Νεκροταφείο Καλυβίων. Καταγγελία Δημότη με πολλά ερωτηματικά!!

Προβληματίζει για πολλά θέματα η καταγγελία συνδημότη μας, ο οποίος στις 6/6/16, σε προγραμματισμένη  εκταφή  συγγενούς του Α΄ βαθμού στο νεκροταφείο Καλυβίων, αφού όταν πήγε στο καθορισμένο ραντεβού, βρήκε το μνήμα άδειο καθώς ο εντεταλμένος συνεργάτης της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων, πήρε την..πρωτοβουλία και είχε ήδη κάνει την εκταφή χωρίς την παρουσία των συγγενών, κάτι που συνηθίζεται προκειμένου… να μην φορτιστούν ψυχολογικά οι συγγενείς(!!)” -όπως είπε  με περισσό θράσος και καταφανή διάθεση προσβολής της νοημοσύνης του διαμαρτυρόμενου δημότη, η υπεύθυνη του αρμόδιου γραφείου του Δήμου Σαρωνικού- την επομένη της εκταφής όταν εκλήθη για εξηγήσεις  τηλεφωνικά από τον δημότη (επειδή την ημέρα του συμβάντος απουσίαζε).

Στην δικαιολογημένη παρατήρηση του δημότη πως ακόμα κι αν ο…. “φιλεύσπλαχνος”‘ Δήμος ενδιαφέρεται αυτοβούλως  για την  προστασία της ψυχικής γαλήνης των δημοτών του, σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι συγγενείς  πρέπει πρώτα να ερωτηθούν και πως αυτά είναι απλά δικαιολογίες  προκειμένου να καλυφθεί ο συνεργάτης του Δήμου, καθώς οι τρεις προηγηθείσες περιπτώσεις εκταφής συγγενών του στο εν λόγω νεκροταφείο αλλά και οι αρκετές σε άλλα νεκροταφεία της χώρας ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγιναν με τους συγγενείς απόντες, εκτός αν ο νεκρός ήταν στα αζήτητα , η εν λόγω υπάλληλος επέμενε να υποστηρίζει την αστεία δικαιολογία της.

Στην συνέχεια όταν ρωτήθηκε  αν υπάρχει άδεια εκταφής απάντησε ” Βεβαίως υπάρχει” δηλώνοντας ως άδεια εκταφής ένα ανυπόγραφο έντυπο χαρτάκι το οποίο όλοι γνωρίζουμε πως αποκαλείται στην καθομιλουμένη, χωρίς στρογγυλή σφραγίδα του Δήμου το οποίο είχε στην κατοχή του ο εργάτης που πραγματοποίησε την  fast track εκταφή …με τα νέα ήθη και έθιμα!   (Δείτε την “αδεια” στην καταγγελία του Δημότη που δημοσιεύουμε πιο κάτω.)

Στην επισήμανση του δημότη πως παρότι εζητήθη από τον εργάτη μετά την εκταφή απόδειξη για το ποσό των 130 ευρώ το οποίο και του κατεβλήθη ,εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά “εεε..τι απόδειξη τώρα…” η  υπεύθυνη του Δήμου αν και απούσα την ημέρα του συμβάντος φάνηκε ενημερωμένη για το περιστατικό μη έκδοσης της  απόδειξης και ανέλαβε η ίδια την ευθύνη του καθορισμού της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου από τον συνεργάτη στις 20 του μήνα!!!

Δημιουργεί εύλογη απορία με ποια ιδιότητα αποφάνθηκε η εν λόγω Δημοτική υπάλληλος πως η έκδοση του τιμολογίου θα γίνει από μια συνεργαζόμενη ιδιωτική επιχείριση εκ των υστέρων και μάλιστα σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς , όπως της επισημάνθηκε από τον δημότη, ακόμα κι αν το θέμα είναι λογιστικό και απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για την έκδοση του τιμολογίου, είναι επιβεβλημένη  εκ του Νόμου η έκδοση απόδειξης είσπραξης έναντι τιμολογίου και η άμεση απόδοσή της κατά τη διαδικασία της συναλλαγής στον πελάτη.

Τελικά  αντί η εν λόγω υπάλληλος να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τους συγγενείς , απαίτησε εκ μέρους του Δήμου, από αυτούς εκ των υστέρων (και μάλλον με τιμωρητική διάθεση) το ποσόν των 200 ευρώ για την διετή παράταση του χρόνου παραμονής της σορού στο Κοιμητήριο κάτι που  καταδεικνύει  την προχειρότητα και την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθώς θα έπρεπε να είχε ήδη  εισπράξει το ποσό  πριν την έκδοση της υποτιθέμενης “αδειας” και της διαδικασίας έναρξης της εκταφής, οφειλή για την οποία ουδέποτε είχαν  ενημερωθεί οι συγγενείς .

