Συντάκτης:
Ντίνα Ιωακειμίδου
«Οι κατάρες της περιοχής μας είναι το φυσικό της κάλλος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Πεντελικό Ορος».
Ετσι αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα των δημοτικών αρχόντων η περιοχή, όπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Δεληβοριάς, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών Μαραθώνα.
Και όταν το θέαμα υποκαθιστά την παραγωγή πολιτικής, ο πρώτος πολίτης της πόλης, ο Ηλίας Ψινάκης μπορεί να φωτογραφίζεται πάνω στην μπουλντόζα ως απηνής διώκτης των αυθαιρέτων.
Ομως ώδινεν όρος και έτεκεν μυν: ένας τσιμεντόλιθος στην παραλία ηττήθηκε κατά κράτος από τον εκσκαφέα, με τη ζωή να επιστρέφει ακολούθως στους κανονικούς της ρυθμούς.
Εν ολίγοις, μια πέρα ώς πέρα κατειλημμένη ακτή από συρματοπλέγματα και μάντρες.
Στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά, το πολύτιμο αυτό παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής με τους σπάνιους υδροβιότοπους και την έντονη βιοποικιλότητα, όποια κακοποίηση μπόρεσε να συντελεστεί συντελέστηκε.
Η διευθέτηση νερών προς τη θάλασσα, τα αποστραγγιστικά έργα, η δημιουργία κωπηλατοδρόμιου στη μέση του έλους, αυθαίρετα κτίσματα, η ρίψη μπάζων και ένας φορέας διαχείρισης του Πάρκου στα χαρτιά με μερικούς φύλακες, απλήρωτους κι αυτούς.
Και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ασχήμιας να διανυθεί.
Τα μπάζα ρίχνονται στον υδροβιότοπο, τα μπάζα ρίχνονται στο Ιερό της Ισιδος, με τη διαμάχη να κορυφώνεται: να θαφτούν ή να μεταφερθούν;
Να θαφτούν, προκρίνουν οι περισσότεροι. Και ας είναι το κόστος υψηλότερο από την επιλογή της μεταφοράς, κι ας αντιδρούν Αρχαιολογική Υπηρεσία και άλλοι φορείς.
Η κανονικότητα της ασχήμιας παραμένει η μόνη σταθερά.
Οι κάδοι απορριμμάτων εξακολουθούν να ξεχειλίζουν, τα μπάζα εξακολουθούν να ρίχνονται, τα δέντρα να κόβονται, τα τροχοφόρα να προελαύνουν και οι αυθαίρετες ταβέρνες πάνω στο κύμα, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού των Δικαστικών και Εισαγγελέων, παραμένουν αγέρωχες.
Και όταν ο δήμαρχος της πόλης δεν υπερίπταται με αερόστατα, καταστρώνει επενδυτικά σχέδια στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά.
Η κακοποίηση του Μαραθώνα
Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (στο φύλλο της 12ης Απριλίου) που υπογράφει η Χαρά Τζαναβάρα, ξένοι επενδυτικοί φορείς από την Κίνα ενδιαφέρονται να… συνδράμουν στην ολοκληρωτική αλλοίωση της φυσιογνωμίας του οικότοπου.
Μάλιστα στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» γινόταν χαρακτηριστικά λόγος για σχέδια που προβλέπουν «καζίνο, τεχνολογικό πάρκο, εμπορικό κέντρο, νέους οικισμούς σε ζώνες απόλυτης προστασίας» καθώς και «αποστράγγιση του έλους που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βιότοπου και αποτελεί πηγή ζωής για το παράκτιο πευκοδάσος».
«Παράλληλα προβλέπεται ο αποχαρακτηρισμός του 23% του πάρκου το οποίο καλύπτει 13.840 στρέμματα. Πρόκειται για ζώνη 3.200 στρεμμάτων που περιλαμβάνει κυρίως τη Χερσόνησο της Κυνοσούρας, η οποία μαζί με τη γειτονική θαλάσσια ζώνη που καλύπτεται από λιβάδια ποσειδωνίας, εντάσσονται στη ζώνη απόλυτης προστασίας του διατάγματος του Σχινιά. Στην προστατευόμενη ακτή προβλέπεται η δημιουργία μαρίνας, προφανώς με εκβάθυνση, αφού η θαλάσσια ζώνη του Σχινιά είναι ιδιαίτερα ρηχή…Στο εσωτερικό της ίδιας ενότητας προτείνεται η κατασκευή πολυώροφου ξενοδοχείου, γηπέδου γκολφ, χώρων αναψυχής και εξοχικών κατοικιών, ενώ ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις χωροθετούνται στον οικισμό των δικαστών χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν γίνει συζητήσεις», όπως τόνιζε το ρεπορτάζ.
Επίσης το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο θα μετατραπεί σε υδατοδρόμιο, ενώ στην προστατευόμενη παραλία (εκεί με τις αγέρωχες ταβέρνες) οι επενδυτές οραματίζονται ένα κλαμπ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ (που εντάσσεται πλέον στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) έχει μεταβιβαστεί το κωπηλατοδρόμιο καθώς και ένα παράκτιο τμήμα 30 στρεμμάτων που βρίσκεται εκτός του Εθνικού Πάρκου.
Ο δήμαρχος της πόλης που απείλησε πως θα μας ταράξει στη νομιμότητα λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Κίνα παρουσίασε τα σχέδιά του στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Σταύρο Πιτσιόρλα.
Σε ανάρτησή του σημείωσε:
«36 ώρες πριν πετάξω για Πεκίνο καλεσμένος της κινεζικής κυβέρνησης, “μπούκαρα” στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα και όχι μόνο μου έδωσε τη συναίνεσή του στην αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μου έβαλε καταπληκτικές ιδέες που θα παρουσιάσω στους Κινέζους. Κύριε Πιτσιόρλα, αν δεν έρθω με γεμάτες τις βαλίτσες, εγώ θα κάτσω να με… ραπίσεις!!!».
Λεγραινά: ο υγρότοπος που πληγώναμε
Παραλία Λεγραινών
Στην πλήρη εκχέρσωση και ισοπέδωση του μεγαλύτερου τμήματος του παράκτιου υγρότοπου των Λεγραινών, ο οποίος περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου Natura, προχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο συνεργεία του Δήμου Λαυρεωτικής, όπως εικάζεται σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Στόχος, όπως τεκμαίρεται, η δημιουργία χώρου για την τοποθέτηση καντινών με την παράλληλη δημιουργία πάρκινγκ.
Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μπουλντόζες ισοπέδωσαν έκταση περίπου 30 στρεμμάτων εκχερσώνοντας τη βλάστηση που κάλυπτε τις θίνες ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες εκσκαφής και επιχωμάτωσης.
Για τους υγρότοπους α’ προστασίας ο νόμος προβλέπει απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους.