Λίμνη Βουλιαγμένης: Η αυθαιρεσία κυριαρχεί ακόμα

Ρεπορτάζ καταπέλτη για τη Λίμνη Βουλιαγμένης φιλοξενεί το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Καθημερινή. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος φέρνει στην επιφάνεια το επείγον έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που κατακεραυνώνει τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την επιχείρηση «τακτοποίησης» αυθαιρέτων που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν κατεδαφιστεί.

Την υπόθεση δημοσιοποίησε με καταγγελίες του ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης και Εμπειρογνώμων του Δήμου σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας του τόπου, Χρήστος Διονυσόπουλος.
Αναλυτικά το σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Γιώργου Λιάλιου:
Πλήθος αυθαιρεσιών στη λίμνη Βουλιαγμένης διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Παρά τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία της, η λίμνη περιβάλλεται από 700 τετραγωνικά παράνομων κατασκευών και δραστηριοτήτων.
Η περιοχή που περιβάλλει τη λίμνη Βουλιαγμένης ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και για δεκαετίες ενοικιάζεται σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Οπως επισημαίνει ο κ. Χρήστος Διονυσόπουλος, επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης, οι πρώτες αυθαίρετες κατασκευές δίπλα στη λίμνη χτίστηκαν τη δεκαετία του ’80. Το 2003 το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε ειδικό πλαίσιο προστασίας της, χωρίζοντάς την σε δύο ζώνες: στη ζώνη απόλυτης προστασίας, όπου επιτρέπονται μόνο δράσεις αναβάθμισης του περιβάλλοντος, και στη «λουτρική» ζώνη, όπου επιτρέπεται η χρήση του υφιστάμενου κτιρίου του υδροθεραπευτηρίου και η προσθήκη κτιρίου αποδυτηρίων – αναψυκτηρίου 150 τετραγωνικών. Το διάταγμα έδινε προθεσμία δύο ετών για την απομάκρυνση των αυθαιρέτων κτιρίων και δραστηριοτήτων.
«Εντούτοις η αυθαιρεσία, η παρανομία και η ασύστολη ασυδοσία στη λίμνη δεν έπαψαν ποτέ να κυριαρχούν, με τη στήριξη, τη συνέργεια ή την εθελοτυφλία των τοπικών αρχόντων και υπαλλήλων της πολεοδομίας», υποστηρίζει ο κ. Διονυσόπουλος.
Επειτα από καταγγελία της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο. Στο έγγραφό τους (18.02.2016) διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων:
• Την ύπαρξη 865 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών (κτίσματα και ημιυπαίθριοι) και χρήσεων και 60 θέσεων στάθμευσης, καθ’ υπέρβασιν των επιτρεπόμενων (υπό προϋποθέσεις) 150 τ.μ. κτιρίου και 15 θέσεων στάθμευσης.
• Οι σύνοδες χρήσεις (λ.χ. κυλικείο) επιτρέπονται μόνο εάν λειτουργεί το υδροθεραπευτήριο, το οποίο παραμένει κλειστό.
• Οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις εμπίπτουν σε κατηγορία στην οποία ο ν.4178/13 απαγορεύει τη νομιμοποίηση.
Οι επιθεωρητές καλούν την πολεοδομία Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης να επανεξετάσει την υπόθεση, από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και από το πειθαρχικό του ΤΕΕ να ελέγξει τον μηχανικό που συνέταξε τη σχετική αίτηση.
Ο δήμος, πάντως, υποστηρίζει ότι η υπόθεση «έχει διογκωθεί αναίτια». «Η άποψη της πολεοδομίας μας είναι ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν δίκιο σε κάποια σημεία, αλλά όχι σε όλα. Το θέμα επ’ ουδενί δεν έχει τέτοιες διαστάσεις, στην πραγματικότητα τα προς κατεδάφιση τετραγωνικά είναι ελάχιστα. Θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας στο ΣΥΠΟΘΑ», υποστηρίζει ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
«Η υπόθεση έπρεπε να ελεγχθεί από εισαγγελέα. Πρόκειται για ένα έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και διοικητικό», εκτιμά ο κ. Διονυσόπουλος.

http://3vita.gr/kathimerini-gia-limni-vouliagmenis-31114

Categories