Ιχθυοκαλλιέργειες “ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ”. Ξενάγηση και Συνέντευξη του Εκπροσώπου της Εταιρείας, Αντ. Σταύρου. video

DSC01468aΑπό τις τρεις επιχειρήσεις Ιχυθοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται γύρω από το νησί Πάτροκλος στο ύψος του 59ου χλμ Αθηνών Σουνίου, ο Paraktios επισκέφθηκε την μία, την Τρίτη 30/8/16, καθώς η ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ έχει μεταφερθεί στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Σαρωνικού και έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο αντιδράσεων και συζήτησης τόσο από φορείς και Συλλόγους , όσο και από το Δήμο Σαρωνικού.  Πρόσφατα μάλιστα, από τις σελίδες μας, είδε το φως της δημοσιότητας η Προέγκριση που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής  -χωρίς να έχει ζητηθεί κάποια γνωμοδότηση από τον Δήμο Σαρωνικού, με την οποία ουσιαστικά επισημοποιείται αυτό που ήδη είχε γίνει πολύ καιρό πριν, δηλ. η  μεταφορά των κλωβών στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Σαρωνικού και η ταυτόχρονη επέκταση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων κατά δέκα (10) ακόμα περίπου στρέμμα. Δείτε ΕΔΩ .

DSC01442aΟ Paraktios  ξεναγήθηκε -εν πλω-από τον κο Αντώνη Σταύρου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ και ταυτόχρονα συζήτησε μαζί του για την υπόθεση της μεταφοράς και της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Σαρωνικού καθώς και για τις αντιδράσεις που έχουν μέχρι τώρα προκληθεί.

Κατά την ξενάγηση ο κος Σταύρου έκανε μία σύντομη ενημέρωση για την διαδικασία που ακολουθείται κατά την εκτροφή των ψαριών που στο αρχικό στάδιο ξεκινούν με  βάρος 2-5 γραμ,  για να φθάσουν μετά από 14-18 μήνες, σε βάρος πάνω από 360 γραμ ώστε να είναι εμπορεύσιμα. Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε Ενημερωτικό Σημείωμα για την εμπορική δραστηριότητα της Εταιρείας  το οποίο συνέταξαν στελέχη της Εταιρείας για τον Paraktios.gr.

Σε ότι αφορά την πολυσυζητημένη μεταφορά των εγκαταστάσεων στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, τα κύρια σημεία των απαντήσεων στις αντίστοιχες ερωτήσεις του Paraktios, συνοψίζονται στα εξής σημεία:

DSC01422“Η ρύπανση από μία ιχθυοκαλλιέργεια όταν τηρούνται οι κανόνες, είναι μικρότερη από ένα θερμοκήπιο. Η πρώτη που βλάπτεται από τη ρύπανση είναι η ίδια η Εταιρεία”.

“Δεν υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας  στο σημείο που βρισκόμαστε,το ΕΛΚΕΘΕ έχει κάνει έλεγχο και μας ζήτησε να μετατοπιστούμε λίγο ακόμα γιαυτό το λόγο”.

“Σε ότι αφορά την ΜΠΕ , έχουμε καταθέσει μελέτη για την επέκταση ενώ είναι σε ισχύ αυτή που υπάρχει για τα 20 στρεμ”.

Για το πόρισμα της επιτροπής ΔΑΣΙΝΑΚΗ κατα το οποίο αμφισβητούσε την υπάρχουσα ΜΠΕ, ο κος Σταύρου απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι τηρούνται όλοι οι όροι της.

“Το οικονομικό όφελος του Δήμου Σαρωνικού είναι το μίσθωμα που καταβάλλουμε για την θαλάσσια περιοχή. Ζητήσαμε να μισθώσουμε χερσαία έκταση, όμως μας το αρνήθηκε”.