Πρόκειται για ζήτημα που αποκαλύπτει και άλλες πτυχές του καθεστώτος με το οποίο λειτουργεί το Νεκροταφείο Καλυβίων υπό την εποπτεία του εκάστοτε Αιρετού Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας και την ανοχή της Δημοτικής Αρχής , οι οποίες αναδεικνύονται από τον συγκεκριμένο Δημότη, καθώς και στο παρελθόν είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα  για τις εξευτελιστικές   για τη μνήμη του νεκρού σκηνές, κατά τη διαδικασία καθαρισμού  των οστών με τη μάνικα, χύμα στο δάπεδο των διαδρόμων, ανάμεσα στους τάφους και σε κοινή θέα των άλλων επισκεπτών του κοιμητηρίου. Οι διαμαρτυρίες  που είχαν υποβληθεί  τότε και στον Συμπαραστάτη του Δημότη, βρήκαν κάποια απήχηση, αφού ο τελευταίος στην Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων του 2015, έχει συμπεριλάβει πρόταση άμεσης δημιουργίας οικίσκου για την αξιοπρεπή τακτοποίηση των οστών του νεκρού, κάτι που όμως  ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Δείτε την επιστολή του Δημότη η οποία  εστάλη στον Συμπαραστάτη του Δημότη, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων.

Κλείνοντας παραθέτουμε και απόσπασμα προεκλογικής συνέντευξης του Δημάρχου Σαρωνικού και τότε υποψήφιου Δημάρχου κου Γ. Σωφρόνη για το ζήτημα των εκταφών. Η συνέντευξη είχε παραχωρηθεί στο μέσον μας στις 26/3/14 και ελπίζουμε ότι ο Δήμαρχος θα επιληφθεί άμεσα, όσων προαναφέραμε αφού ο αρμόδιος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας παραμένει μέχρι και σήμερα αμέτοχος.

Λαγονήσι 6/6/16
ΠΡΟΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Κοινοποίηση : 1.Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων
                           2. Δήμαρχο Σαρωνικού
Θέμα Εκταφή Συγγενούς μου την 6/6/16
Μετά τη προφορική διαμαρτυρία μου, σας στέλνω και εγγράφως όσα διαδραματίστηκαν την 6/6/16 στο Κοιμητήριο Καλυβίων όπου είχε προγραμματιστεί η εκταφή του συγγενούς μου Κ.Ν από τον αρ τάφου 144, στον διάδρομο 3 του τομέα Ε.
Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια εκταφής, καθώς την προηγούμενη φορά πριν ένα χρόνο δεν ήταν επιτυχής επειδή ο νεκρός δεν είχε ακόμη αποσυντεθεί (5 χρόνια από την ταφή του). Και πάλι την εκταφή την έκανε ο ίδιος εργάτης με προτροπή του αρμόδιου γραφείου του Δήμου.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί εκταφή ( μετά από μία πάλι αποτυχημένη προσπάθεια για τους ίδιους λόγους) και άλλου συγγενικού μου προσώπου το 2013 και 2014 αντίστοιχα. Και πάλι ήταν το ίδιο πρόσωπο που διεκπεραίωνε τη διαδικασία των εκταφών και σε αυτόν επροωθούντο από το αρμόδιο Γραφείο του Δήμου, όλα τα αιτήματα..
Υπενθυμίζω, ότι τότε είχα θέσει υπόψη σας και την αναξιοπρεπή διαδικασία πλησίματος και διευθέτησης των οστών μέσα στους διαδρόμους του νεκροταφείου καθώς δεν υπήρχε (και συνεχίζει να μην υπάρχει) μία στοιχειώδης υποδομή γι αυτό.
Είδα ότι στην ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ για το 2015, υπάρχει η πρόταση για τη βελτίωση της διαδικασίας η οποία όμως παραμένει ακόμα πρόταση.
Το ραντεβού για την εκταφή με τον εργάτη με τον οποίον η Δημοτική σας Κοινότητα (Καλυβίων) συνεργάζεται ήταν στις 10.00.
Όταν ο υπογράφων και οι υπόλοιποι συγγενείς πήγαμε στον τάφο για τη τελευταία μας «επίσκεψη» στον εκλιπόντα, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η εκταφή είχε γίνει ΕΝ ΑΠΟΥΣΙΑ μας και τα οστά ήταν συγκεντρωμένα και έτοιμα να τοποθετηθούν στο ειδικό κιβώτιο.
Ο ύστατος φόρος τιμής και μνήμης στον εκλιπόντα, είχαν ευτιλιστεί χάρις στην «άρτια» οργάνωση του νεκροταφείου Καλυβίων!!!
Μετά τη πρώτη μου έκπληξη, ζήτησα κάποιες εξηγήσεις που δεν μπορούσαν να δοθούν από τον συνεργάτη σας και γιαυτό του ζήτησα να μου επιδείξει την ΑΔΕΙΑ ΕΚΤΑΦΗΣ η οποία δεν υπήρχε!! Ως άδεια μου έδειξε ένα έγγραφο χωρίς υπογραφές , το οποίο και επισυνάπτω, με ημερομηνία 2/6/16 του οποίου σας έδωσα και φωτοτυπία και επιθέτω στο κείμενο.

