Πυργάκι Αναβύσσου.* (ο σωστός τίτλος Πυργάκι Π.Φώκαιας)

Δημοσιεύουμε το άρθρο όπως είναι αναρτημένο από την πηγή,  με την διόρθωση, ότι το Πυργάκι ανήκει στα Διοικητικά Όρια της Π.Φώκαιας.

Ερείπια μικρού πύργου σε κωνικό ύψωμα στην περιοχή Αναβύσσου. Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή σαν «Καταφύγι» και υπήρχε εκεί μεσαιωνικός οικισμός που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον 11ο και 14ο αιώνα. Προφανώς το μέρος χρησίμευσε σαν καταφύγιο του πληθυσμού των παραλίων σε περιόδους έξαρσης της πειρατείας, καθώς το σημείο είναι αθέατο από τη θάλασσα, έχει στοιχειώδη φυσική οχύρωση και εκεί κοντά είναι και μια μεγάλη σπηλιά.

Ο πύργος ήταν ένα μικρό παρατηρητήριο που ίσως να προϋπήρχε του οικισμού. Δεν φαίνεται να είναι από την περίοδο της Φραγκοκρατίας ούτε μεταγενέστερος. Ελλείψει άλλων πληροφοριών θα τον χαρακτηρίσουμε «βυζαντινό».

[wonderplugin_carousel id=”19″]

http://www.kastra.eu

Από τις σελίδες του Θ.Δαλάκογκου, διαβάζουμε τα εξής:

Καταφύγι, το (Καταφυγή) := 1. Κοιλάδα και λόφος τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Αναβύσσου και της Φώκαιας. Στη περιοχή υπάρχουν πολλές αρχαιότητες. Ανήκει ιδιοκτησιακά, κατά μεγάλο μέρος, στον Συνεταιρισμό Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος. Πήρε την ονομασία Καταφύγι, προφανώς γιατί ήταν καταφύγιο των κατοίκων από τις εχθρικές επιδρομές. Η σιγουριά για την ονομασία μεγαλώνει από την ύπαρξη σε κορυφή λόφου της περιοχής, ερειπίων μικρού πύργου παρατηρητηρίου – φυλακίου. Χάρτης των διανομών του Υ.Γ. αναφέρει σαν Καταφύγι το λόφο Πυργάκι. -Paraktios-

Categories