Η πρώτη έκθεση Παραδοσιακού Κεντήματος από τον ΧΛΟΑ. video

“…Ας κρατήσουμε σταθερά το πανάρχαιο νήμα.. να αποδείξουμε πως μία τέχνη που κρατά τόσες χιλιάδες χρόνια σε πείσμα της μηχανοποίησης και της εκφυλισμένης αισθητικής, είναι ζώσα τέχνη που ικανοποιεί πραγματικές σημερινές ανάγκες. Η Παράδοση και η Τέχνη έχουν χυμούς, έχουν καρπούς που δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αποξηρανθούν. Πρέπει να γνωρίσουμε , να διαφυλάξουμε και μεταδώσουμε τον εθνικό μας πλούτο, αν θέλουμε το παρελθόν του τόπου μας να έχει μέλλον. Όλες αυτές οι δημιουργίες δεν είναι απλά αντικείμενα η στολίδια, είναι ο καμβάς που αποτυπώνεται όλη μας η ζωή, η διαδρομή μας από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Αυτά τα είδη μπαίνουν στο χώρο με τα ιερά ενθυμήματα, κειμήλια κάθε οικογένειας, αυτά θα ακουμπήσεις με δέος αν θέλεις να νιώσεις ότι η ευχή των γονιών σου σε συνοδεύει σαν παντοδύναμο φυλαχτό”.

Νομίζω ότι αυτό και μόνο το απόσπασμα από την ομιλία της κας Καλλιόπης Χατζάκη στην 1η έκθεση Παραδοσιακού Κεντήματος που διοργάνωσε ο ΧΛΟΑ στην Ανάβυσσο, περιγράφει ακριβώς το νόημα της Έκθεσης και επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά το έργο και τη προσπάθεια του ΧΛΟΑ να διατηρήσει και να διαδώσει την Πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η έκθεση με παραδοσιακά κεντήματα του Ομίλου, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν Αγ. Θεοδώρων Αναβύσσου, από την Παρασκευή 8 Απριλίου έως το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Paraktios ήταν εκεί και ετοίμασε το video που ακολουθεί.

[wonderplugin_carousel id=”17″]

 

Δείτε φωτο πατώντας ΕΔΩ

 

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

Categories