Η υποτιθέμενη "άδεια εκταφής" με διαφορετική ημερομηνία 2/6/16 διαφορετική από την ημερομηνία εκταφής που ήταν η 6/6/16, χωρίς υπογραφές η σφραγίδες του ΔΉΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ!!

Η υποτιθέμενη “άδεια εκταφής” με ημερομηνία  2/6/16 διαφορετική από την ημερομηνία εκταφής που ήταν η 6/6/16, χωρίς υπογραφές η σφραγίδες του Δήμου η οποία υπέχει ΑΔΕΙΑ ΕΚΤΑΦΗΣ όπως ισχυρίζεται η αρμόδια Υπάλληλος !!

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΌΤΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΕΞΕΔΟΘΗ – ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ-ΓΙΑ ΤΑ 130 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Σας ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΊΑ ΕΚΤΑΦΗΣ και ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΟΣΤΕΟΚΙΒΩΤΙΟΥ!!

Κατόπιν των ανωτέρω, ήλθα στο Δημαρχείο και μίλησα μαζί σας, εσεις με παραπέμψατε στην Διευθύντρια του Δήμου, εκείνη στην κα Ανδρέου αν θυμάμαι καλά το όνομά της, η οποία όμως δεν ήταν εκεί και κατέληξα στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας από τον οποίον ζήτησα να έχω την ΑΔΕΙΑ ΕΚΤΑΦΗΣ! η οποία δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λόγω της απουσίας της υπαλλήλου. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας μού δήλωσε ότι θα με ειδοποιήσει αμέσως μόλις επικοινωνήσει με την αρμόδια υπάλληλο για να μου δοθούν εξηγήσεις.
Αυτή η επιστολή γράφεται στις 11μμ της 6/6/16 και κανείς δεν είχε την ευγένεια και την ευαισθησία να με ενημερώσει από τις 10.30 το πρωί!!
Τα πιο κάτω ερωτήματα αναδεικνύονται στα οποία περιμένω απαντήσεις από όποιους υπευθύνους:
1. Με δεδομένο ότι ο εργάτης δεν είναι υπάλληλος του Δήμου και καθώς ο κανονισμός του νεκροταφείου ορίζει ότι η εκταφή γίνεται με ευθύνη των συγγενών, γιατι ο Δήμος δεν λέει στους συγγενείς να αποτανθούν σε Γραφεία Τελετών, όπως γίνεται στην ταφή και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (παράβολα, άδειες κλπ), παρά τους «κατευθύνει» σε κάποιον ο οποίος δεν εκδίδει ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ για τις εργασίες που εκτελεί και συμμετέχει σε μία παρατυπη καθ όλα συναλλαγή?
2. Εάν ο εν λόγω εργάτης ανήκει σε κάποιο Γραφείο Τελετών, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος, πως προχωράει σε εκταφές χωρίς να υπάρχει ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΤΑΦΗΣ και γιατι δεν εκδίδει παραστατικά για το Γραφείο που εκπροσωπεί?

3. Πέρα από τον προφανή εξευτελισμό της μνήμης των νεκρών κατά τη διαδικασία εκταφής και που ο Δήμος αδυνατεί να βελτιώσει, ποιος εγγυάται την ασφάλεια των αντικειμένων η κειμηλίων που πολλές φορές συνοδεύουν τον νεκρό στη τελευταία του κατοικία, όταν η εκταφή γίνεται απουσία των συγγενών?

4. Ποια είναι η τύχη των μαρμάρων και άλλων ειδών που έχουν πληρωθεί από τους συγγενείς για τη κατασκευή του τάφου και γιατί οι συγγενείς δεν ειδοποιούνται για την τύχη τους?

5. Γιατί επιμένετε να συντηρείτε μια κατάσταση που πέρα από την προχειρότητα ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες , υποκρύπτει και στοιχεία παραοικονομίας μέσω της φοροαποφυγής των εκτελούντων την εκταφή οι οποίοι εκτός του οτι εκμεταλλεύονται την ψυχολογική φόρτιση των συγγενών για να φοροαποφεύγουν προκλητικά και συστηματικά, αποδεικνύονται και εντελώς ακατάλληλοι αφού είτε αγνοούν τα αρχαιότατατα ταφικά μας έθιμα και τον απορρέοντα από αυτά σεβασμό που επιδεικνύει ο λαός μας στη μνήμη των νεκρών του, είτε αποθρασυμένοι καθώς έχουν την “αποκλειστικότητα” των εκταφών κινούνται με διαδικασίες fast track εκταφής χωρίς την παρουσία των συγγενών !!!! όπως έγινε στη δική μας περίπτωση?

Ακολουθούν υπογραφή και στοιχεία καταγγέλοντος

Categories