Το πλωτό πευκοδάσος ανακυκλώνει στην πηγή

Το Σωματείο Επαγγελματιών Αγκιστρίου ευαισθητοποιημένο στο θέμα ανακύκλωσης υιοθετεί την Οργάνωση και Διαχείριση Απορριμμάτων Πόρτα-Πόρτα.

Η διαφοροποίηση της μεθόδου Πόρτα – Πόρτα έχει τα εξής:
Κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό χρεώνεται τους δικούς της κάδους με  αποτέλεσμα η διαχείριση τους γίνεται από τους ιδιοκτήτες.
Ελέγχεται εάν ο κάθε επιχειρηματίας ή νοικοκυριό τηρεί τους όρους της ανακύκλωσης σε αντίθεση με τους Δημόσιους οι οποίοι δεν ελέγχονται.
Δεν χρειάζονται οι μεγάλοι Δημόσιοι κάδοι σε Δημόσιους χώρους (π.χ. πλατείες, οδοί, λιμάνια). Το κέρδος είναι η καλύτερη αισθητική εικόνα του νησιού καθώς και αποφυγή δυσάρεστων οσμών.
Επιτυγχάνουμε την μείωση (-50%) των απορριμμάτων σε βάρος
Μείωση κόστους μεταφοράς για τον Δήμο και τους πολίτες του,
Μείωση (-300%) του όγκου διαχείρισης.
Σημαντικότερο όλων επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς καθίσταται υπεύθυνοι για την καθαριότητα του νησιού.
Θεωρούμε όλα τα παραπάνω σημαντικούς παράγοντες για την τουριστική ιδιοσυγκρασία και ανάπτυξη του κάθε τόπου.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την προτεραιότητα των προσπαθειών μας ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ 2012.
Η υιοθέτηση περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, όπως η ανακύκλωση, θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως. Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία.
Είμαστε στην διαχείριση ενός πιλοτικού προγράμματος από κάποιους επιχειρηματίες της νήσου Αγκιστρίου οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους για να καταγραφούν οι δυσκολίες, τυχόν επιφυλάξεις αλλά και να διατυπωθούν προτάσεις ώστε να οργανωθεί ακόμα καλύτερα και να υιοθετηθεί από το σύνολο των κατοίκων. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα λυθεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης . Με την τήρηση της νέας οδηγίας για τα απορρίμματα, απαιτεί η διαλογή να γίνεται στην πηγή.
Η επιλογή ανήκει στον κάθε Δήμο εάν θα επιλέξει το Τοπικό Σχέδιο για την Διαχείριση Απορριμμάτων ή το Εθνικό Σχέδιο. Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής ενέργειας που ξεκίνησε το Σωματείο Επαγγελματιών Αγκιστρίου θα προετοιμάσει την βάση δεδομένων έτσι ώστε ο Δήμος Αγκιστρίου να επιλέξει τον τρόπο διαχείρισης των ανακυκλώσιμων προϊόντων του νησιού μας. Ευχόμαστε να επεκταθεί και στα γειτονικά νησιά του Σαρωνικού (Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες). Το Σωματείο Επαγγελματιών Αγκιστρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγκιστρίου επιδιώκοντας να συμβάλει στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, θα πραγματοποιήσουν από το φθινόπωρο καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων και των μαθητών για την έναρξη και τη σημασία του.
Ταυτοχρόνως, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας, καθώς η διαχείριση των αποβλήτων είναι και δείκτης πολιτισμού.
Η προσπάθεια μας ως Σωματείο Επαγγελματιών δεν σταματάει, η ανάγκη για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος μας καθιστά όλους ανεξαιρέτως, υπεύθυνους.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια την συμβολή του στην πιλοτική δραστηριότητα μας, για τους κάδους και τον συμπιεστή για την μείζονος σημασίας χορηγία του το ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ. Το Σωματείο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγκιστρίου για την δωρεάν προσφορά του στις σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες αγκυλώνονται με την έννοια της επαναχρησιμοποίησης . Καθώς επίσης τον Δημοτικό Εντεταλμένο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Σπάρτης κ. Σταύρο Αργυρόπουλο για τις γνώσεις του που αρχίσαμε να κάνουμε πράξη της εφαρμογής προγραμμάτων ανακύκλωσης, οργάνωσης και διαχείρισης τους. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς τους Επαγγελματίες Αγκιστρίου. Πλέον μια συνεργασία που χαράζει εμπορικούς διαύλους μεταξύ Σπάρτη – Αγκίστρι.
Πρόεδρος
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΟΥ
Γ. Γραμματέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Categories