«Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης είχαν περισσότερα που τους χώριζαν από εκείνα που τους ένωναν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Ο κύπριος πρόεδρος ήταν ένας κλασικός κεντροδεξιός πολιτικός που ακολουθούσε πιστά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε επί ένα 8μηνο να «γκρεμίσει» το Μνημόνιο και να αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών. Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο Neo, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δύο άνδρες είχαν διεξαγάγει «βαριές» συζητήσεις, με τον Αναστασιάδη να προσπαθεί να πείσει τον Τσίπρα να μην αμφισβητεί το status quo της Ευρώπης.

Όπως και να ‘χει, πάντως, εδώ και καιρό οι δύο άνδρες έχουν βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας. Και πλέον, αυτό φαίνεται, όπως παραδέχονται πηγές του Μαξίμου, αλλά και παράγοντες της Λευκωσίας. Μάλιστα, Αναστασιάδης και Τσίπρας δεν κάνουν… ούτε ένα βήμα αν δεν συντονιστούν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ενώ πληροφορίες θέλουν τον κύπριο πρόεδρο να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τον τρόπο που «παίζει μπάλα» ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των δύο ηγετών υπάρχει η άτυπη συμφωνία ο ένας να ασχολείται με το εδαφικό και ο άλλος με τις εγγυήσεις. «Εγώ θα πάω στην πολυμερή μόνο για να πω ότι πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων», δήλωσε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας και πολλοί νόμισαν ότι ο πρωθυπουργός «πίεζε» τον κύπριο πρόεδρο στο θέμα αυτό. Ωστόσο, ο Neo πληροφορείται ότι υπήρξε… συνεννόηση ανάθεσης: μ’ άλλα λόγια, ο κύπριος πρόεδρος ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το θέμα των εγγυήσεων, αφού είναι και πάγια θέση της Λευκωσίας ότι το καθεστώς των εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι επικοινωνίες των δύο ανδρών είναι… πολύ περισσότερες και πολύ πυκνότερες από αυτές που ανακοινώνονται επισήμως. Επί της ουσίας, μάλιστα, μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας λειτουργεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο», ούτως ώστε οι δύο άνδρες να συντονίζουν πλήρως τις κινήσεις τους.

matrix24

Categories