Σε ποιον θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης;

Τους 376 έχουν φτάσει οι υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα απονεμηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Παρόλο που τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο νικητής θα είναι ένα πρόσωπο ή οργανισμός που παρέχει βοήθεια στους αμάχους της Συρίας ή στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής.

Ο Guardian κατέληξε στα «φαβορί» της φετινής απονομής, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και οι Έλληνες νησιώτες για την αλληλεγγύη που έχουν δείξει στους πρόσφυγες:

Τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας

Τα «Λευκά Κράνη» είναι μια οργάνωση εθελοντών διασωστών που απεγκλωβίζουν επιζήσαντες βομβαρδισμών από κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε πόλεις της Συρίας και συλλέγουν τις σορούς των νεκρών. Υπολογίζεται ότι τα μέλη της έχουν σώσει τις ζωές 60.000 ανθρώπων, ενώ 160 εξ αυτών έχασαν την ζωή τους επί τω έργω. Τα «Λευκά Κράνη» έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές στόχος των δυνάμεων του Άσαντ.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε το 2015, ενόψει του μεγάλου αριθμού προσφύγων που άρχισαν να καταφτάνουν από την Συρία στην Ευρώπη. Βέβαια το 73% των Γερμανών δήλωσε σε δημοσκόπηση ότι η κ. Μέρκελ δεν θα λάβει το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος

Κανένας Πάπας δεν έχει λάβει στο παρελθόν το Νόμπελ Ειρήνης, όμως ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να ανήκει στα «φαβορί. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι οι χώρες της Δύσης πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, έχει καταδικάσει την ομοφοβία και έχει αναγνωρίσει την κλιματική αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο έχει κερδίσει τις καρδιές Καθολικών και μη.

Οι Έλληνες νησιώτες

Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε ήδη ότι έχει προταθεί να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης σε ομάδες Ελλήνων που παρείχαν βοήθεια στους πρόσφυγες που κατέφταναν με βάρκες στις ακτές των νησιών τους. Παρόλο που δεν είναι γνωστό εάν η Επιτροπή έχει εξετάσει αυτό το αίτημα, ο Guardian εκτιμά ότι είναι πιθανό τουλάχιστον τρεις Έλληνες εθελοντές να είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο Timochenko

Ο πρόεδρος της Κολομβίας και ο ηγέτης των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης φέτος για τον τερματισμό του 52ετούς πολέμου.

huffpost

Categories