Η πιο όμορφη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στον κόσμο

Αυτή η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα σας μάθει πώς να ζείτε.

Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αυτός είναι ο λόγος που ένα ινστιτούτο για ολιστικές σπουδές στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, προσέλαβε έναν ειδικό στον οικολογικό σχεδιασμό για αν σχεδιάσει το Κέντρο Omega επίσης γνωστό σαν Οικο-Μηχανή.

 

Το Κέντρο Omega είναι μάλλον το πιο όμορφο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στον κόσμο. Μια εφεύρεση του δόκτωρα John Todd, το κτίριο ηλεκτροδοτείται από ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, επομένως δεν χρειάζεται επιπλέον ενέργεια για να λειτουργήσει. Το κέντρο Omega μιμείται τις διαδικασίες του φυσικού κόσμου, με την χρήση ενός συνδυασμού μικροοργανισμών, άλγη, φυτά και φίλτρα από χαλίκια και άμμο για να καθαρίσει τα λύματα και επιστρέφει καθαρό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.

Επιπρόσθετα το κέντρο Omega λειτουργεί σαν κέντρο εκπαίδευσης, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ενημερωθούν και να εμπνευστούν για τη δύναμη της φύσης να δίνει λύσεις.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Omega, Σκιπ Μπάκους, λέει ότι το κέντρο παρέχει υγιεινή, ομορφιά και εκπαίδευση ταυτόχρονα.

“Το κέντρο είναι μια δυναμική και ζωντανή επίδειξη του πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με τον κόσμο γύρω μας,” λέει ο Μπάκους. “Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επανεξετάσουν πώς σχετίζονται με τον κόσμο δείχνοντας τους τί είναι δυνατό από άποψη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και πράσινης ενέργειας”.

 

Ο λόγος που αυτό το κτίριο δουλεύει τόσο καλά είναι λόγω του καλού του σχεδιασμού, αλλά και λόγω των φυσικών επιστημών και των δεδομένων.

Η ιδέα του ότι “ότι είναι μετρήσιμο είναι διαχειρίσιμο” είναι διαδεδομένη στις επιχειρήσεις, αλλά η αρχή έχει αποδειχτεί κεντρική και στην ιδέα της βιωσιμότητας. Μετρώντας την αποδοτικότητα και την βιωσιμότητα των κτιρίων, το πρότυπο LEED για παράδειγμα, μπόρεσε να δημιουργήσει μια ιεραρχία Αργυρής, Χρυσής και Πλατινένιας Πιστοποίησης, που οριοθέτησε νέους στόχους για την βιομηχανία των κατασκευών, πέραν από την απλή αισθητική και τα χαμηλά κόστη κατασκευής.

Αλλά μία πιστοποίηση δεν δουλεύει για όλα τα επίπεδα, και παρόλο που είναι σημαντικό το LEED δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μετρήσουμε την βιωσιμότητα των κτιρίων. Το κέντρο Omega χτίστηκε σαν μέρος του Living Building Challenge (LBC), που είναι το πιο προωθημένο πρόγραμμα κτιριακής πιστοποίησης αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο τέσσερα πιστοποιημένα κτίρια LBC στον κόσμο, και το κέντρο Omega είναι το πρώτο κτίριο στις ΗΠΑ που κερδίζει και την Πλατινένια Πιστοποίηση LEED και το LBC. Αλλά αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την πιστοποίηση LBC είναι ότι αντί το κτίριο να ελέγχεται στην ολοκλήρωση της κατασκευής, το κτίριο πρέπει να είναι σε λειτουργία για 12 μήνες και να έχει αποδείξει ότι ικανοποιεί 16 προαπαιτούμενα, ένα από αυτά είναι ότι ένα κτίριο πρέπει να επεξεργάζεται όλα τα λύματα του επί τόπου. Δεν μπορούν να μεταφέρονται αλλού.

Επομένως πώς δουλεύει;

Είναι αναπάντεχα απλό.

Για αρχή, όλο το νερό από τουαλέτες, νεροχύτες και ντους στο κέντρο μεταφέρεται σε αποθηκευτικές δεξαμενές που μαζεύουν τα ανθρώπινα λύματα, και τα λύματα που έχουν σαπούνι. Τότε το νερό στέλνεται στο κτίριο της Οικο-Μηχανής, όπου ταΐζεται σε “μικροσκοπικά άλγη, μύκητες, βακτήρια, φυτά, και σαλιγκάρια.”

Το πρώτο στάδιο είναι δύο 5.000 ανοξικές δεξαμενές που βρίσκονται υπόγεια, όπου εντός τους μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν τα λύματα ως φαγητό. Χωνεύουν “την αμμωνία, το φώσφορο, το άζωτο, το κάλιο, και άλλες ουσίες στο νερό.”

 

Στη συνέχεια το νερό ρέει στους τέσσερις ανθρωπογενείς υδρότοπους πίσω από το κτίριο του κέντρου.

