Στεφανία Ζουρούδη – “ALL OVER”. Παρουσίαση και Συνέντευξη. video

Την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής, εγκαινίασε  το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, η Στεφανία Ζουρούδη , στην παλαιά Κοινότητα Καλυβίων  με την φροντίδα της ΠΕΣ «Πολύτροπον» και την αρωγή του Δήμου Σαρωνικού.

Η έκθεση διήρκεσε έως τις 6 Νοεμβρίου και προσέλκυσε πλήθος ανθρώπων της τέχνης και κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού και όχι μόνο.

Η Στεφανία Ζουρούδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, σπούδασε κλασσικό τραγούδι, θέατρο (απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Τράγκα) και εφέτος αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα βασιζόμενα στην  ελευθερία της έκφρασης. Χυτές φόρμες, με πολλές αναγνώσεις και έντονα χρώματα, συνθέτουν ένα παζλ σαν «παιχνίδι», αφήνοντας ελεύθερο τον θεατή να ανακαλύψει τις δικές του εικόνες. 
Το ιδιαίτερο ύφος των υλικών δημιουργεί μία δίνη απ’ όπου ξεπηδούν μορφές, φόρμες και στοιχεία μιας κρυμμένης παιδικότητας“.

Ο Paraktios κάλυψε την εκδήλωση και η Στεφανία Ζουρούδη μίλησε στην κάμερα για τα έργα της.

Δείτε το σχετικό video και φωτό από την πρώτη ημέρα των εγκαινίων.

Πως επέλεξες για την πρώτη έκθεση αφού τελείωσες τη σχολή σου αυτό τον χώρο εδώ;
Η επαφή μου αρχικά με τα Καλύβια ήταν ένα βράδυ καλοκαιριού ,είχαμε έρθει με τον άντρα μου και την κόρη μου ,και πέσαμε πάνω σε ένα χώρο που φιλοξενούσε έργα μεγάλων καλλιτεχνών. Εκεί αλήθεια ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς γιατί μόνο γι αυτό δεν είχαμε έρθει. Κοιτώντας το χώρο ήρθε ο Γαβρίλος και η Γωγώ,που έχουν την πολιτιστική Εταιρεία “Πολύτροπον”, μας ανοίξανε,είδαμε το χώρο, γνωριστήκαμε,γίναμε φίλοι με τον καιρό και τελειώνοντας εγώ τη Σχολή έγινε μια πρόταση να δείξω τη δουλειά μου εδώ με πολύ αγάπη και πολύ ενδιαφέρον και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Ηθικό δίδαγμα λοιπόν, τα Καλύβια δεν είναι μόνο για παϊδάκια,είναι χώρος που γίνονται και άλλου είδους δραστηριότητες,αναπτύσσεται ο πολιτισμός βγαίνουν και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Τέτοιου είδους δρώμενα,ειδικά από το ΠΕΣ Πολύτροπον τα οποία θα δούμε και στο μέλλον. Αυτή η τεχνοτροπία ,όπως γράφεις και στην πρόσκληση του χυτού,τι είδους τεχνοτροπία είναι;

Αν θέλουμε να εντάξουμε αυτή τη δουλειά σε κάποιο πλαίσιο μπορούμε να πούμε οτι ανήκει στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού μέχρι τη σύγχρονη ποπ αρτ. Κι αυτό γιατί έχει να κάνει με πιο ελεύθερες φόρμες, πιο χυτές φόρμες χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα που ανήκουν στη πιο σύγχρονη (τέχνη) την ποπ αρτ.

Στεφανία,ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τα έργα σου;

Η έμπνευση έρχεται μέσα από τα ίδια μου τα έργα. Οταν ζωγραφίζω κάτι μέσα στο εργαστήριο ή σε έναν εκθεσιακό χώρο επί τόπου όλο αυτό το πράγμα γίνεται εντελώς συμπτωματικά. Ετσι λοιπόν αν λάβουμε υπ΄όψη και το κεντρικό έργο της έκθεσης, θα δούμε ότι υπάρχει και ένα βίντεο καταγραφής όλης της διαδικασίας δεν είναι videο art, είναι video για να καταλάβει ο κόσμος πως γίνεται όλο αυτό το πράγμα. Αρα η έμπνευση συνυπάρχει μαζί με τη δράση που δημιουργείται το έργο.

Βλέποντας το Video στο οποίο αναφέρεσαι,μου έχει κάνει εντύπωση το υλικό. Τι είδους υλικό είναι αυτό;
Αυτό τώρα, είναι ακρυλικά χρώματα μαζί με κάποια δομικά υλικά. Ενα πολυμερικό ελαστικό υλικό μονωτικό και μέσα από την έρευνα που έκανα η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε γιατί βγάζει έναν όγκο και μια ρευστότητα που τη χρησιμοποιώ πάνω στην δουλειά μου.

