Πρότυπο Ελαιουργείο Γ.Κώνστα. Η μετατροπή του ευλογημένου καρπού στο χρυσάφι της Μεσογείτικης Γης.

Με αφορμή αναρτήσεις που είδαμε αυτή την εποχή σχετικά με την συγκομιδή της ελιάς που καταλήγει σε κάποιο λιοτρίβι, μάθαμε πως δύο μόνο  Ελαιοτριβεία λειτουργούν εντός του Δήμου Σαρωνικού, αυτό του  Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και το “Πρότυπο Ελαιουργείο Γ.Κώνστα” και τα δύο με έδρα τα Καλύβια.

Επιλέξαμε να επισκεφθούμε το δεύτερο μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη Ν.Κώνστα  που με προθυμία μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Ελαιουργείου του και καταγράψαμε βήμα-βήμα ολόκληρη την διαδικασία μετατροπής του καρπού της ελιάς σε λάδι.

         Φωτογραφία από τα εγκαίνια του ελαιοτριβείου το 1970

Το λιοτρίβι ξεκίνησε το 1969, όταν ο ελαιοπαραγωγός, παππούς, Γιώργος Κώνστας μαζί με τη σύντροφό του, Σταυρούλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία του, κατασκευάζοντάς το πολύ διαφορετικό, από τα ήδη υπάρχοντα εκείνη την εποχή. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, η άδεια εκδόθηκε με την έγκριση ως ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑ, όπως ακριβώς δηλαδή συνεχίζει να ονομάζεται μέχρι και σήμερα.

Το ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑ, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, 2ης γενιάς, που συνεχίζει απτόητα στο χρόνο τη δραστηριότητά της, με κύριους καθοδηγητές τα δυο αδέλφια, γιους του Γιώργου και της Σταυρούλας Κώνστα, Νίκο και Μάκη.

Η επιχείρηση διαθέτει τα τελειότερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα τελευταίου τύπου, ALFA LAVAL, εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, διατηρώντας ταυτόχρονα, ως βασική αρχή, την άριστη εξυπηρέτηση των ελαιοπαραγωγών και τον απόλυτο σεβασμό στο μόχθο και την αγωνία τους, ώστε αυτοί να αγγίξουν τα επιθυμητά όρια. Δηλαδή, ένα ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας, σε μέρες δύσκολες και επικίνδυνες…

Η καταγραφή ξεκίνησε με τον Αγιασμό,  απαραίτητος για μία οικογενειακή επιχείρηση, πριν την έναρξη της φετινής σεζόν.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf1

Ο καρπός μεταφέρεται από τους παραγωγούς στον ειδικά γι αυτό διαμορφωμένο χώρο  και πέφτει στη χοάνη της μεταφορικής ταινίας, όπου με ειδική διαδικασία αποφυλλώνεται και διαχωρίζεται από τα ξένα σώματα ώστε η ελιά καθαρή, να πλυθεί  σε πλυντήριο και να ζυγιστεί κόκκο-κόκκο.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf2 %cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf3

Στη συνέχεια οδηγείται στον σπαστήρα και τεμαχίζεται σε πολύ μικρά κομμάτια.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf4

Βάσει της υψηλής τεχνολογίας των μηχανημάτων, το υλικό μετατρέπεται σε ζυμάρι και μπαίνει στον μαλακτήρα όπου το μίγμα ομογενοποιείται.Είναι σημαντικό για την σωστή παραγωγική διαδικασία, ότι η θερμοκρασία μέσα στους μαλακτήρες κειμένεται μεταξύ 25 και 27 βαθμ. C και το νερό που χρησιμοποιείται είναι 28-30 βαθμ C.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf5

 

Κάθε ένας μαλακτήρας επεξεργάζεται το προϊόν καθενός πελάτη ξεχωριστά και έτσι οι παραγωγοί, που παρίστανται στην διαδικασία, βλέπουν τον κόπο τους να έχει “αντίκρυσμα” και σιγά-σιγά να παίρνει το δρόμο για την παραγωγή του λαδιού της χρονιάς.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf6

Αφού μετά από 40 λεπτά περατωθεί η επεξεργασία, η ελαιοζύμη μεταφέρεται -με μικρή προσθήκη νερού- στο “ντεκάτερ” όπου ξεκινάει ο βασικός διαχωρισμός που έχει να κάνει με το υγρό και το στερεό κομμάτι της ελιάς.Το στερεό μέρος αποτελούν το κουκούτσι. η φλούδα και η σάρκα. Σε δεύτερο χρόνο αυτό το υλικό μεταφέρεται και επεξεργάζεται στα λεγόμενα Πυρηνοελαιουργεία όπου παράγεται πυρηνέλαιο και μετατρέπεται σε καύσιμη ύλη.

%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b9-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1-17-10-16-still001

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf10

Το υγρό μέρος μεταφέρεται στον Διαχωριστήρα όπου γίνεται ο απόλυτος διαχωρισμός. Δηλαδή, διαχωρίζεται τελείως το νερό από το λάδι το οποίο είναι καθαρό πια και μεταγγίζεται στα δοχεία των παραγωγών.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf9

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf12

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf13

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf14

Δείτε μικρό video από την παραγωγική διαδικασία που δεν είναι τόσο σύντομη όση η διάρκειά του. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται από την τοποθέτηση του καρπού στην χοάνη μέχρι την μετάγγιση είναι περίπου 1 ώρα, πολύ συντομότερη φυσικά από τον χρόνο παραγωγής όταν δεν υπήρχε αυτού του είδους η προηγμένη τεχνολογία.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Νίκος Κώνστας, ότι αυτή η εποχή που δεν έχει ακόμα πολλές βροχές, είναι η πιο κατάλληλη για συγκομιδή καθώς επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της σοδειάς.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site του ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ , εδώ. http://www.konstasoliveoil.gr

[wonderplugin_carousel id=”24″]

 

 

Categories