Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης στον Paraktios για τις παραλίες. video

Περίπου 2 ώρες κράτησε η συνέντευξη που παραχώρησε στον Paraktios.gr ο Δημάρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, την Πέμπτη 26/5/16.

Ο κύριος άξονας στον οποίο επικεντρώθηκε η συζήτηση, ήταν οι Παραλίες και οι καντίνες  στον  Δήμο Σαρωνικού, καθώς και άλλα ζητήματα που τελευταία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις, όπως η κοπή των αρμυρικιών στη παραλία της Σαρωνίδας κ.α.

Προηγουμένως ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να σχολιάσει κάποια επίκαιρα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τον Δήμο. Αυτά τα ζητήματα παρουσιάζονται σε ξεχωριστό video.

video 1. ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ – ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ- ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ- ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ . (Κύρια σημεία των τοποθετήσεων του Δημάρχου)

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ. (στην αρχή του video) Δεν είναι το ζητούμενο η Ψυττάλεια, το ζητούμενο είναι να φέρουμε λύση. Τις επόμενες ημέρες θα φέρουμε πρόταση συγκεκριμένη, δομημένη και ρεαλιστική για να δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα. Η άποψη της ΕΥΔΑΠ ανέκαθεν, είναι ότι τα λύματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν 50 χλμ. Όσα στελέχη της ΕΥΔΑΠ υποστήριζαν το αντίθετο, είναι απομονωμένοι. Δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί αποχετευτικό έργο αν δεν υπάρξει ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ , κάτι που θα παρουσιαστεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ. (στο 10ο min) Κάποιοι προσπαθούν να πυρπολήσουν τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης Σαρωνίδας. Το έγγραφο που έχει δημοσιοποιηθεί αφορά ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ και όχι Καθορισμό Χρήσεων. Αναφορά στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ και τον Δ.Κλούρα.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ. (17ο min)Ακύρωση της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής με 2 αποφάσεις του ΣτΕ, προκάλεσαν δύο ιδιοκτήτες που θίγονται και επηρεάζονται  περίπου 800 ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ Λ.Καλυβίων και Λ. Αναβύσσου με πρόσωπο στην Λεωφόρο Καλυβίων. Υπάρχει σε εξέλιξη συνεννόηση Περιφέρειας και Μελετητή για τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην “πέσει” η πράξη εφαρμογής.

Μέχρι τέλος Ιουνίου υποβάλλεται προς έγκριση η πράξη εφαρμογής της Παραλίας για 300 περίπου οικοδομικά τετράγωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Πάνου Σκουρολιάκου. (στο 21ο min)


video 2. Υποβάλλονται ερωτήσεις από τον Paraktios και ο Δήμαρχος απαντάει σε θέματα αδειοδότησης και διαχείρισης Καντινών στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού.

Γενικότερες θέσεις του Δημάρχου σε ότι αφορά τη διαχείριση παραλιών.(στην αρχή του video)

Αναφορά στη διαδικασία γνωμοδότησης και συμμετοχής του Συμβουλίου της ΔΚ Π.Φώκαιας στην αδειοδότηση του κου Δαή και τη γενικότερη πολιτική για τις Καντίνες στην Π.Φώκαια. (7ο min)

Για τη πρόσκληση του Δημάρχου στους αρχηγούς της μειοψηφίας που αρνήθηκαν να ενημερωθούν. (20ο min)

Πήρα την πρωτοβουλία να καλέσω τους αρχηγούς και τον Ανεξάρτητο Δ Σύμβουλο για να τους ενημερώσω για θέματα του Δήμου εν όψει του καλοκαιριού. Ο κος Τσαλικίδης και η κα Ράπτη μου δήλωσαν ότι εξωθεσμικές συζητήσεις δεν κάνουν και επέλεξαν να φύγουν από την συνάντηση γιατί όπως είπαν, υποβαθμίζεται ο ρόλος των Δημοτικών Συμβούλων.

Για την επιχείρηση EMIRATES (28ο min).  (Περιληπτικά, οι απαντήσεις και θέσεις του Δημάρχου

