5 Σύλλογοι ζητούν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση “Ιχθυοκαλλιέργειες ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ”

Με επιστολή που κατέθεσαν στις 5/10 στον Δήμο Σαρωνικού, πέντε Σύλλογοι ζητούν να έλθει προς συζήτηση το ζήτημα των ιχυθοκαλλιεργειών ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ με αφορμή τα αποτελέσματα της αυτοψίας που έγινε από Υπηρεσίες της Περιφέρειας τον Μάρτιο 2016 και έδειξε  ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 5000 ευρώ στην εν λόγω Εταιρεία.

Ακολουθεί η επιστολή και τα συνημμένα σε αυτήν.

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

κ. Γιώργο Σωφρόνη

ΚΟΙΝ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Κύριε Δήμαρχε

 Σε προηγούμενη επιστολή μας ζητήσαμε με να μας γνωρίσετε, σχετικά με την λειτουργία των ιχθυοτροφείων της Εταιρείας   ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΕ  τα παρακάτω

Α) Αν οι χερσαίες εγκαταστάσεις της  ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΕ (θέση Κασιδιάρα)  λειτουργούν με άδεια ή με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση, έχει υπογράψει ο Δήμος.  Αν ΌΧΙ με ποιες προϋποθέσεις λειτουργούν?

          Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει  έκθεση αυτοψίας ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ με ημερομηνία αυτοψίας 12&13/03/2014,και παρ’ όλες τις προεκλογικές σας εξαγγελίες περί κατεδάφισης με “Μπουλντόζα” κλπ και τις μετέπειτα προφορικές σας υποσχέσεις  ότι θα ερευνήσετε το θέμα, μέχρι σήμερα ουδεμία σχετική ενημέρωση έχουμε.

Β) Αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας της μονάδας, σε σχέση με το περιβάλλον και σύμφωνα με την σχετική έγκριση περιβαλλοντικών όρων της εν λόγω μονάδας (ΑΔΑ:ΒΛΩΧΟ-708 ΥΠΕΚΑ 45952/1268 6/8/13 ).

Γ)  Οτιδήποτε  αφορά τον Δήμο σχετικά με την λειτουργία της μονάδας Καστελόριζο Α.Ε. και θεωρείτε σκόπιμο να πληροφορηθούν οι Δημότες Σαρωνικού.

Η επιστολή αυτή δεν απαντήθηκε. 

 Ενημερώνουμε ότι σχετικά με το Β στείλαμε, παράλληλα, επιστολή προς τους αρμόδιους για την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης. Σε αυτήν ζητούσαμε πληροφορίες σχετικά με:  

  1. Την έκταση, τον αριθμό των κλωβών και το μέγεθος της παραγωγής
  2. Την τήρηση των όρων σχετικά με τις περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις της μονάδας

Όπως αυτά συγκεκριμένα και αναλυτικά περιγράφονται στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων (Παράγραφοι Β,Γ,Δ,Ε)  Επίσης ζητούσαμε:

  1. Το όνομα του υπεύθυνου για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων (άρθρο 3Ε ) και
  2. Αντίγραφο της έκθεσης (υποχρεωτικά βάσει του άρθρου 25Ε) του 1ου έτους λειτουργίας

Μετά από τις ενέργειες μας (βλ συνημμένα 1,2) έγινε αυτοψία στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις της εταιρίας. Τα αποτελέσματα των οποίων δικαίωσαν πλήρως τις υποψίες μας σχετικά με την λειτουργία της εταιρίας, κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος.  Διαπιστώθηκαν 5 σημαντικές παραβάσεις και επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε

Α. Να τεθεί, άμεσα, προς συζήτηση, θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την λειτουργία της Εταιρίας στο οποίο να επιτραπεί η παρέμβαση μας. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί απάντηση στην πρώτη μας επιστολή και Β. Να ζητηθεί νέα αυτοψία ώστε να διαπιστωθεί η όχι η συμμόρφωση της εταιρίας στην αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών παραβάσεων.

Σημειώνεται το επείγον των ενεργειών διότι οι παραβάσεις οδηγούν σε συνεχή και επεκτεινόμενη  ρύπανση και μόλυνση, πιθανώς μη αντιστρεπτή  καθώς και ότι υπάρχει από 5/08 προέγκριση σημαντικής επέκτασης των θαλάσσιων εγκαταστάσεων της παραπάνω εταιρίας

Αναμένουμε την απάντηση σας

  Οι Αιτούντες                                                                                           

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΑΙΟΛΟΣ    

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ       

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΕΟΣ ΑΝΑΦΛΥΣΤΟΣ   

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ           

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ  

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Ευάγγελος Βάκουλας  

Δημήτρης Βόγγολης    

Κωνσταντίνος Χασάπης

14484782_989444431200873_701154181973741688_n-1

Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

 Δείτε επίσης πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με το θέμα

[wonderplugin_carousel id=”29″]

 

Categories