Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Λεμεσού Κύπρου. video – ΘΡΙΑΣΙΟ έργο που δεν τελειώνει.

Καθώς δεν είχαμε την δυνατότητα από τους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ στο συμβούλιο της 6/7/16,  να πληροφορηθούμε με κάποιο παραστατικό τρόπο το πως λειτουργεί ένα ΚΕΛ, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, πέσαμε σε ένα video όπου περιγράφονται οι εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στη Λεμεσό.

Τα στάδια επεξεργασίας των λυμάτων που περιγράφονται είναι ακριβώς τα αντίστοιχα που περιγράφονται και στην Μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Καλυβίων. (Η Διαφορά είναι ότι η Λεμεσός ωφελείται και από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το ΒΙΟΑΕΡΙΟ).

Δηλαδή:

ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ

-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΘΙΖΗΣΗ- ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΘΙΖΗΣΗ – ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΠΗΣ –

ΠΑΧΥΝΣΗ – ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ – ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ

Screenshot_1804

Επίσης αναρτούμε και δημοσιεύματα σχετικά με το ΚΕΛ ΘΡΙΑΣΙΟΥ στο οποίο αναφέρονταν συνεχώς ως παράδειγμα από τον κο Βουγιουκλάκη.

ΚΕΛ Θριασίου: Η δαπανηρή αποχέτευση που… δεν τελειώνει ποτέ

Μόνο στο 10% λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Μόνο στο 10% της δυναμικότητάς του λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, ενώ το δίκτυο αποχέτευσης, ύστερα από εννέα χρόνια εργασιών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προσπάθεια να «ξεκολλήσει» η σύνδεση του Θριασίου με το αποχετευτικό δίκτυο και να βελτιωθούν οι απελπιστικά χαμηλοί ρυθμοί σύνδεσης νέων κατοικιών καταβάλλουν η ΕΥΔΑΠ, η Περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί μόλις στο 10% της δυναμικότητάς του. Πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ παρέτεινε κατά ένα έτος το άτοκο δάνειο που χορηγεί στους πολίτες για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο, ενώ παρέλαβε από τον ιδιώτη τη λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού. Τα πρώτα έργα για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο ξεκίνησαν το 2006, υπό την πίεση της παραπομπής (και τελικά καταδίκης) της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Ομως ο συντονισμός ΕΥΔΑΠ, Περιφέρειας και δήμων ήταν κακός, με αποτέλεσμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Θριασίου να λειτουργήσει το 2010, αλλά με ελάχιστες συνδέσεις, αφού η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης βρισκόταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, η κατάσταση σήμερα είναι η εξής:

– Η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε το ΚΕΛ Θριασίου και το πρωτεύον δίκτυο αποχέτευσης (μεγάλους αγωγούς).

– Η Περιφέρεια έχει κατασκευάσει 184,5 χλμ. δικτύου από τα 195 χλμ. και τα 5.075 από τα 5.500 φρεάτια (ποσοστό 93%). Τα έργα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη.

– Οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε 6.600 συνδέσεις στα σημεία όπου υπάρχει λειτουργικό δίκτυο, ως εξής: Ελευσίνα 3.500 (από 6.600), Ασπρόπυργος 1.500 (από 4.500), Μαγούλα 1.000 (από 1.200) και Μάνδρα 600 (από 3.000). Στο σημείο αυτό υπάρχει διχογνωμία με την ΕΥΔΑΠ, η οποία εκτιμά ότι οι συνδέσεις συνολικά δεν ξεπερνούν τις 2.500.

«Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου», εκτιμά ο κ. Βασιλείου. «Κατά πρώτον, το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί, δεν έχει παραληφθεί, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλείται τεχνικές αστοχίες. Ομως, έτσι το έργο έχει μπλοκαριστεί και δεν μπορεί να προχωρήσει με νέες συνδέσεις λ.χ. στην Κάτω Ελευσίνα. Κατά δεύτερον, κατά την κατασκευή εμφανίστηκαν διάφορες δυσκολίες, λ.χ. στην Κάτω Ελευσίνα λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα και του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων, ή στη Μάνδρα όπου λόγω παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης προκαλούνται συνεχώς βλάβες».

Η ΕΥΔΑΠ παρέτεινε κατά ένα έτος (μέχρι το καλοκαίρι του 2016) το άτοκο δάνειο των 1.500 ευρώ προς τους πολίτες, επεκτείνοντάς το και στα έξοδα του δικαιώματος σύνδεσης που καταβάλλεται στον δήμο. «Δυστυχώς μόλις 65 πολίτες έχουν μέχρι στιγμής κάνει χρήση του δανείου, παρότι το διαφημίσαμε σε τοπικό επίπεδο», λέει ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, γεν. διευθυντής δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα υπερσύγχρονο ΚΕΛ που υπολειτουργεί, λόγω καθυστερήσεων και οικονομικής κρίσης». Η υπόθεση του Θριασίου πάντως, δεν έχει κλείσει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανά διαστήματα ζητεί πληροφόρηση για την πορεία του έργου.

http://www.kathimerini.gr/829270/article/epikairothta/ellada/mono-sto-10-leitoyrgei-to-kentro-epe3ergasias-lymatwn-8riasioy

Categories