To χρώμα των συγκλίσεων και ο ρόλος της Αθήνας στο κυπριακό

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο εντατικοποιημένος διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία τους συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας αναμένεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος που οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να διαδραματίσουν στην επίτευξη συμφωνίας, ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Ειδικού Συμβούλου των Η.Ε. για το κυπριακό Έσπερν Μπαρθ Έιντε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η πρόταση της Ε/κ πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Αθήνα. Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Έιντε θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έιντε: Η Ελλάδα θα παίξει τον δικό της ρόλο

O κ. Έιντε εξέφρασε την πεποίθηση «ότι η Ελλάδα θα παίζει τον δικό της ρόλο στο να δημιουργήσει τις συνθήκες για να δοθεί ένα τέλος στον τραγικό 42χρονο διχασμό» σημειώνοντας ότι δεν είναι «μη ρεαλιστής».

Επισήμανε παράλληλα ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις με δική τους πρωτοβουλία επέδειξαν μεγάλη προσοχή στο να μην εμπλακούν σε αυτά τα θέματα που οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ και για να τις αλλάξουμε ή να τις ακυρώσουμε ή να φτιάξουμε κάτι άλλο χρειάζεται η συνεργασία και η υποστήριξη μεταξύ τους.

Μολονότι αρνήθηκε να προβεί σε περισσότερες αποκαλύψεις και λεπτομέρειες, είπε πως «έχουμε πολλές κοινές προσδοκίες και κοινή αντίληψη ως προς τα αποτελέσματα και τον δρόμο που απομένει να διανύσουμε. Έχουμε κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες».

«Γνωρίζω ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας, αλλά συμμεριζόμαστε με τους ηγέτες και τις ομάδες διαπραγμάτευσης ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή μιας συμφωνίας, εφόσον υπάρξει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε. Και εδώ υπάρχει μία μεγάλη λίστα αρκετών θεμάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε αλλά η δέσμευση είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η νέα εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι αρχίσαμε απευθείας συνομιλίες με ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη διευθέτηση του εδαφικού που είχε μείνει επί μακρόν εκτός αλλά τώρα είναι στο τραπέζι. Επίσης και για τα θέματα ασφαλείας που αφορούν την ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Έιντε μετά τη συνάντηση του με τον κ. Κοτζιά.

Μαύρο το χρώμα επίτευξης συμφωνίας

Για πρώτη φορά ο κ. Έιντε έκανε λόγο για το χρώμα των συγκλίσεων στο τραπέζι των συνομιλιών, λέγοντας ότι σε αντίθεση με την τελευταία εκδοχή του Σχεδίου Ανάν που είχε προταθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτό που έχει συμφωνηθεί τώρα είναι ότι κάθε πρόταση, λέξη ή κόμμα γράφεται από κυπριακό χέρι των δύο πλευρών. Υπογράμμισε ότι οι συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί είναι κατά πολύ περισσότερες από ό,τι είχε συμφωνηθεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι σήμερα».

«Δε θέλω να μιλήσω με ποσοστά, είμαστε πιο κοντά από όσο πριν από μερικούς μήνες αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Έχει επιτευχθεί πρόοδος. Μπορώ να σας πω ότι στα έγγραφα που έχουν τεθεί υπό διαπραγμάτευση τα περισσότερα επισημαίνονται με μαύρο χρώμα, που είναι το χρώμα επίτευξης συμφωνίας, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνει με μπλε και η Τ/Κ με κόκκινο. Τα πιο δύσκολα θέματα όμως θα λυθούν στη τελική φάση της διαδικασίας».

Εξήγησε ότι οι συνομιλίες έχουν οργανωθεί σε έξι κεφάλαια, από τα οποία τα 4 έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, μολονότι υπάρχουν κάποια ουσιώδη θέματα που απομένουν. «Εν τούτοις σε αυτά τα τέσσερα βλέπουμε το περίγραμμα μιας συμφωνίας» σημείωσε.

Με το βλέμμα στην τριμερή

Άκρως σημαντική θεωρείται η τριμερής μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί – Μπαν Κι-Μουν, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η εκεί συνάντηση, όπως είπε μάλιστα ο κ. Έιντε, θα προσφέρει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες, τον ίδιο και όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν διμερείς επαφές που θα αφορούν και τη διεθνή αλλά και για την οικονομική διάσταση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου μετά το κοινό ανακοινωθέν, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, θα συζητηθεί η στάση την οποία η δική μας πλευρά θα κρατήσει κατά την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αν και ήδη έχει γίνει ένας αρχικός σχεδιασμός σχετικά με το τι αναμένουμε και πως θα λειτουργήσουμε.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη στήριξη τους

Τη δέσμευση των ΗΠΑ στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο κυπριακό, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επαναλαμβάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στη διμηνιαία έκθεση του, προς τη βουλή και τη Γερουσία.

Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις στο κυπριακό, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016.

Γίνεται αναφορά στην επίσκεψη της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Η.Ε. για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/362062/to-xroma-ton-sygkliseon-kai-o-rolos-tis-athinas-sto-kypriako#.dpuf

Categories