ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΝΙΑΣΟΥΜΕ: ΝΑΟΠ.ΦΩΚΑΙΑ «Ο ΠΥΘΕΑΣ» και ΝΟ Π.ΦΩΚΑΙΑΣ «Η ΦΩΚΑΙΑ»

 

Στο Λιμάνι της Παλ. Φώκαιας και σε  100 μ. περίπου μεταξύ τους υπάρχουν δύο Ναυτικοί Όμιλοι:  «Ο ΠΥΘΕΑΣ» και «Η ΦΩΚΑΙΑ».

Θα μιλήσω για την δραστηριότητα του ΝΑΟΠΦ «Ο ΠΥΘΕΑΣ» από το 2004 που ιδρύθηκε και υπήρξα ιδρυτικό μέλος,και συμμετέχω από τότε ενεργά είτε ως Γενικός Γραμματέας είτε ως  Πρόεδρος από το 2010.

Διοργάνωση Σχολής Ανοιχτής Θάλασσας

Διοργάνωση και Λειτουργία Μαθημάτων για παιδιά ιστιοπλοίας τριγώνου  optimist, από ηλικία 6-12 ετών. Από το  2004 μέχρι σήμερα έχουν περάσει δεκάδες μαθητές από τον ΄Ομιλο, από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σαρωνικού.

Σήμερα κατά την διάρκεια του χειμώνα  γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο τα μαθήματα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα και  αθλούνται 22 παιδιά τον χειμώνα και περί τα 35 το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι τα μαθήματα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.

Η αγωνιστική μας Ομάδα, εκτός απ’ τις άλλες χρονιές,   μόνο φέτος έχει συμμετάσχει  σε δέκα διασυλλογικούς αγώνες και γι’ αυτή μας την έντονη δραστηριότητα είμαστε μέλος της Ελλην. Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αλλά και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Από το 2012 έχουμε διοργανώσει δυό φορές το διασυλλογικό κύπελλο ΠΥΘΕΑΣ, που έχει θεσπίσει η ΕΙΟ και με την υποστήριξη του Δήμου μας πέρυσι πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις μας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist, με την συμμετοχή 285 παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα.

Μετά την περυσινή επιτυχία θα πραγματοποιηθεί φέτος, πάλι με την υποστήριξη του Δήμου μας , το Διαβαλκανικό Πρωτάθλημα optimist,  τον Σεπτέμβρη. Όπως είναι ευνόητο, οι διοργανώσεις αυτές συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της Π. Φώκαιας.

Πέρα από τα παραπάνω, έχουμε οργανώσει  εκδηλώσεις για την ελληνική ναυτωσύνη και τα σκαριά των Φωκιανών προγόνων μας, για την ιστορία του  θαλασσοπόρου Μασσαλού-Φωκαέως ΠΥΘΕΑ, που ανάγεται στην αρχαιότητα.

Επίσης έχουμε εκδώσει δύο ημερολόγια, έχουμε διοργανώσει πάρτυ για τα παιδιά μας και λαχειοφόρους αγορές, για την ενίσχυση των οικονομικών μας.

Επί δύο χρόνια, για τρεις μήνες το καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα κολύμβησης.

Eπίσης μαθήματα γυμναστικής στο νερό, για γυναίκες.

 

Η λειτουργία των Ομίλου συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες που αφορούν:

Μισθό προπονητή, έξοδα καυσίμων προπόνησης, δαπάνες αντικατάστασης πανιών, ανταλλακτικών κλπ. σκαφών, έξοδα αγοράς σκαφών optimist  (μεταχειρισμένο περί τα 1.000 Ευρώ),  έξοδα κίνησης για συμμετοχή σε αγώνες κλπ.

Τα έσοδά μας προέρχονται από την συνδρομή των αθλητών μας και των μελών, και υπολείπονται κατά πολύ των εξόδων.  Μέχρι στιγμής καλυφθήκαμε από χορηγίες.

 

Λόγω της οικονομικής κρίσης, που οπωσδήποτε αγγίζει και τον ΄Ομιλό μας, προτείναμε την παραχώρηση 33 θέσεων από τις 70, που έχουν παραχωρηθεί στον διπλανό μας Ναυτικό ΄Ομιλο «Η ΦΩΚΑΙΑ».  Με την υποχρέωση να μην θιγεί ούτε οικονομικά, ούτε οργανωτικά κανένας κάτοχος θέσεως,  μόνον  να μοιραστούν οι θέσεις έτσι ώστε και ο ΠΥΘΕΑΣ να δικαιούται κάποια έσοδα από την διαχείριση του Λιμανιού, μιας κι εμείς  έχουμε αθλητική δραστηριότητα που την απολαμβάνουν δεκάδες παιδιά.

 

Αυτό είναι και θα παραμείνει το αίτημά μας προς τον Δήμο μας που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει και είμαστε σίγουροι ότι το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί γιατί είναι δίκαιο και αφορά τα παιδιά του τόπου μας, την τουριστική ανάπτυξή του και την ναυτική ιστορία της πατρίδας μας.

 

Πέρα απ’ αυτό, προτείνουμε και θα επιδιώξουμε να γίνει συνένωση των δύο Ομίλων, γιατί είναι  ακατανόητο και συνιστά μεγάλη πολυτέλεια για τα σημερινά δεδομένα να υπάρχουν δύο ΄Ομιλοι σε απόσταση 100 μέτρων,  στο ίδιο μικρό λιμάνι σαν και το δικό μας και μάλιστα με τόσο ανισοβαρείς υποχρεώσεις. 

Το ερώτημα είναι :  τι  είναι εκείνο που δεν μας κάνει να μονιάζουμε.

Το μήνυμα είναι:  εν τη ενώσει η ισχύς.

 

ΖΑΧΑΡΩ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΠΦ «Ο ΠΥΘΕΑΣ»

Categories