Εξαιρετική η 1η συνάντηση Χορευτικών του Δήμου Σαρωνικού. video teaser

Για πρώτη φορά ,χθες 31/7/16, όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας βρέθηκαν όλα μαζί σε μία εκδήλωσηπου αποτελεί και την απαρχή καθιέρωσης θεσμού  στον ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.

Σκοπός της 1ης Συνάντησης των Χορευτικών συγκροτημάτων-όπως τονίστηκε στην εισαγωγή της Σοφίας Μιχαηλίδη,Αντιπροέδρου του ΝΠΔΔ που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης και παρουσίασε η Γεωργία Σακαρίκου- είναι αρχικά η “συνεύρεση όλων των χορευτικών ομάδων , η γνωριμία και η κοινωνική επαφή ανάμεσα στους χορευτές, αλλά και να ζωντανέψουμε τη «γειτονιά» ,την πλατεία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους που ζουν και αγαπούν το Δήμο Σαρωνικού. Να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους να μετέχουν σε ανοικτές γιορτές πολιτισμού χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Επίσης να προσφέρουμε δημόσιο βήμα στα νέα παιδιά, τα παιδιά μας, και σε καλλιτέχνες και συλλόγους για να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Σημαντική είναι η συνεισφορά σ΄ αυτή την προσπάθεια του Δήμου Σαρωνικού και των οργανωμένων τοπικών συνόλων τα οποία διατηρούν αξιόλογες πολιτιστικές ομάδες.
Μέσα από τη λαϊκή ποίηση, τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο η παράδοση και συνδέεται δημιουργικά ο κόσμος του χθες και του σήμερα. Επαναβεβαιώνει το γεγονός ότι ο λαϊκός πολιτισμός και η παράδοση του τόπου μας είναι μια πηγή δημιουργίας που εμπλουτίστηκε και αναπτύχθηκε διαμέσου των αιώνων από τους απλούς ανθρώπους, από πρόσωπα της καθημερινότητας που ο ζήλος, ο δυναμισμός και η ενεργητικότητα τους διοχετεύτηκαν στην υπηρεσία του τραγουδιού, της ποίησης και του χορού.

Οι εκδηλώσεις λαογραφικού χαρακτήρα αποκτούν στη σημερινή εποχή μια ιδιαίτερη σημασία. Λειτουργούν ως μορφές αντίστασης στην πολιτισμική αλλοτρίωση που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, ως μέσα μεταλαμπάδευσης της πολιτισμικής μας ταυτότητας στις επόμενες γενεές . Σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση τείνει να ισοπεδώσει την πολιτιστική ταυτότητα των λαών , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προέχει σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να διατηρήσουμε, να προβάλουμε και να αναδείξουμε αυτό τον μοναδικό θησαυρό δημιουργίας. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες που στηρίζει την κοινωνία μας και ως τέτοιο θα πρέπει να τον στηρίζουμε” 

Στο video που ακολουθεί, ο Paraktios απο την τρίωρη περίπου εκδήλωση,σας παρουσιάζει αντιπροσωπετικά χορευτικά από κάθε πρόγραμμα που παρουσιάστηκε.

Τα χορευτικά που έλαβαν μέρος στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση της 31/7/16 στην Πλατεία Αναβύσσου, ήταν τα εξής

Από την Ανάβυσσο: ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ,
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Από τα Καλύβια: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Από τον Κουβαρά: ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑ

Από το Λαγονήσι: . ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΛΥΚΟΥΡΙΖΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ”,
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ “ΕΛΛΗΝΟΧΟΡΟΓΡΑΦΗ»

Από την Παλαιά Φώκαια: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Παραθέτουμε το ιστορικό και την δράση κάθε χορευτικού συλλόγου.

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΛΥΚΟΥΡΙΖΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ”-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στα τέλη της 10ετίας του 70 η ευρύτερη περιοχή του Λαγονησίου ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση, χωρίς νερό, φως , τηλέφωνο, δοχεία απορριμμάτων και τόσα άλλα. Έτσι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να λειτουργήσου συλλογικά για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους ιδρύοντας τον Σύλλογο της ΛΥΚΟΥΡΙΖΑΣ με πρωτεργάτη τον αείμνηστο δικηγόρο Ευάγγελο Καββαδία.

Αρχικά ο Σύλλογος ήταν αμιγώς εξωραϊστικός και βοηθούσε αποτελεσματικά την καθημερινότητα των κατοίκων. Άλλαζε τις λάμπες όπου υπήρχε δημοτικός φωτισμός , τοποθετούσε κάδους απορριμμάτων , τοποθέτησε βρύση με καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ ( τότε ΟΥΛΕΝ ) απ’ όπου προμηθευόντουσαν πόσιμο νερό με δοχεία όλοι οι κάτοικοι και γενικά είχε αναλάβει δράσεις που κατά κύριο λόγο ανήκαν στην τότε Κοινότητα Καλυβίων.
Με την πάροδο των ετών και κυρίως με την αναβάθμιση της Κοινότητας Καλυβίων σε Δήμο, όλες αυτές πλέον οι δραστηριότητες περιήλθαν στην Δημοτική Αρχή.
Έτσι ο Σύλλογος μπόρεσε να επεκταθεί και σε πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνον.