“Δεν υπάρχουν χερσαίες εγκαταστάσεις της Εταιρείας. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα  ρυμουλκούμενο ψυγείο που επιτρέπεται να υπάρχει και ένας γερανός που προσπαθούμε να τον νομιμοποιήσουμε στα πλαίσια του Ν4282. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι άλλης Εταιρείας”

Επίσης συζητήθηκε το πώς η Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων δεν γνωμοδότησε για την προέγκριση των επιπλέον 10 στρεμ, για τις αντιδράσεις του Δήμου και των Συλλόγων καθώς και για το αν ο Δήμος πρέπει η όχι να ενημερώνεται και να συμμετέχει στην απόφαση για τη λειτουργία μίας τέτοιας επιχείρησης.

Παραθέτουμε πληροφοριακά και τουςν Ν. 4282/14  σε συνδυασμό του Ν4235/14  (ΑΡΘ 62-7Β-σελιδα 575) που βρήκαμε στο διαδίκτυο καθώς αυτοί αναφέρονται στην Απόφαση της Αποκεντρωμένης και καθορίζουν το χωρικό σχεδιασμό των Ιχθυοκαλλιεργιών.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον video που ετοίμασε ο Paraktios

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΕ

(Συντάκτες: Οι ίδιοι)

DSC01422

O όμιλος ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ είναι από τους πρώτους που δραστηριοποιείται στον κλάδο της
ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, μαζί με την ΣΕΛΟΝΤΑ αρχικά, με επιτυχία από το έτος 1987
με πλωτές μονάδες στη Μακρόνησο, τη Τζια, τα Μέθανα και τη νήσο Πάτροκλο Σουνίου
συμβάλλοντας με τα αλιευτικά προϊόντα που παράγει στην τοπική και εθνική οικονομία,
αφού τα αλιευτικά προϊόντα που παράγονται είναι κατά κύριο λόγο εξαγώγιμα και μέχρι
σήμερα λειτουργεί με άριστα αποτελέσματα.
Η μονάδα που λειτουργεί σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής της στη νέα
θέση «Κασιδιάρα», στη θαλάσσια περιοχή Στενού Γαϊδουρονησίου του Δήμου Σαρωνικού,
είναι αποδοτική, επιτυγχάνει την παραγωγική της δυναμικότητα και είναι βιώσιμη και
ανταγωνιστική στην σημερινή πραγματικότητα του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών. Η
συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων ανέρχεται σε
230 τόνους.
Η πολυετή εμπειρία των 29 ετών των μετόχων και των συνεργατών της εταιρείας στις
ιχθυοκαλλιέργειες καθώς και η μακρόχρονη παρουσία τους στην Ελληνική αγορά, τους έχουν
καταστήσει σε επιτυχημένους παραγωγούς και εμπόρους στο χώρο των υδατοκαλλιεργειών.
Επίσης η εταιρεία ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ έχει την αλυσίδα εστιατορίων ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ που διαθέτει
χώρους εστίασης σε πολλά σημεία των Αθηνών. Τα εστιατόρια αυτά είναι αναγνωρισμένα
για την ποιότητα των υπηρεσιών τους και ιδιαίτερα όσον αφορά τα είδη ψαροφαγίας (για
περισσότερες πληροφορίες http://www.kastelorizogroup.gr/). Η Εταιρεία ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
απασχολεί περί τους 160 εργαζόμενους και ο όμιλος περί τους 250 εργαζόμενους. Ο καθαρός
κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχεται για το έτος 2015 σε 7.029.830 ευρώ και ειδικότερα
της ιχθυοκαλλιέργειας 2.476.786 ευρώ.
Ο ευρωπαϊκός καθώς και ο παγκόσμιος χώρος είναι ελλιπής σε ιχθυηρά. Αναγνωρίζοντας ότι
τα τελευταία χρόνια οι εκφορτώσεις της συλλεκτικής αλιείας μειώνονται συνεχώς, ενώ η
αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών πολλών χωρών και η ενίσχυση της τάσης
για υγιεινή διατροφή αυξάνουν συνεχώς τη ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα σε παγκόσμιο
επίπεδο, γίνεται προφανές ότι το κενό που δημιουργείται στις αγορές καλείται να το καλύψει
η υδατοκαλλιέργεια.
Στην Ελλάδα, η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια έχει πλέον εδραιωθεί ως ο ταχύτερα
αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Η πορεία του κλάδου