Βλέποντας τα έργα σου και βιντεοσκοπώντας τα και στα εγκαίνια και σήμερα ,βλέπω πως σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες, βέβαια και συ το κάνεις, οι οποίοι αναρτούν τα έργα τους στον τοίχο, βλέπω και ένα μεγάλο έργο σου επάνω στο πάτωμα Τι συμβολίζει αυτό;
Προσπάθησα να δουλέψω διαφορετικές διαστάσεις με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά αλλά υπήρξε και μια ανάγκη να περάσω από τη δεύτερη διάσταση και στην τρίτη διάσταση. Αυτό λοιπόν είναι μια προσπάθεια να βγω πιο γλυπτικά στο χώρο γι αυτό έγινε και το κεντρικό έργο ,ευελπιστώντας στο μέλλον να το εξελίξω και να δώσω μια πιο γλυπτική διάσταση.

Επίσης βλέπω στα έργα σου ότι υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. βλέπω έργα με πολύ μικρές διαστάσεις που έχεις αναρτήσει σε έναν τοίχο,βλέπω μεσαία ,βλέπω και μεγάλα. αυτό έχει να κάνει με τη λογική της δουλειάς σου;

Οχι, επέλεξα να δουλέψω διάφορες διαστάσεις ξεκινώντας από τις πιο μικρές οι οποίες είναι πιο συγκεκριμένες και λειτούργησαν και ως σημειώσεις αν το θες ,περνώντας στις πιο μεγάλες διαστάσεις φτάνοντας πια και στην πιο μεγάλη όπου εκεί η χειρονομία είναι πιο ελεύθερη,πιο ανοιχτή ενώ στη μικρότερη είναι πιο συγκεκριμένη αλλά σε βοηθούν να περάσεις στην πιο μεγάλη διάσταση.

Παρακολουθώντας τόσες μέρες την έκθεσή σου είδα κάτι πολύ αισιόδοξο.Είδα παρότι είσαι νέα καλλιτέχνης και αυτή είναι η πρώτη σου έκθεση,πως παρέλασε πολύς κόσμος και μάλιστα δεν είσαι και από τα Καλύβια.
Ναι δεν είμαι από τα Καλύβια,είμαι από την Αθήνα

Τι νομίζεις ότι έχεις κερδίσει από αυτή την πρώτη σου έκθεση;
Κάθε έκθεση είναι μια ευκαιρία να μπορέσει ο καλλιτέχνης να βγάλει τα έργα του πια από το εργαστήριο και να τα εκθέσει σε ένα δημόσιο χώρο ,να έρθει σε επικοινωνία με το κοινό, να εισπράξει θετικά ή αρνητικά σχόλια,πράγμα που πιστεύω πως μπορεί να τον βοηθήσει στην μετέπειτα δουλειά του και στην εξέλιξή του. Γενικά η εμπειρία ως πρώτη έκθεση ήταν αρκετά καλή,μπορώ να πω. Ηρθε αρκετός κόσμος με αγκάλιασε με όλες τις ευχές του και την υποστήριξή του και αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έγινε από το πτυχίο μου στη σχολή.

Άρα λοιπόν, μετά από αυτή την ωραία,την πλούσια εμπειρία που είχες, ποιος είναι ο στόχος σου από δω και πέρα.Ποιο είναι το πρόγραμμά σου;
Ο στόχος μου είναι να ξεκουραστώ λίγο,για λίγο όμως. Θα θελα να συνεχίσω,να εξελίξω αυτό το πράγμα,να εξελίξω τη δουλειά μου και κάποια στιγμή να συμμετέχω σε κάποια ομαδική ή ατομική έκθεση η οποία θεωρώ πως δεν θα είναι σύντομα καθώς θέλει μια εξέλιξη,μια έρευνα και τελικά ίσως να μπορέσω να πραγματοποιήσω και κάποιες σκέψεις,κάποιες σημειώσεις που έχω κρατημένες μέσα από αυτή την έρευνα που έχω κάνει.

Λοιπόν Στεφανία να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη που μου παραχώρησες..
Εγώ ευχαριστώ πολύ..

…Να σε παρακαλέσω και να σε “υποχρεώσω” την επόμενη φορά στην επόμενη έκθεση να είμαι παρών,θα το κάνω με μεγάλη χαρά
Βεβαίως

Σου εύχομαι καλή επιτυχία και ο,τι καλύτερο
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα να πω και δυο λόγια για κάποιους ανθρώπους που βοήθησαν Πρώτα απ΄όλα τον Δήμο Σαρωνικού και τον Δήμαρχο και τους υπεύθυνους του Δήμου για τον χώρο που μας παραχώρησαν,είναι ένας πάρα πολύ όμορφος χώρος ,γίνεται εξαιρετική δουλειά εδώ στα Καλύβια και οπωσδήποτε την πολιτιστική εταιρεία Πολύτροπον και ιδιαίτερα τον Γαβρίλο και τη Γωγώ που με στήριξαν και με βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια .

 

Δείτε περισσότερες φωτο ΕΔΩ

[wonderplugin_carousel id=”25″]
Categories