ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ από το Συντονιστικό κατά της χωροθέτησης

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες.

Επικοινωνούμε μαζί σας προκειμένου να μοιραστούμε σκέψεις και ανησυχίες  αλλά και προτάσεις ,  σχετικές με  την απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου μας να χωροθετηθεί Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, που θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο, από την Π. Φώκαια έως και την ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ.

Γνωρίζετε ότι τα Καλύβια και ο Κουβαράς αποχετεύονται στο ΚΕΛ Μερέντας και ότι το αποχετευτικό δίκτυο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι συνδέσεις δυστυχώς είναι ελάχιστες εξαιτίας της ολιγωρίας της δημοτικής αρχής στην επίλυση τεχνικών θεμάτων, αν και υπάρχει πίστωση από την Περιφέρεια για την αντιμετώπισή τους. Η καθυστέρηση συνδέσεων στο ΚΕΛ Μερέντας δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του, με έντονο τον  φόβο κυρώσεων  σε βάρος μας  κατά τον επικείμενο έλεγχο που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2017.

Είναι κοινωνικά άδικο,  η περιοχή του κυρίως οικισμού Καλυβίων  που έχει επιλύσει το θέμα της αποχέτευσης και έχει επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί (ΚΕΛ Μερέντας), να επιβαρυνθεί με έναν επιπλέον βιολογικό σε απόσταση από 150 έως 650 μέτρα από τον κυρίως οικισμό. Η χωροθέτηση στον ΒΙΟΠΑ Καλυβίων δημιουργεί προβλήματα και στους κατοίκους της παραλίας κυρίως δε, σε αυτούς του Λαγονησίου.  Όσες αναφορές και αν έγιναν στις επιπτώσεις για την υγεία των συνδημοτών μας  και το περιβάλλον,  καθώς επίσης και του υψηλού κόστους από την χρήση αντλιών ώθησης των λυμάτων προς κατεύθυνση με υψομετρική διαφορά, η απάντηση του  δήμαρχου είναι ότι το κόστος θα καλυφθεί από την ΕΥΔΑΠ.  Στην πρόταση της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι θα χρειαστούν αρκετά αντλιοστάσια, εκ των οποίων τρία στον οικισμό Λαγονησίου. Η υπερχείλιση, θα παροχετευτεί στο ρέμα του Αγίου Γεωργίου και το επεξεργασμένο νερό με αγωγό στην παραλία του Λαγονησίου, διότι ως γνωστό έγκριση για την λειτουργία ΚΕΛ δεν δίνεται χωρίς να έχει ορισθεί αποδέκτης.

Η εμμονή του δημάρχου να αποχετευτεί όλο το παραλιακό μέτωπο Σαρωνικού στα Καλύβια είναι λαθεμένη και υπονομεύει το ίδιο το έργο με τεράστια ποσά εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης. Ο κίνδυνος απόρριψης της χρηματοδότησης του ή η υποχρηματοδότησή του θα επιβαρύνει όλους τους συνδημότες μας, αφού το κόστος θα μετακυλιστεί στις συνδέσεις, με αποτέλεσμα την απροθυμία των συνδημοτών να χρησιμοποιήσουν το έργο, γεγονός που θα επιφέρει επιπλέον οικονομικές επιπτώσεις.

‘Οσον αφορά τις αποζημιώσεις γης, θα καθοριστούν με δικαστική απόφαση, επομένως οι υποσχέσεις περί υπεραξιών σκοπό έχουν να κάμψουν τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών.

Οι υποσχέσεις του δήμαρχου για  νέες θέσεις εργασίας απέχουν από την αλήθεια αφού για την λειτουργία ΚΕΛ οι θέσεις είναι ελάχιστες και μάλιστα εξειδικευμένων επιστημόνων. Αντίθετα ο κίνδυνος  απώλειας των θέσεων εργασίας που παρέχουν οι βιομηχανίες ελαφριάς όχλησης που λειτουργούν στον ΒΙΟΠΑ Καλυβίων είναι μεγάλος, αν μοιρολατρικά αποδεχτούμε την πρόταση της ΕΥΔΑΠ. Η ύπαρξη του τερατουργήματος (για 150.000 κατοίκους)  που σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ μέσα στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων θα αφαιρέσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του έναντι άλλων (δίπλα στο αεροδρόμιο, Αττική οδό, κοντά στο λιμάνι του Λαυρίου και προσεχώς κοντά σε στάση του μετρό), επομένως χάνεται ακόμη και η ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη του δήμου μας.

Είμαστε ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ της δημιουργίας ΚΕΛ και υποστηρίζουμε ως ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ότι έχουμε υποχρέωση στην επεξεργασία των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ λυμάτων.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τον ορθολογικό σχεδιασμό, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας  και τον σεβασμό στους κατοίκους του δήμου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια σύνδεσης του παραλιακού μετώπου με την Ψυτάλλεια και παράλληλα να αναθέσουμε σε ανεξάρτητο τεχνικό θεσμικό παράγοντα (πολυτεχνική σχολή), να εκπονήσει μελέτη για την πρόταση εναλλακτικών λύσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την οποία θα υιοθετήσουμε και θα στηρίξουμε όλοι μαζί.

Η πρόταση δημιουργίας ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός ΒΙΟΠΑ,   αυθαίρετη, αστήρικτη, κοινωνικά άδικη, οικονομικά μη βιώσιμη, και χωρίς κοινωνική συναίνεση.

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Μερέντας που είναι σε ορεινό όγκο, δασική έκταση, και εκτός ΒΙΟΠΑ, καταρρίπτουν το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο δήμος Σαρωνικού να χωροθετήσει ΚΕΛ  πουθενά αλλού, εκτός από τον ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.  Τα ΚΕΛ, επειδή είναι εγκαταστάσεις ειδικής χρήσης και εθνικού συμφέροντος τυγχάνουν ειδικής αντιμετώπισης αρκεί να έχουν την αποδοχή των κατοίκων.

Σας περιμένουμε όλους στην ημερίδα που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου για πραγματική ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες. Είμαστε σίγουροι για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα για ανταλλαγή απόψεων, που θα προστατεύουν τον τόπο που ζούμε και αγαπάμε.

Ευχαριστούμε

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΑΛΥΒΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΒΟΥΖΑΣ καί ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Categories