«Απίστευτο λάθος η στάση της ΕΕ στο προσφυγικό»

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης
«Απίστευτο λάθος» χαρακτήρισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα ο Μπερνάρ Κουσνέρ, συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ιδρυτής των Γιατρών του Κόσμου και πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, ο οποίος προ ημερών παρευρέθηκε ως επίτιμος προσκεκλημένος στην τελετή αποφοίτησης του New York College στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο χώρο του κολεγίου, εξέφρασε τη διαφωνία του με το κλείσιμο των συνόρων και με την εφαρμογή της διακήρυξης Ε.Ε.-Τουρκίας, τονίζοντας ότι θα ήταν απλό για τις 27 ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν τον αριθμό των προσφύγων. Το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε, όπως είπε, «είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι σε δομικό επίπεδο αλλά σε ηθικό και πολιτικό».

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ κατά την τελετή αποφοίτησης του New York College
Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ανέφερε ακόμα ότι την εποχή που δημιούργησε τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα «ήταν αδύνατο ακόμα και να σκεφτεί κανείς το επαναστατικό επίτευγμα της ελεύθερης διάσχισης των συνόρων, αλλά τότε το καταφέραμε. Τώρα όμως τα σύνορα είναι κλειστά. Δεν είναι λοιπόν σήμερα μια καλή εποχή ούτε για τους πασιφιστές, ούτε για τους αισιόδοξους, ούτε για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε και προσέθεσε ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας, είναι σύμμαχοί μας. Φεύγουν απ’ τα σπίτια τους γιατί απειλείται η ζωή τους και οι οικογένειες τους και έρχονται με τα ανήλικα παιδιά τους, ή έρχονται σε αναπηρική καρέκλα, ρισκάροντας να πνιγούν στη θάλασσα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι χώρες της Μεσογείου και στις ίδιες παραλίες όπου παίζουν τα παιδιά μας, κάποια άλλα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους».

Είπε επίσης ότι ο ίδιος επισκέφτηκε την Κω, τη Λέσβο και άλλα ελληνικά νησιά και είδε την αλληλεγγύη των κατοίκων στους πρόσφυγες, συμπληρώνοντας ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε με τη σειρά της να επιδείξει αλληλεγγύη και να μην αφήσει όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων να πέφτει μόνο στους ώμους όσων βρίσκονται στα σημεία υποδοχής της προσφυγικής ροής. «Δημιουργήσαμε τη ζώνη Σένγκεν για να ξεφορτωθούμε τα σύνορα αλλά δυστυχώς το όνειρο αυτό ηττήθηκε», κατέληξε.

efsyn

Categories