Προσφέροντας υπερθέαμα, ξύπνησαν μνήμες στην Παλαιά Φώκαια

Το πρώτο τουρνουά παλαιμάχων «Χρυσοστόμειο» (“Χαμένων Πατρίδων”), που ήταν αφιερωμένο στη Μικρασιατική καταστροφή διεξήχθη τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου με απόλυτη επιτυχία στην Φώκαια και αναμένεται να γίνει θεσμός. Και στο εναρκτήριο… λάκτισμά του, το τίμησαν εκτός και εκτός αγωνιστικού χώρου, πολλοί διεθνείς ποδοσφαιριστές.
Συμμετείχαν ομάδες, που έχουν ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασία. Οι άσοι από ΑΕΚ, Πανιώνιο, Απόλλωνα, Φωστήρα, Ιωνικό και Πρωτέα, αποζημίωσαν με 16 γκολ στους έξι αγώνες τους, όσους τυχερούς βρέθηκαν στο γήπεδο Παλαιάς Φώκαιας, σε εκδήλωση που οργανωτικά ελέω Λεωνίδα Βαριά, πήρε άριστα και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

tournoua_proteas_varias0

 

Για τον Σεπτέμβριο του 2017 ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Φώκαια, οι ομάδες παλαιμάχων που κατάγονται από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Γιατί ήταν τιμή στη μνήμη και την καταστροφή στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, πριν από 94 χρόνια, το φεστιβάλ ποδοσφαίρου «Χρυσοστόμειο», που έγινε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο Παλαιάς Φώκαιας.

Το τουρνουά, που έχει ως… νονό τον γενικό γραμματέα των παλαιμάχων του Πανιωνίου Τάκη Χριστoδούλου, τόσο οργανωτικά-ελέω του πολυπράγμονα Λεωνίδα Βαριά- όσο και αγωνιστικά, απέδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί στον θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο, θα οικοδομηθεί ένας θεσμός Τιμής και Μνήμης.

Και δεν είναι τυχαίο, ότι στο γήπεδο του Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας βρέθηκαν άσοι, από ΑΕΚ, Πανιώνιο, Απόλλωνα, Φωστήρα, Ιωνικό και Πρωτέα, που «σφράγισαν» με τη δράση τους το ελληνικό ποδόσφαιρο και φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο.

Όπως μεταξύ άλλων οι Νεστορίδης, Μαύρος, Σεραφείδης, Τσαχουρίδης, Καραφέσκος, Κεφαλίδης, Κωνσταντινίδης, Πεσιρίδης, Σεβαστόπουλος, Αρδίζογλου, Βλαντής, Καλεντέρογλου, Γεωργαμλής, Κοπιτσής, Βλάχος, Καρούσης, Πιθαρούλης, Γεωργιάδης από την ΑΕΚ.

Και οι Μανίκας, Ναλιτζής, Φαμέλης, Χριστοδούλου, Μπέλλος, Μωραίτέλης, Λίμα, Κουτρόπουλος, από τον Πανιώνιο.
Αλλα και οι Μαστρακούλης, Αλέξης, Μπόντζος, Αργυρίου, Τσιγκούλης, Ράμμος, από τον Απόλλωνα. Όπως και οι Δειμέζης, Αβαγιανέλης, Φακής, Προβατάς από τον Φωστήρα. Αλλά και οι Ξενάριος, Παπαδόπουλος, Ξανθόπουλος, Σειτανίδης, Γρίμπιλας από τον Ιωνικό και οι Μακροδημήτρης, Αποστόλου, Κωνσταντέλος, Πατσιαβούρας από τους παλαίμαχους του Πρωτέα.

Η τιμή στους Θωμά Μαύρο και Γιώργο Δέδε

Ειδική μνεία όμως για τους αρχισκόρερ των ελληνικών γηπέδων Θωμά Μαύρο και Γιώργο Δέδε, που φόρεσαν τις φανέλες Πανιωνίου και ΑΕΚ , και ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στην όλο λάμψη εκδήλωση, που οργάνωσε ο Λεωνίδας Βαρίας με τους παλαίμαχους του Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας.

Οι διοργανωτές, έριξαν την αυλαία, στην λαμπρή εκδήλωσής τους με την δεξίωση που παρέθεσαν στην αποστολές στην ταβέρνα «Αλέξης».

Δείτε τη συνέχεια και πλούσιο ρεπορτάζ στη πηγή

[wonderplugin_carousel id=”31″]
Categories