Ήδη εδώ και 10 χρόνια έχει συστήσει τμήμα παραδοσιακών χορών και για μικρούς και για μεγάλους καθώς και χορωδία με αξιόλογες επιδώσεις . Επίσης διοργανώνει επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, εκδρομές, συνεστιάσεις, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και άλλα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

ιδρύθηκε το 2003. Έκτοτε έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις τοπικές και σε άλλες άλλες περιοχές εντός Ελλάδας

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑ

Το τμήμα Παραδοσιακών χορών της τοπικής κοινότητας Κουβαρά ξεκίνησε τη δραστηριότητά του πριν από περίπου 17 χρόνια. Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας ήταν και εξακολουθεί να είναι η αγάπη των μελών της προς τη μουσική και τη χορευτική παράδοση της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων της ΝΕΛΕ, η ομάδα συμμετείχε και δραστηριοποιήθηκε μέσω αυτών και έλαβε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις αυτών των προγραμμάτων. Σήμερα η ομάδα συνεχίζει της δραστηριότητές της μέσα στα πλαίσια της τοπικής Κοινότητας Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού. Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, αρκετοί αξιόλογοι χοροδιδάσκαλοι πέρασαν από την ομάδα προσθέτοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο κτίσιμό της. Τα τελευταία 5 χρόνια χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιάννης Κοντογιάννης. Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι δημιουργήθηκε και το χορευτικό τμήμα νέων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ “ΕΛΛΗΝΟΧΟΡΟΓΡΑΦΗ”

Ο χορευτικός και λαογραφικός σύλλογος Λαγονησίου (ελλ.χο.φή) ιδρύθηκε το 2015 και έχει έδρα του το Λαγονήσι. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της χορευτικής παράδοσης καθώς επίσης και η αναβίωση των λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας.

ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Πνευματικού κέντρου Καλυβίων ιδρύθηκε το 1993. Απο τον Ιούνιο του 2010 μεχρι και σήμερα ανηκει στο Νομικο πρόσωπο Αριστόδικος του Δήμου Σαρωνικού και διαθέτει 200 μέλη, ηλικίας 5-65 ετών.
Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ σε γειτονικούς δήμους, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Γαλλία, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία και Στρασβούργο, Βουλγαρία, Ίμβρο, Αλβανία και Σερβία .
Έχει παρουσιαστεί δυο φορές στο Ηρώδειο, στις παραστάσεις της Δόμνας Σαμίου, «Περνά – περνά η μέλισσα» και «Της Φύσης και του έρωτα», ενώ τον Ιούνιο του 2002,τιμησε την Δόμνα Σαμίου στην παράσταση «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ακολουθώντας τα χνάρια της Δόμνας Σαμίου», σε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο έργο της. Τον Ιούλιο του 2009, είχε την επιμέλεια και την συμμετοχή στη τιμητική βραδιά -αφιέρωμα για την Άννα Καραμπεσίνη στο Αττικό Άλσος. Επίσης συμμετείχε στην 1η και στην 2η Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσιάζοντας τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό.
Ακόμα διοργανώνει πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες [σεμινάρια χορού, συναυλίες, αναβιώσεις τοπικών εθίμων, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, εκδρομές], δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή, μελέτη και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Από το 2008, λειτουργούν παράλληλα με το τμήμα χορού, τμήμα Παραδοσιακού τραγουδιού και από το 2015 τμήμα πλεξίματος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε απο απογόνους Μικρασιατών προσφύγων το 2004 με σκοπό τη διατήρηση άσβεστης της φλόγας της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας μέσα στις καρδιές όλων, την διατήρηση του Μικρασιάτικου πολιτισμού, τα ήθη , τα έθιμα, και παραδόσεις, των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού και την αναβίωση τους

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Ο χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου ιδρυθηκε το 1993, ως χορευτικο τμήμα του τοτε Δήμου Αναβύσσου. Απο τον Ιούνιο του 2010 μεχρι και σήμερα ο σύλλογος φέρει την σημερινή επωνυμιά και διαθέτει 130 ενεργά μέλη με πλούσια δράση, εντός και εκτός Αναβύσσου [ εκδήλωση -αφιέρωμα στη Θράκη με τον Χρόνη ΑΗΔΟΝΊΔΗ και Βαγγέλη ΔΗΜΟΥΔΗ, 3η Διοργάνωση “Ελληνικός Λαικος Πολιτισμός” στο Σταδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκδήλωση “εάλω ή ουκ εάλω η πόλις} Λειτουργούν τμήματα χορού, παραδοσιακού κεντήματος, παραδοσιακού τραγουδιού. Διοργανώνει ειδικα σεμιναρια παραδοσιακών χορών, ημερίδες επιμορφωτικού και λαογραφικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα. Απο τον Ιούλιο του 2014 και μετά λειτουργεί υπο την υποπτεία του Συλλογου, το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ!!!

Δείτε φωτο από την χθεσινή εκδήλωση πατώντας ΕΔΩ

[sam id=”6″ codes=”true”]
Categories