ανέδειξε μέχρι σήμερα επιχειρήσεις δυναμικές με πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική και
Εθνική Οικονομία οι οποίες τα τελευταία 20 χρόνια προμηθεύουν την εγχώρια και την
παγκόσμια αγορά με ιχθυηρά υψηλής ποιότητας.
Παρουσιάζοντας υψηλή εισροή συναλλάγματος, μέσω των εξαγωγικών εμπορικών
δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας έχει ήδη κατακτήσει τη
2η θέση σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων παρέχοντας έτσι σημαντική στήριξη στην
εθνική οικονομία.
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της ελληνικής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας υπήρξε έντονος
από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ανάπτυξης της. Η συνέπεια των παραδόσεων και της
κάλυψης της αγοραστικής ζήτησης με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, εγγυημένης
φρεσκάδας και πιστοποιημένης ποιότητας, κατέστησαν τα προϊόντα του κλάδου
αναγνωρίσιμα σε απαιτητικές αγορές, τόσο των ευρωπαϊκών όσο και τρίτων χωρών. H
μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα σε μεγάλο βαθμό ταυτοποιείται με την Ελλάδα και την
ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, καθώς η χώρα μας παράγει το 52% της μεσογειακής
παραγωγής. Γι’ αυτό ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί
και να τύχει καλύτερης μέριμνας και προσοχής όταν γνωρίζουμε ότι η ανταγωνίστρια του
κλάδου Τουρκία επιδοτεί την παραγωγή ιχθύων με 0,50 ευρώ το κιλό.
Η επιχείρηση της ιχθυοκαλλιέργειας του ομίλου Καστελόριζο προσμετράται στις μικρές
επιχειρήσεις του Κλάδου, που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά σε μια εποχή έντονης
οικονομικής κρίσης και ανταγωνισμού. Για να μπορέσει όμως μία εταιρεία του χώρου να
καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανωτέρω εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνθήκες θα πρέπει
αφ’ ενός να μπορεί να παρέχει εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και αφετέρου να μπορεί να
διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα έξοδα παραγωγής μέσω των σύγχρονων εγκαταστάσεων
παραγωγής, της πληρέστερης δυνατής καθετοποίησης της παραγωγής και της επίτευξης
οικονομιών κλίμακας.
Συγκριτικό πλεονέκτημα της Εταιρείας έναντι του ανταγωνισμού αποτελούν η εντοπιότητα
των μετόχων και η διαρκής παρουσία τους στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας για την
διασφάλιση της καλής λειτουργίας της μονάδας. Σκοπός μας λοιπόν είναι:
 Η συνέχιση στη νέα θέση της επιτυχούς και διαχρονικής λειτουργίας της πλωτής
μονάδας που διαθέτει η εταιρεία στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού,
εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κυρίως την οικονομική βιωσιμότητά της και
την ανταγωνιστική παρουσία της στον κλάδο καθώς και τις θέσεις εργασίας.
 Την αξιοποίηση της περιοχής, μέσα όμως από μορφές ανάπτυξης συμβατές με
την φυσιογνωμία της περιοχής, στα πλαίσια της εφαρμογής των αρχών της
θεωρίας της αειφόρου ανάπτυξης.
 Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, στα πλαίσια των νέων
συνθηκών που διαμορφώνονται σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με πολλαπλά
οφέλη για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και τους καταναλωτές, ως
αποτέλεσμα εφαρμογής προηγμένης τεχνολογίας και μείωσης των συντελεστών
κόστους παραγωγής.
 Η εξασφάλιση της διαχρονικής παραγωγής ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων,
αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος με ορθή διαχείριση

DSC01478a DSC01468a DSC01442a DSC01433a DSC01431a DSC01475a

 

DSC01446
[sam id=”6″ codes=”true”]

 

Categories