Ο Δήμος Σαρωνικού παραχωρεί στην επιχείρηση EMIRATES, που βρίσκεται πάνω από  την Λεωφόρο, έκταση 705μ2 στη προβολή του καταστήματος κάτω από τον δρόμο. Μετά από την αυτοψία της τεχνικής υπηρεσίας,  διαπιστώνεται παράνομη κατάληψη  250 μ2 και επιβάλλεται πρόστιμο από τον Δήμο που αντιστοιχεί στο διπλάσιο ποσό του τέλους που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Κάτω από τη προβολή της επιχείρησης υπάρχει και ένα ξύλινο κιόσκι το οποίο όμως είναι σε χώρο ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ που το χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη επιχείρηση αφού το μίσθωνε από την ΕΤΑΔ. Σε αυτό το κιόσκι δεν έχει δικαιοδοσία ο Δήμος. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για καντίνα, αν υπάρχει μισθωτήριο της ΕΤΑΔ ο δήμος είναι υποχρεωμένος να δώσει άδεια. Γίνεται μία επιχειρηματική ενέργεια στη περιοχή που αναβαθμίζει και δεν την υποβαθμίζει. Η επιχείρηση έχει άδεια μικρής κλίμακας από την πολεοδομία για την οποία έκανε έλεγχο η Αστυνομία και δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Για τους Φοίνικες που έχουν φυτευτεί, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα για 6 φυτά.  Ο Δήμαρχος επίσης αναφέρθηκε και στη πέργκολα την οποία διεκδικεί προηγούμενος επιχειρηματίας και ήδη έχουμε αναρτήσει σχετικό άρθρο. (δείτε ΕΔΩ)

Για τη κοπή αλμυρικιών στη παραλία Σαρωνίδας και για τη πρωτοβουλία πολιτών για δενδροφύτευση και δωρεά αλμυρικιών που τελικά δεν αποδέχεται  ο Δήμαρχος (41ο min) περιληπτικές δηλώσεις του Δημάρχου.

Μετά το γεγονός της κοπής των δέντρων, επικοινώνησα μα τον Πρόεδρο  της Κοινότητας κο Γαλάνη και συνεννοηθήκαμε να πάει εκείνος στο Δασαρχείο και στην Αστυνομία να κάνει την καταγγελία. Εκείνος πήγε στο Δασαρχείο και θεώρησε ότι η μήνυση θα γίνονταν αυτεπάγγελτα και στην Αστυνομία. Η μήνυση κατ αγνώστων έγινε από εκείνον στις 9/5, μετά το Δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα. 

Η πρόθεση των πολιτών να δωρίσουν τα δέντρα, δεν ήταν για να γίνει η δενδροφύτευση αλλά για να πείσουν κάποιους ότι ο Δήμος αδυνατεί να το κάνει και αφού ο Δήμος είναι ανύπαρκτος, το κάνουμε εμείς. Ο Δήμος και εδώ είναι και υπαρκτός είναι και δίνω το μήνυμα σ αυτούς τους συμπολίτες ότι είμαι εδώ για να κάνουμε διάλογο (Δείτε την αλληλογραφία Δημάρχου και Άρη Μιχάλη στο τέλος της ανάρτησης)*

Άμμος Αγ Νικολάου και διαμόρφωση παραλίας στο 38,5 χλμ .  (περιληπτικές δηλώσεις Δημάρχου)(58ο min)

Στα πλαίσια καθαρισμού των παραλιών, έγινε καθαρισμός και στο δρομάκι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. Όταν καθαρίστηκε, περίσσεψε ένα φορτηγό άμμο με φερτά υλικά που πήγε στα σκουπίδια . Αυτό ήταν το μόνο φορτηγό που έφυγε από τον Αγ.Νικόλαο. Η άμμος που είχε συγκεντρωθεί στρώθηκε πάλι στον ίδιο χώρο, σε κάποια σημεία που υπήρχαν κάποια βραχάκια για να γίνει καλύτερη η παραλία για τους λουόμενους. Την ίδια στιγμή φτιάχνονταν και η παραλία της Πούντας (38,5 χλμ) όπου έπεφτε αγοραστή άμμος γιατί είχε δημιουργηθεί βαλτώδες έδαφος λόγω των φυκιών. Από κάποιους, ταυτίστηκε η διαδικασία και είπαν ότι φεύγει άμμος από τον Αγ, Νικόλαο και πηγαίνει εκεί. Άμμος πέφτει κάθε καλοκαίρι σε πολλές παραλίες στα πλαίσια των καθαρισμών για να εξυπηρετείται η καλύτερη πρόσβαση των λουομένων.

Κλείσιμο Δημάρχου (1:10 hr)

 Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών – Θάλασσα και ασφάλεια φέτος το μήνυμα της χρονιάς με τη συνεργασία υπεύθυνου φορέα – Φιλοξενούμε το καλοκαίρι το ΔΙΑΛΒΑΝΙΚΌ ΚΥΠΕΛΛΟ  Ιστιοπλοίας

*Η αλληλογραφία Δημάρχου και Ά. Μιχάλη για τη δωρεά των αλμυρικιών

Screenshot_1650

 

img011

img012

 

 

 

 

Categories