Ευθύνες στο ΡΙΚ για τις “ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις” του Σφακιανάκη

Περίπου δύο μήνες μετά την επίμαχη συνέντευξη του τραγουδιστή Nότη Σφακιανάκη στο κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας του καταλογίζει «κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις» και «ρητορική μίσους».

Ο τραγουδιστής χαρακτήρισε τους πρόσφυγες «ριψάσπιδες που βιάζουν την πατρίδα μας» και οι αντιδράσεις στην Κύπρο ήταν πολλές. Μάλιστα, το θέμα έφτασε μέχρι την κυπριακή Βουλή, ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας δέχθηκε «βροχή» παραπόνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Επιτροπή, αποφάσισε ότι «η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους». Όπως προσθέτει, «αυτή η ρητορική μίσους ήταν αντίθετη, όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα”.

Το ΡΙΚ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, «επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την προβολή της ρατσιστικής ρητορικής το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησής των ιδεών και της προβολής όλων των απόψεων».

Η Επιτροπή σημειώνει «πως το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι απεριόριστο, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, της τήρησης της νομιμότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, «αποφάσισε, περαιτέρω, ότι οι θέσεις του ΡΙΚ περί μετάδοσης των πάντων ώστε να αφήνεται στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας, `μιας κοινωνίας που είναι ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί` είναι και ανεδαφικές και επικίνδυνες για την κοινωνία».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η αντίληψη που εκφράζεται περί της κοινωνίας ως ενός συνόλου ανθρώπων απόλυτα λογικών και ικανών να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό είναι απλοϊκή και εκτός πραγματικότητας και θα πρέπει αυτό να το έχει υπόψη ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, και δη δημόσιος».

«Τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε το βίντεο:

enikos

Categories