Κάτι περισσότερο από ικανοποιημένοι πρέπει να έμειναν οι οργανωτές της εκδήλωσης ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ που έγινε στις Αλυκές Αναβύσσου την Παρασκευή 22/4/16. Παρότι μπορεί να φάνηκε απλή, ήταν μία δύσκολη Ομαδική δουλειά από διαφορετικές ειδικότητες και πιθανώς σημεία εκκίνησης αλλά όλα κατέτειναν σ΄ένα πολύ όμορφο για τους μαθητές βίωμα. Επρόκειτο περί απλοποιημένης επιστημονικής επίσκεψης στις Αλυκές στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκστρατείας για την ανάδειξη του ιδιαίτερου τόπου των Αλυκών, με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο, την Ορνιθολογική και το Αρχείο Αγκούτογλου, για την τοπική Ιστορία.
Πάνω από 150 μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν με τους δασκάλους και καθηγητές τους για να γνωρίσουν και να ακούσουν από κοντά για την ιστορία των Αλυκών Αναβύσσου, να κάνουν Ορνιθοπαρατήρηση και περπατώντας να γνωρίσουν την χλωρίδα των Αλυκών.
Για την εκδήλωση, όχι μόνον είχε ενημερωθεί η ΕΤΑΔ αλλά είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει κάτι όμως που δεν έγινε. Θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Υπευθύνου του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σαρωνικού, Απόστολου Χατζηδήμου που μαζί με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Άρια Χήνου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συζήτησαν με τους επιστήμονες και τους οργανωτές και κράτησαν σημειώσεις.
Τρία “περίπτερα” αποτελούσαν το κορμό της εκδήλωσης καθώς όλοι οι μαθητές πέρασαν και από τα τρία στάδια αρχίζοντας από το πρώτο, όπου εκεί τους καλωσόριζε η Μάνια Βρανοπούλου, τους εξηγούσε για την αξία του αλατιού και τους πρόσφερε “ψωμί και αλάτι” για να δέσει η γνωριμία τους. Στη συνέχεια οι αδελφές Μαρία και Όλγα Αγκούτογλου, από το Μουσείο Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού Αναβύσσου “ΜΑΚΗΣ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ” , ανέλαβαν να παρουσιάσουν την ιστορία των ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, με σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα από την λειτουργία και μετέπειτα το “σφραγισμα” των Αλυκών που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει γιατί έγινε.
Το επόμενο στάδιο αποτελούσε η ορνιθοπαρατήρηση, όπου επιστήμονες της Ορνιθολογικής και του ΕΛΚΕΘΕ κατέδειξαν σε μικρούς και μεγάλους την αξία του υγρότοπου για τα πουλιά καθώς και μία σύντομη περιγραφή τους με ταυτόχρονη διανομή σχετικών εντύπων.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν Βιωματική ξενάγηση για τη χλωρίδα των Αλυκών από τον Βιολόγο Ευάγγελο Μπαλιούση, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Αττικής.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ευχαριστώ τον Αντρέα Καράμπελα για τις φωτο. -Paraktios-
[sam id=”6″ codes=”true”]