Ποιοτική παράσταση ακόμα μία φορά χθές 14/5 στο Αμφιθέατρο Καλυβίων, από μαθητές του ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ που με τη στήριξη του σχολείου και την εμπνευσμένη ικανότητα της Βίκυς Σημαιοφορίδου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και δημιουργία αντιστάσεων σε διαδικασίες δημιουργίας φασιστικών μορφωμάτων.
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, και κυρίως στους μαθητές!!
Λίγα λόγια για το Θεατρικό.
Παρουσιάζει τη διεξαγωγή ενός πειράματος σε κάποιο σχολείο των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ελλάδας ή και απανταχού της γης. Ένα πείραμα, το οποίο ξεκινά με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά εξελίσσεται σε κάτι ανεξέλεγκτο κι εν τέλει, βίαιο. Ένας καθηγητής Λυκείου, με αφορμή το σχόλιο ενός μαθητή του πως «δεν μπορεί σήμερα να ξαναϋπάρξει φασισμός, γιατί όλοι γνωρίζουμε τις φρικαλεότητες που προκάλεσε» αλλά και την ερώτηση « Πώς είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού, να τηρήσουν στάση σιωπής ή και συμμετοχής στις ωμότητες που διεξάγονταν, και επιπλέον όταν όλα τελείωσαν να αρνηθούν ότι είχαν έστω και γνώση για αυτά που γίνονταν;» προτείνει ένα ανατρεπτικό πείραμα διάρκειας 5 μόλις ημερών-μίας σχολικής εβδομάδας-, με στόχο την κατανόηση, βίωση της διαδικασίας δημιουργίας φασιστικών μορφωμάτων.
Καθώς το πείραμα περνάει στην εφαρμογή του, μαθητές και καθηγητής εμπλέκονται σε ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι ρόλων, που τους βυθίζει στη παραγωγή ενός επικίνδυνου μηχανισμού εξουσίας, δύναμης, μέσα από την απόλυτη πειθαρχία, την αποθέωση του «εμείς και οι άλλοι , οι εχθροί », τη «δράση υπέρ της δικής μας ομάδας και εναντίον όλων των άλλων» και την περηφάνια για «εμάς τους εκλεκτούς» .
Ο καθηγητής αναλαμβάνει τον ρόλο του ηγέτη και οι μαθητές του το ρόλο των μελών της «ομάδας» η οποία μετεξελίσσεται σε μία φανατική μάζα. Πειθαρχούν σε μια σειρά κανόνων συμπεριφοράς, ονοματίζουν την ομάδα τους «Το Κύμα», φορούν ένα είδος ενιαίας στολής, επινοούν έναν κοινό χαιρετισμό, φιλοτεχνούν ένα διακριτικό σήμα και μαθαίνουν τελικά να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο ως μέλη μιας εκλεκτής ομάδας, εντός της οποίας όλοι είναι ίσοι με όλους. Με αφορμή αυτό το πείραμα ξεδιπλώνεται ένα απίστευτο κουβάρι ρατσιστικής βίας , οι μαθητές στρατεύονται κάτω από την δύναμη του Αρχηγού — ο οποίος δεν είναι άλλος από τον δάσκαλο τους, που μας παραπέμπει στον Χίτλερ και στη ναζιστική νεολαία. Όσοι μαθητές δεν ακολουθούν “Το Κύμα” που υποτίθεται προάγει την συνεργασία και την αγάπη στην κοινότητα, ενώ στην πραγματικότητα στρατικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις, αντιμετωπίζονται ως εχθροί και απομονώνονται.
Το φαινόμενο αποκτά τρομακτικές διαστάσεις στο σχολείο…..
Σ Υ Ν Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Σ :
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Λακές Θάνος
ΣΥΖΥΓΟΣ/ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : Αγγελίδη Ασημίνα
ΑΡΗΣ :Χαββάς Άκης
ΑΜΑΡ : Παπάζογλου Λάμπης
ΒΙΚΥ : Aδαναλόγλου Δώρα
ΓΙΑΣΝΑ : Τράγκα Ελευθερία
ΓΙΕΛΕΝΑ : Παρδάλη Μαρία
ΔΑΝΑΗ : Λακέ Μαντώ
ΕΛΛΗ : Πανάγου Τζένη
ΛΕΝΤΙΑΝ : Γεωργίου Κων/νος
ΜΑΡΙΖΑ/ΜΟΛΟΥΚ : Δεληχατζή Λίλη
ΜΠΑΧΑΡ/ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ : Κακαράτζα Ειρήνη
ΝΑΤΑΣΣΑ : Κούβαρη Δώρα
ΝΙΚΟΣ : Κουλικούρδης θωμάς
ΟΚΚΑΛΙΔΗΣ : Κολλούας Σταύρος
ΡΟΜΑΝ :Χατζηλιάδης Πρόδρομος
ΧΡΟΝΗΣ : Ρουμπεϊδης Χρήστος
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : Σημαιοφορίδου Βικτωρία
δείτε ένα video teaser καθώς ολόκληρο το θεατρικό βρίσκεται προς τελική επεξεργασία.
Δείτε φωτό πατώντας ΕΔΩ
[sam id=”6″ codes=”true”]