Ξεκίνησαν στην Ελβετία οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 7 ώρα Ελλάδος, στο Mont Pelerin της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετουργική έναρξη της πενθήμερης διαδικασίας, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ στις συναντήσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, μετέχουν, εκτός των δύο ηγετών, κι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Στην αποψινή συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση επί των εκκρεμούντων ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) τα οποία συνδέονται με το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί από πριν η ακριβής ατζέντα και με ποιά κεφάλαια θα ξεκινήσει.

Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο La Mirador, στο οποίο έχουν καταλύσει οι δύο αντιπροσωπείες, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτό δεν αφορά μόνο τους δύο ηγέτες, αλλά και τις ομάδες τους. Έτσι, την ίδια ώρα μπορεί να πραγματοποιείται συνάντηση των δύο ηγετών σε ένα δωμάτιο, συνάντηση των διαπραγματευτών σε άλλο και συνάντηση των ομάδων εργασίας (για το εδαφικό) σε διαφορετικό χώρο. Στόχος είναι να διεξάγονται συνομιλίες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Πάντως, επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα είναι το εδαφικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο το απόγευμα ή το πρωί της Τετάρτης, εκτός και εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφασίσουν διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε σε «καθοριστικές και κρίσιμες στιγμές στο Κυπριακό» και αποτίμησε την έως τώρα κατάσταση, αναλύοντας το πού υπάρχουν διαφωνίες και συμφωνίες επί των έξι κεφαλαίων.

Ειδική αναφορά έκανε στο εδαφικό και στο περιουσιακό, ως τα κεφάλαια με τις περισσότερες διαφορές, ενώ τόνισε τη σημασία να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης συμφωνίας.

tvxs

Categories