίτες τζάμπα, και να τους πούμε και ευχαριστώ. Έτσι εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του κόσμου για το περιβάλλον, έφτασαν σε σημείο να αναγκάσουν τους πολίτες να διαλέγουν τα σκουπίδια στο σπίτι τους, και να τα δίνουν σε αυτά τα μυαλά καθαρά, ώστε να κερδίζουν ακόμα περισσότερα χρήματα, από την διαδικασία διαλογής τους.

Αυτό ξεκινά τώρα στις δικές μας περιοχές, και κάποιοι λένε ότι αυτό γίνεται σε άλλες χώρες πολλά χρόνια πριν. Ναι έχουν δίκιο, σε άλλες χώρες αυτό γινόταν πολλά χρόνια πριν, γιατί σήμερα ο τρόπος που γίνεται η ανακύκλωση αλλάζει.

Όλη η διαδικασία της ανακύκλωσης, αφορά υλικά όπως το χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, διότι ακόμα και με την ανακύκλωση τα οργανικά απόβλητα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν εκεί που πήγαιναν πάντα, οπότε ουσιαστικά τι αλλάζει για την προστασία του περιβάλλοντος;

Έτσι προκειμένου να δώσουν κίνητρα στους πολίτες και να γίνουν λιγότερο προκλητικές οι εταιρείες, στις πολιτισμένες χώρες, άρχισαν να στήνονται Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες από ένα τέτοιο κέντρο στην Αθήνα, οι πολίτες ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους σε αυτό το κέντρο και παίρνουν χρηματικό αντίτιμο γι αυτό. Μικρό, αλλά τουλάχιστον έχει γίνει η αρχή. Έτσι αυτό που πριν από χρόνια γινόταν στις άλλες πολιτισμένες πόλεις του κόσμου, κάποιοι μας το «πουλάνε» ως τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης σήμερα, ενώ τώρα αυτές οι πόλεις αλλάζουν τρόπο διαχείρισης κάνοντάς ανταποδοτική ανακύκλωση, όπως δηλαδή θα έπρεπε να γίνεται.

http://www.apela.gr

Categories