Να πώς περιγράφει η Omega τους υδρότοπους στην ιστοσελίδα της:

Έχουν βάθος τρία πόδια, είναι στεγανωμένοι με ελαστικό, και γεμάτοι μέχρι πάνω με χαλίκι. Περίπου δύο ίντσες κάτω από το χαλίκι είναι τα λύματα, που ρέουν από τις ανοξικές δεξαμενές, στο διαχωριστής στις πρώτους δύο τεχνητούς υδρότοπους. Οι υδρότοποι χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς και ντόπια φυτά, ώστε να μειώσουν την βιοχημική ζήτηση για οξυγόνο, να απομακρύνουν δύσομα αέρια, να συνεχίσουν την απονιτροποίηση, και να τραβήξουν θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος. Όσο το νερό κυκλοφορεί μέσα από τους υδρότοπους, τρέφονται τα φυτά και οι μικροοργανισμοί. .

Αφού το νερό κυκλοφορήσει μέσα από τους υδρότοπους, είναι αξιοσημείωτα καθαρό. Σύμφωνα με την Omega, υπάρχει “μία αύξηση κατά 75% στη διαύγεια του νερού και 90% μείωση στην οσμή”, απλά μετά την διαδρομή από τις ανοξικές δεξαμενές και τους υδρότοπους.

Μετά τους υδρότοπους, το νερό εισάγεται μέσα σε δύο αεριζόμενες λίμνες.

Η Omega γράφει,

Οι αεριζόμενες λίμνες χωρίζονται σε τέσσερις κυψέλες, η κάθε μία έχει βάθος 10 πόδια. Σε αυτό το στάδιο το νερό μοιάζει και μυρίζει καθαρό, αλλά δεν είναι ασφαλές να το ακουμπήσεις. Τα φυτά, μύκητες, άλγη, σαλιγκάρια, και άλλοι μικροοργανισμοί των αεριζόμενων λιμνών είναι απασχολημένα με το να μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρικά και τις τοξίνες σε ακίνδυνα βασικά στοιχεία.

Δεν υπάρχει χώμα στις αεριζόμενες λίμνες, αλλά παρόλα αυτά οργιάζουν τροπικά φυτά. Τα φυτά ζουν πάνω σε μεταλλικά ράφια και οι ρίζες τους εκτείνονται 5 πόδια μέσα στο νερό. Οι ρίζες από τα φυτά λειτουργούν σαν βιότοπος για τους οργανισμούς της λίμνης, και υποστηρίζονται από αυτούς. Τα λουλούδια αυτών των τροπικών φυτών δείχνουν την ομορφιά που μπορεί να προκύπει από την φυσική επεξεργασία των λυμάτων.

Γύρω από το Omega υπάρχουν όμορφα φυτά σε γλάστρες, που ξεκίνησαν από κομμένα κλαδιά από τα φυτά που μεγαλώνουν στις λίμνες. Άκουσα κάποιον να συζητά ότι αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον εισόδημα, αν πουλιόνταν στο κοινό.

Μετά τις λίμνες, το νερό κινείται πίσω προς τα έξω μέσα από ένα φίλτρο άμμου.

Αφού το νερό κινηθεί από φίλτρο άμμου, ικανοποιεί αυστηρές προϋποθέσεις καθαριότητας, και είναι τόσο καθαρό όσο το νερό από τον νεροχύτη της κουζίνας σας στο σπίτι.

Παρόλα αυτά, δεν είναι εκεί που σταματά η διαδικασία της Οικο-Μηχανής. Μετά το φίλτρο νερού, το νερό επιστρέφεται στη φύση μέσα από δύο πεδία διασποράς κάτω από το πάρκινγκ της Omega.

Στα πεδία διασποράς, το νερό που επανακτήσαμε απελευθερώνεται στον υδροφόρο ορίζοντα, κάτω από την επιφάνεια. Το νερό καθαρίζεται περαιτέρω από τη φύση, καθώς σταλάζει στον υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 250-300 πόδια κάτω από τις εγκαταστάσεις.

Με αυτό το τελικό βήμα η διαδικασία της Οικο-Μηχανής στο Κέντρο Omega κλείνει έναν υδρολογικό κύκλο της χρήσης νερού. Αντλούμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα, μέσω βαθιών πηγαδιών, χρησιμοποιούμε το νερό σε νεροχύτες, τουαλέτες και ντους. Επανακτούμε αυτό το νερό με την Οικο-Μηχανή, και απελευθερώνουμε αυτό το νερό πίσω στον υδροφόρο ορίζοντα, που η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ξανά.

Αυτό ο πλήρης κύκλος κάνει την Οικο-Μηχανή τόσο εκπληκτική. Μας ωθεί να ξανασκεφτούμε την ιδέα των “λυμάτων” και να ορίσουμε ξανά την ιδέα του “ξεφορτωνόμαστε κάτι μακριά”. Δεν υπάρχει “μακριά”. Γι’ αυτό η Οικο-Μηχανή είναι μια έμπνευση για να σκεφτούμε την αλληλοσύνδεση των πραγμάτων σαν μια βάση για χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εκτιμώντας και μετρώντας την επίδρασή μας στον κόσμο, μπορούμε να δούμε πώς θα έλυνε η φύση ένα πρόβλημα, στην περίπτωσή μας το καθαρό νερό, και να σχεδιάσουμε λύσεις για να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις φυσικές διεργασίες έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ότι κάτι τόσο προφανές και φυσικό αυτή τη στιγμή θεωρείται τόσο ριζοσπαστικό και επαναστατικό δείχνει πόσο έχουμε απομακρυνθεί από βιώσιμους τρόπους διαβίωσης.

Μετάφραση από : treehugger.com

Categories