Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Παρασκευή το μνημόνιο συνεννόησης για το Ελληνικό που υπέγραψε στις αρχές του μήνα το ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development.
Το μνημόνιο επέφερε οριακές και αμφιλεγόμενες αλλαγές στην αρχική συμφωνία που έγινε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, τον Νοέμβριο του 2014, χωρίς όμως να αλλάξουν κρίσιμα θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, το μέγεθος της δόμησης που επιτρέπεται στον επενδυτή και τις χαρακτηρισμένες ως «υπέρμετρες» και «ανισοβαρείς» δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Η κατάθεση του περίφημου MoU στο Ελεγκτικό Συνέδριο σηματοδοτεί ως φαίνεται και το τυπικό τέλος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για βελτιώσεις στη σύμβαση, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι αυτή θα συνεχιστεί έως την τελευταία στιγμή.
Η έγκριση ή όχι της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι απαραίτητος σταθμός, πριν αυτή κατατεθεί στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε αρχικώς την πρώτη σύμβαση του Νοεμβρίου του 2014, την οποία αποδέχτηκε τελικώς έπειτα από ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει τη σύμβαση για το Ελληνικό στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.
Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο δικαστικός έλεγχος της υπόθεσης από τον εισαγγελέα Διαφθοράς, έπειτα από καταγγελίες για «αδιαφανείς διαδικασίες» και «εξαιρετικά χαμηλό τίμημα», το οποίο έκλεισε στα 915 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 600 εκατ. ευρώ με παρούσες αξίες, παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο εκτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ, από τον Μάρτιο του 2014, ενημέρωνε το Ταμείο ότι το Ελληνικό θα μπορούσε να πωληθεί σε υψηλότερη τιμή, εάν ακολουθούνταν άλλη μεθοδολογία και άλλος τρόπος αξιοποίησης.
Αυτή τη στιγμή, ο εισαγγελέας Διαφθοράς αναμένει τα τελικά πορίσματα των εκτιμητών που όρισε και οι οποίοι ελέγχουν όλες τις μελέτες και εκθέσεις που έχουν γίνει έως τώρα, μεταξύ των οποίων και τα δύο πρώτα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που είχαν αρχικώς οριστεί και τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το χαρακτηρισμένο ως «φιλέτο της Μεσογείου» πουλήθηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική του αξία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το πραγματικό τίμημα με σημερινές τιμές είναι 600 εκατ. ευρώ «όσο ακριβώς αποτιμάται η αξία μόνο της παραλιακής ζώνης του ακινήτου».
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία (στην πηγή) και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.
Ηξερε το ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι χαμηλό το τίμημα
Το Ελληνικό θα μπορούσε να πωληθεί σε πολύ καλύτερη τιμή από αυτή που τελικώς συμφωνήθηκε και αυτό ήταν κάτι που γνώριζε εξ αρχής το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αποκαλύπτεται από την τεχνική έκθεση που έγινε για λογαριασμό του Ταμείου, τον Μάρτιο του 2014, επτά μήνες πριν υπογραφεί η αρχική σύμβαση με τη Lamda Development.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.
Απειλείται με λουκέτο το πάρκινγκ του «Mall»
Σφραγίζεται από την Περιφέρεια Αττικής το υπόγειο πάρκινγκ του «Mall Athens» στο Μαρούσι, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Lamda Olympia Village του Ομίλου Λάτση, του χαρακτηρισμένου ως μεγαλύτερου αυθαίρετου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία δεν έχει προχωρήσει καν στην πληρωμή έστω των μικρών προστίμων που τελικώς τη βαραίνουν, χάρη σε μια σειρά από περίεργες -τουλάχιστον- τροποποιήσεις του νόμου για τα αυθαίρετα, αγνόησε και πάλι τον νόμο.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία (στην Πηγή) και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.
Διαβάστε επίσης:
Πώς εξαφάνισε το ΤΑΙΠΕΔ τους ανταγωνιστές του Λάτση