Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από το Λιμάνι της Κερύνειας του 1959! (βίντεο)

Takis Neophytou. Σωστά διαβάθμισες τα στάδια εκμάθησης της κολύμβησης στο λιμάνι της Κερύνειας, Ηλία. Φυσικά, – για να συνεχίσω το χτίσιμο των παιδικών μας αναμνήσεων, διότι όπως ξαναείπα κτίζουμε χαλίκι με χαλίκι, ανάμνηση με ανάμνηση, την ιστορία της Κερύνειας, -υπήρχαν κι άλλα στάδια όπως για παράδειγμα το κότερο του Μαγγλή, μετά την τελευταία μαούνα και για κάποιους η βουτηχτή (ή τουλάχιστον μια «πόμπα») από τον Κούλα.

Για να ακολουθήσει φυσικά ο διάπλους του στόματος και η τολμηρή έξοδος από το λιμάνι προς την Πέτρα του Αρχαγγέλου, τα Μπάνια, το Κομπονήσι και ακόμα πιο πέρα η Τσιακκιλερή, ιδιαίτερα για σας τους Κατωτζερυνειώτες. Να μην ξεχνούμε βέβαια πως αργότερα, με τα έργα στο λιμάνι, το κλείσιμο του στόματος και την εξαφάνιση των δύο «αμμουδιών» του λιμανιού, προσφιλής χώρος κολύμβησης έγιναν τα Φύτζια, με το χαρακτηριστικό βράχο για «καρφωτές» στη δεξιά έξοδο του κόλπου. Για να συμπληρώσουμε όμως το θέμα «σημαντικότεροι χώροι κολύμβησης στην πόλη της Κερύνειας», πρέπει να προσθέσω ότι για εμάς τους «Πανωτζερυνειώτες», ένας χώρος κολύμβησης μέχρι περίπου το 1963 ήταν και ο κόλπος της Ζένιας, μετά το Σφαγείο και πριν τη Χρυσοκάβα, που αργότερα όμως έγινε ο κατεξοχήν χώρος κολύμβησης των Τούρκων, όπως τους λέγαμε τότε.Για να γίνω ποιο εποπτικός και να συνεχίσω την αναφορά μας στην ιστορία των «μαούνων» αναρτώ και μια φωτογραφία με τις τέσσερεις τελικά μαούνες του λιμανιού να αναπαύονται στην αμμουδιά, με το λιμάνι και το κότερο του Μαγγλή που ανάφερα, στο βάθος.

