ΚΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ. Συνέντευξη της Αγγελικής Ράπτη στον Paraktios, σήμερα Πέμπτη 21/7/16

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το καυτό θέμα των ημερών, μετά την συνέντευξη του Δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη στον paraktios.gr και την κάλυψη της  συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Καλυβίων της 20/7  που διοργανώθηκε από Δημότες που αντιδρούν στην δημιουργία ΚΕΛ, η Αγγελική Ράπτη επικεφαλής της ΡΙΖ.Ε.Σ, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον paraktios, σήμερα Πέμπτη 21/7.

Η Αρχηγός της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα εκθέσει τις απόψεις της  για το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον Δήμο Σαρωνικού.

Το video της συνέντευξης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Paraktios.gr την Παρασκευή 22/7.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αγγελική Ράπτη καταψήφισε την πρόταση χωροθέτησης του ΚΕΛ και έχει ήδη εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιεύουμε και πάλι.

 

Δελτίο Τύπου Καλύβια 14-7-16
Rizes me perithorioΚΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6 Ιουλίου 2016 τέθηκε τελείως αιφνιδιαστικά – στριμωγμένο μεταξύ άλλων 18 θεμάτων! – το ζήτημα της χωροθέτησης Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην τοποθεσία του Βιομηχανικού Πάρκου Καλυβίων.
Πρόκειται για μια πρόταση της ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο, που αφορά την κατασκευή ΚΕΛ δυνατότητας εξυπηρέτησης 100.000 -150.000 κατοίκων συνοδευόμενο από δημιουργία πράσινου σημείου επεξεργασίας και κομποστοποίησης κλαδεμάτων και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας καθώς και την διαχείριση αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ, ενώ αντισταθμιστικά την διαχείριση του πράσινου σημείου ο Δήμος.
Παρά την θετική πρώτη ματιά που μπορεί να έχει κάποιος για ένα τέτοιο έργο, αφού θα αποτελέσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Δήμου (αποχετευτικό), Η δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει σε ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτήματα:
1. Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα ήρθε με τόσο γρήγορες διαδικασίες, χωρίς να ενημερωθεί η αντιπολίτευση, χωρίς να συγκληθεί η Επιτροπή Αποχέτευσης που θεσπίστηκε από το Δ.Σ., χωρίς να ενημερωθούν οι πολίτες;
2. Γιατί δεν έγινε μελέτη σκοπιμότητας ως όφειλε, ώστε να καθοριστεί με επιστημονικά κριτήρια (περιβαλλοντική επιβάρυνση, τεχνικές προδιαγραφές, οικονομικά στοιχεία) το καταλληλότερο σημείο στα όρια του Δήμου για την εγκατάσταση του ΚΕΛ , αλλά καθορίστηκε τελείως αυθαίρετα ο χώρος του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων;
3. Πώς λαμβάνεται η απόφαση για την δημιουργία ενός τεράστιου έργου δυνατότητας σχεδόν τριπλάσιας από τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, χωρίς να στηρίζεται σε καμία οικονομοτεχνική μελέτη, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς κανένα στοιχείο αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού;
4. Ποιος διασφαλίζει ότι η εκ των πραγμάτων χαμηλή παροχή λυμάτων σε σχέση με το δυναμικό της μονάδας επεξεργασίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην λειτουργία της, με δεδομένο ότι τέτοια έργα χρειάζονται έναν ελάχιστο όγκο λυμάτων για την αποτελεσματική τους λειτουργία;
5. Με βάση το πρόσφατα ψηφισμένο μνημόνιο και την πάγια απαίτηση των δανειστών οι ΔΕΚΟ, με πρώτη απ’ όλες την ΕΥΔΑΠ, να αποτελέσουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση, ποιος θα επωμιστεί το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του έργου, όταν η ΕΥΔΑΠ θα είναι πλέον ιδιωτική; Η προφανής απάντηση είναι: οι πολίτες μέσω των υπέρογκων τελών σύνδεσης και της πιθανής αύξησης των τιμολογίων νερού.
6. Ποιος θα διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία και θα προστατέψει το περιβάλλον έναντι κερδοσκοπικών τάσεων; Αν πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξουν νομικές ρυθμίσεις και δικλείδες ασφαλείας, σας θυμίζουμε ότι ζούμε στην Ελλάδα των μνημονίων όπου η οικολογική καταστροφή της ELDORADO στις Σκουριές Χαλκιδικής έχει βαφτιστεί επένδυση και η Hochtif δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο από την χρήση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.
7. Αν η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ενός τόσο μεγάλου έργου για τόσο λίγες παροχές/ανάγκες, δεν είναι, όπως δυστυχώς θέλουν τα νεοελληνικά ήθη, μια υπέρογκη σπατάλη για ένα συγκριτικά μικρό όφελος, τότε τι σχεδιασμό καλύπτει; Μήπως μαζί με την fast track κατασκευή του, δούμε και fast track κατασκευές ξενοδοχειακών υπερσυγκροτημάτων στις παραλίες μας που σύμφωνα με το νέο υπερταμείο δεν μας ανήκουν;
8. Η Δημοτική αρχή που τόσο κόπτεται για την ύπαρξη των βόθρων και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, γιατί δεν κάνει πρώτα το αυτονόητο, που το έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Δ.Σ., να σταματήσει δηλαδή το θλιβερό φαινόμενο της αποχέτευσης βόθρων μέσα στον αγωγό όμβριων υδάτων κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις του δήμου;
Η Ριζοσπαστική Ενότητα Σαρωνικού (ΡΙΖ.Ε.Σ) απορρίπτει πλήρως και δεν νομιμοποιεί πολιτικά τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και συμφωνίες που δεν λαμβάνουν υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, αφήνουν σε πλήρες σκοτάδι τον πληθυσμό και του θέτουν εκβιαστικά ψεύδο- διλλήματα περί τελευταίας ευκαιρίας για λύση στο αποχετευτικό όπως: «ή αυτό το ΚΕΛ ή τίποτα».
Το ζήτημα του αποχετευτικού είναι ζήτημα πρώτης γραμμής και σημασίας για τον δήμο και τους κατοίκους και όλοι θέλουμε την καλύτερη λύση.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος οφείλει να διαχειρίζεται και τα λύματα και τα απορρίμματά του.
Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ΚΕΛ και πράσινου σημείου στον Δήμο Σαρωνικού. Δεν πρόκειται όμως να στηρίξουμε προτάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του δήμου μας και γεννούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το ποιος τελικά ωφελείται στην πλάτη του Δήμου και των δημοτών.
Απαιτούμε:
• πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών
• διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων με μελέτες σκοπιμότητας, που θα σταθμίσουν τις ανάγκες του δήμου και θα υπαγορεύσουν λύσεις προσαρμοσμένες στα μέτρα της πραγματικότητας και των αναγκών μας.
Και για να προλάβουμε τον αντίλογο ότι οι μελέτες αυτές διαρκούν χρόνια απαντάμε: με δεδομένο πως χωρίς τέτοια μελέτη δεν προχωρά κανένα έργο, όσο χρειαστεί η μελέτη για το ΒΙΟΠΑ που δεν έχει γίνει ακόμη, άλλο τόσο θα χρειαστεί μια σοβαρή μελέτη σκοπιμότητας για την ανάδειξη των πραγματικών λύσεων. Εκτός αν ο Δήμος υπονοεί ότι η μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το ΒΙΟΠΑ «μαγειρεύεται» πιο γρήγορα.

Categories