“Καλύβια 1949 – 1950”. video.

Τρία ιστορικά video που αποτυπώνουν τα Καλύβια του χθες με τίτλο “Καλύβια 1949 – 1950”

Και τα 3 video έχουν αναρτηθεί από  ramasdim και είναι από κινηματογραφήσεις του Ηλία Γκλιάτη.

Ο  Ηλίας Γκλιάτης,  Καλυβιώτης  μετανάστης στην Αμερική ήταν  αυτός που δώρισε το οικόπεδο και χτίστηκε το Δημαρχείο. Ερχόταν τα καλοκαίρια για διακοπές και με μια κινηματογραφική μηχανή των 8 mm τραβούσε στιγμιότυπα για να τα βλέπει στην Αμερική. Κάποια στιγμή ανακαλύφθηκαν περάστηκαν σε dvd και έτσι υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το πρώτο βίντεο έχει την προετοιμασία του γάμου της Μαρίας Σωτ. Καρελιώτη με τον Τάκη Αθαν Μιχάλη.

Ήταν μορφή και πάρα πολύ αγαπητός σε όλους. ήταν ο “Αμερικάνος” με τα πολλά λεφτά κι όλοι επιζητούσαν την παρέα του.  Ερχόταν κάθε καλοκαίρι καθόταν 2-3 μήνες, οδηγούσε μια τεράστια cadilac και μοίραζε στα πιτσιρίκια καραμέλες. Σύχναζε για καφέ στο καφενείο της πάνω πλατείας Ν. Γκίκα πατέρα της προέδρου του Δ.Σ. Μαίρης Κόλλια.

(σύμφωνα με πληροφόρηση από τον Γιάννη Σωφρόνη).

Το ιστορικό των video. (Από τον τ.Δήμαρχο Π.Φιλίππου)

Το ιτορικό των ταινιών του Γκλιάτη: Ο Ελληνοαμερικάνος καλυβιωτης ΗΛΙΑΣ Γκλιάτης κινηματογραφούσε σκηνές από τα Καλύβια τα καλοκαίρια όταν ερχόταν για διακοπές. Μετά τον θανατό του την δεκαετία του 90 ο τότε δήμαρχος Καλυβιων Πετρος Φιλίππου , μετά από υπόδειξη του Σωτήρη Κόλλια ήρθε σε επαφή με τον γαμπρό του Γκλιάτη (μου διαφεύγει αυτή την στιγμή το όνομα) στην Αμερική και ζήτησε τα φιλμ καταβάλλοντας ένα πολύ σημαντικό πόσον προκειμένου τα φιλμ να μετατραπούν σε βίντεο ! Στην συνέχεια ο φωτογράφος Γιώργος Λιάπης ανέλαβε να τα επεξεργασθεί με πολύ κόπο γιατί τα φιλμ ήταν σε κακή κατάσταση και έφτιαξε το βίντεο που υπάρχει σήμερα!

Το βίντεο αυτό προβλήθηκε στο δημαρχείο αν θυμάμαι καλά μαζί με το φωτογραφικό άλμπουμ των Καλυβίων το 2006 και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις στην συνέχεια. Αυτό το βίντεο λοιπόν που έγιναν τόσες προσπάθειες να διασωθεί, έχει ανεβάσει στο youtube ο Δημήτρης Κόλλιας και χαίρομαι ιδιαίτερα που προβάλλεται πλέον ευρύτερα!

ΠΗΓΗ

[wonderplugin_carousel id=”27″]
Categories