ΚΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ. Σάββατο 26/11. Ενημερωτική ημερίδα από τους πολίτες κατά του ΚΕΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καλυβιώτες και Καλυβιώτισσες. Συνδημότες και Συνδημότισσες.

Παραθέτουμε μικρό χρονικό προς ενημέρωσή σας, για τις ενέργειές μας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ιουλίου 2016 της δημοτικής αρχής του δήμου Σαρωνικού, με την σύμφωνη γνώμη του τοπικού συμβουλίου Καλυβίων, για την χωροθέτηση και κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Εκτιμήσαμε ότι για την αποδοχή ή όχι από την κοινωνία της πρότασης πρέπει οι συμπολίτες μας να ενημερωθούν. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ημερίδα με εισηγητές επιστήμονες ειδικούς στις εγκαταστάσεις ΚΕΛ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για την ορθότητα ή μη της πραγματοποίησης τέτοιου μεγάλου έργου στην περιοχή μας.

Την 31/10/2016, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, υπέβαλλε αίτηση παραχώρησης του αμφιθεάτρου.

Την 8/11/2016, τριμελής επιτροπή συναντήθηκε με τον κο Δήμαρχο. από τον οποίο  προφορικά ενημερώθηκε ότι το αμφιθέατρο δεν είναι δυνατόν να διατεθεί σε πολίτες, διότι ο κανονισμός λειτουργίας του προβλέπει την παραχώρηση σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία. Στις περιπτώσεις πολιτών η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το δήμο. Μετά από συζήτηση ο δήμαρχος προφορικά πρότεινε την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου την οποία δεσμεύτηκε να παραχωρήσει την ημέρα που θα υποβληθεί αίτημα παραχώρησής της. Η συντονιστική επιτροπή, με απόφασή της απέρριψε την πρόταση του δημάρχου, διότι η προτεινόμενη αίθουσα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας. Οι καθήμενοι συμμετέχοντες είναι λίγοι, τα έπιπλα και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις (ηλεκτρολογικές, μικροφωνικές)  δεν επιτρέπουν χωροταξικές παρεμβάσεις, τα προληπτικά μέτρα κινδύνου είναι ελλιπή για μεγάλη συμμετοχή.

Στο πλαίσιο της δράσης ενημέρωσης των κατοίκων, το βράδυ του Σαββάτου  της 12/11/2016 αναρτήσαμε πανό κατά του ΚΕΛ, σε συρματόπλεγμα ιδιωτικού χώρου, κοντά στον κόμβο του δημαρχείου.

Την Κυριακή 13/11/2016 ώρα 11:00 πρωί, συνεργείο  του δήμου αφαίρεσε το πανό.

Την Δευτέρα 14/11/2016, εξαμελής επιτροπή διαμαρτυρήθηκε στον κο Δήμαρχο για την κατά την άποψή τους επιλεκτική αφαίρεση του πανό. Ο κος Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το συνεργείο καθαριότητας σε υλοποίηση πάγιας οδηγίας σύμφωνα με απόφαση της δημοτικής αρχής και εφαρμογή του Νόμου, αφαιρεί κάθε πανό, αφίσα, ή επιγραφή που ρυπαίνει και προσβάλει την αισθητική του Δήμου και αποσπά την προσοχή των οδηγών. Στην επισήμανση ότι το συνεργείο μετά την αφαίρεση του πανό επέστρεψε αμέσως στη βάση του, ο κος Δήμαρχος απάντησε ότι προφανώς δεν υπήρχαν άλλα προς αφαίρεση. Επεσήμανε δε ότι τα συνεργεία καθαριότητας και ύδρευσης εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα και η εικόνα του δήμου μαρτυρά του λόγου το αληθές. Το πανό παρελήφθη από την αποθήκη του Δήμου την ίδια ημέρα από την επιτροπή.

Πολίτες των Καλυβίων την Τετάρτη 16/11/2016 παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ενημερώσουν το σώμα για:

  • Την άρνηση παραχώρησης του αμφιθεάτρου.
  • Την αφαίρεση του πανό.
  • Την άρνηση έκφρασης άποψης στην ¨διαβούλευση¨.

Δημοτικοί σύμβουλοι γνώριζαν ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης στους κατοίκους των Καλυβίων σε δύο  συγκεντρώσεις του δημάρχου με θέμα το ΚΕΛ, με την αιτιολογία ότι η άποψή τους έχει ήδη ακουστεί.

Μετά την τοποθέτηση εκπροσώπου των πολιτών, σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε την επιλεκτική αφαίρεση του πανό και πρότεινε την προ ημερησίας διάταξης ψηφοφορία για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου.

Ο κος Δήμαρχος και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εισηγήθηκαν να τεθεί σε ψηφοφορία  η κατ’ εξαίρεση παραχώρηση του αμφιθεάτρου. Ερώτημα παραμένει γιατί δεν συμπεριελήφθη στα θέματα προς συζήτηση αλλά έπρεπε να συζητηθεί υπό την πίεση των κατοίκων. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του αμφιθεάτρου.

Σας καλούμε το Σάββατο 26/11/2016 και ώρα 18:30,  στο αμφιθέατρο του δήμου, στην   ενημερωτική ημερίδα με θέμα το ΚΕΛ.

 Η συντονιστική επιτροπή

ΚΑΛΥΒΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΒΟΥΖΑΣ και

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

[wonderplugin_carousel id=”32″]

 

Categories