Αντί της φυλακής επιλέγουν την κοινωφελή εργασία στο δήμο Ρόδου

Με “λύγισαν” τα χρέη και το θεωρώ άδικο να βρισκόμουν στη φυλακή»

 

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, που τα χρέη στο δημόσιο διογκώνονται και οι ακάλυπτες επιταγές πολλαπλασιάζονται, η κοινωφελής εργασία είναι μια διέξοδος για ανθρώπους που δεν είναι παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και δεν απειλούν στο κοινωνικό σύνολο.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Στη Ρόδο, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια οι κατάδικοι, που κάνουν χρήση της δυνατότητας να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία αντί της φυλάκισης. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο 40 άτομα (!), άνδρες και γυναίκες, κάθε χρόνο, τα τελευταία τρία χρόνια απασχολούνται με την μορφή της κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ρόδου, ενώ από το 2015 που ανέλαβε την αντιδημαρχία των Οικονομικών ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, έθεσε σε ισχύ το μέτρο αυτό και για ανήλικους κατάδικους.

Στην πλειονότητά τους, απασχολούνται στην Διεύθυνση Καθαριότητας και στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου και λιγότεροι, όσοι έχουν γνώσεις υπολογιστών ή άλλες ειδικότητες, απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν λόγω χρεών προς το δημόσιο και ο αριθμός των 40 ατόμων, που προσφέρει κοινωφελή εργασία κάθε έτος μόνον στο Δήμο Ρόδου, είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική οικονομία.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη. Αφορούν σε μεγάλο βαθμό πλημμελήματα για οικονομικές υποθέσεις, χρέη στο δημόσιο, ακάλυπτες επιταγές κ.ά. Συνήθως οι δράστες δεν είναι ποινικοί και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Η πιθανότητα να βρίσκονται έξω και να εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο, δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωφρονιστικών αρχών μεν, εκτός φυλακής δε. Τους δίνεται η δυνατότητα, επίσης να μπορούν να εργάζονται παράλληλα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να στηρίζουν τις οικογένειές τους.

«Μου δόθηκε η δυνατότητα από τη Δικαιοσύνη και το Δήμο Ρόδου, να μπορώ να προσφέρω κοινωφελή εργασία αντί της ποινής μου και να μπορώ παράλληλα να δουλεύω για να στηρίζω την οικογένειά μου. Με “λύγισαν” τα χρέη και το θεωρώ άδικο να βρισκόμουν στην φυλακή, με κοινούς εγκληματίες, για αυτό το λόγο. Τα παιδιά μου με χρειάζονται στο σπίτι και το πρόγραμμα αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να εκτίσω την ποινή μου, να είμαι κοντά στην οικογένειά μου και να παράλληλα να δουλεύω. Δυσκολεύτηκα να τα συνδυάσω όλα, αλλά είναι προτιμότερο από το να κατέληγα στην φυλακή, λόγω συγκυριών», δήλωσε στην «δ», συμπολίτης που καταδικάστηκε λόγω συσσωρευμένων χρεών προς το δημόσιο, κι έχει ήδη εκτίσει την ποινή του στο Δήμο Ρόδου, επιλέγοντας την κοινωφελή εργασία.

Η εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας αφορά άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και έχει παράλληλα αποδειχθεί ότι ο κατάδικος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει την ποινή του. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να φέρει βεβαίωση με την οποία ο φορέας στον οποίο θέλει να απασχοληθεί, τον δέχεται.

Οι συνολικές ώρες εργασίας ορίζονται από τον δικαστή στο πλαίσιο του νέου νόμου. Ειδικότερα, 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη κ.ο.κ.

newsbeast

Categories