STella Papaioannou Spyrou Εμείς μετά το λιμάνι πήγαμε σε άλλες παραλίες στα δυτικά – κόλπο του Λορτου νομίζω λεγόταν η μια, καυκαλες η άλλη που μετα έγιναν οικόπεδα και ολόκληρες γειτονιές. Καταλήξαμε στο κόλπουδι της Γλυκιωτισσας όπου μείναμε εκεί μέχρι το τέλος. Μας άρεσαν οι βράχοι και τα κατακαθαρα νερά. Ο πατέρας μου μια φορά σαν περπατούσε προς την αμμουδιά είδε ενα κταπόδι το οποίο άρπαξε με το χέρι του. Βγηκε έξω με το πλοκάμια αρπαγμενα μέχρι τον αγκώνα. Ο στόχος μας ηταν να κάνουμε το πρώτο μπάνιο όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Τα καταφέραμε μερικές χρονιές να αρχίσουμε στες 25 Μαρτίου. Παγωμένο το νερό φυσικά! Αλλα είμαστε νέες και ωραίες τότε! Τώρα είμαστε μόνο ωραίες!!!!!!Petros Hadjichristodoulou Κυρία Στέλλα, σας ξεπεράσαμε! Εμείς, του νοσοκομείου (οι μικροί εννοείται) κανονίζαμε να κάνουμε το πρώτο θαλασσινό μπάνιο κάθε Καθαρά Δευτέρα (παγάκι το νερό)! Στη Ζένια ή στη Χρυσοκάβα (περισσότερο στη Χρυσοκάβα). Δεκαετία 60 (τέλη), δεκαετία 70.Stella Papaioannou Spyrou Πέτρο, και νόμιζα ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι. Εμεις δεκαετίες του 50, 60 και 70 μέχρι το 74 φυσικα. Τώρα όταν είμαι στη Κύπρο καλοκαίρι και πάω θάλασσα μου παίρνει ώρα να μπω γιατί βρίσκω το νερό κρυο! Εδώ που βρίσκομαι τώρα ακόμα χειρότερα! Πάω κολύμπι (για άσκηση φυσικά!!) σε θερμενομενη πισίνα! Που καταντήσαμε! Ομως οπως είπαμε και πιο πάνω, τώρα είμαστε μόνο ωραίες!!!Andreas Christodoulides …εγω ημουνα της Τσιακκιλερης (bay) και του κομπονησιου της πισινας του Dome hotel..με θαλασσινο νερο………και λιγο πιο περα ειχαμε και το Rock Rubi….Petros Hadjichristodoulou Ωχ, Ζαχαρία, δικαιούσαι να με επιπλήξεις. Ξέχασα ότι εμείς της Ανατολικής πλευράς είχαμε και το φανταστικό Παϊρούδι!Andreas Christodoulides …και το ποταμουδι πιο περα απ το Rock Rubi…………….Nitsa Papaioannou Kaloudi Ρε παιδιά, ολόκληρο βιβλίο μπορεί να γραφτεί μονο από τα σχολια αυτής της φωτογραφίας!!! Τίτλος: ” Tα μπάνια των Κερυνειωτών” [δικαιούστε να τον αλλάξετε αμα δεν σας αρεσει!!!!!Stella Papaioannou Spyrou Παιρουδι και ποταμούδι – τα θυμούμαι αλλ δεν μπορώ να τα τοποθέτηση αυτή τη στιγμή. Άλλοι τόποι που κάναμε μπάνιο κατα καιρούς.Petros Hadjichristodoulou To Ποταμούδι ήταν κοντά στο Ροκ Ρούμπι, το Παϊρούδι δίπλα στο Καράκουμι.

Takis Neophytou Δίνοντας συνέχεια και προέκταση στο σχόλιο της Νίτσας, εισηγούμαι όπως συνεχίσουμε να συζητούμε για διάφορα θέματα και περιοχές της Κερύνειας και με τη συλλογική επιστράτευση των οσοδήποτε ξεθωριασμένων αναμνήσεων όλων μας να διασώσουμε αν όχι να κτίσουμε την ιστορία της Κερύνειας. Εκείνο που πρέπει να γίνει, κάποιος κι αυτό ίσως να είναι ευθύνη του Δημαρχείου, να μαζεύει αντιγράφοντας σε ένα φάϊλ όλες τις πληροφορίες πάνω στο ίδιο θέμα και να τις παραδίδει στο Δημαρχείο για να φυλαχτούν σε ένα αρχείο που έστω και αργότερα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από κάποιον, αν δεν μπορέσει το Δημαρχείο, που θα θελήσει να γράψει για την Κερύνεια.

Zacharias Patinios Katholou Petros Hadjichristodoulou yiati na se epiplicso apenantias se efharisto pou anaferes to pairoudi pou yia mena einai sindedemeno afto to meros me tis kaliteres anamniseis tis zois mou ..Kazafaniotes,mbelabaishiotes Keriniotes akomi kai polloi lefkosiates erhotan ekei yia ta bania tous kai kathos episis oi pio omorfes eglezoudes…As afisoume tis leptimries..Opote pao sto pairoudi kathome san moro pano sto vraho kai siginoume pigennontas piso sto parelthon ..

Λιμάνι Κερύνειας 1959. Ένα συγκλονιστικό, σπάνιο βίντεο που δείχνει την καθημερινότητα στην πανέμορφη κατεχόμενη πόλη.

Πολλοί μπορεί να θυμηθούν και τα παιδικά τους χρόνια ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιοι που θα δουν τους εαυτούς τους να κολυμπούν να ψαρεύουν ή απλώς να περπατούν στο γραφικό λιμάνι της πόλης!

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

ΠΗΓΗ. apokalipsi.com

Categories