Παροτρύνσεις Κομισιόν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό

Να μην διακόψουν τις συνομιλίες παροτρύνει την ελληνοτουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη και κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Το Politico μεταδίδει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έσπασε τα τηλέφωνα» συνομιλώντας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Τζο Μπάιντεν και Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εμμένουν στη θέση τους, ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς.

Politico: Σκληρή γραμμή Τσίπρα στο Κυπριακό

Οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που όμως αναφέρει ότι από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.

Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας, ως εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να υποχωρήσει στο ζήτημα των συνόρων, με αντάλλαγμα μία σταδιακή μείωση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά, μέχρι να αποφασιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, θέλει να κρατήσει ανοικτή τη συζήτηση για το εδαφικό, ως τελικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Από τη μεριά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, δηλώνει έτοιμη να ορίσει ημερομηνία για τη συνάντηση με την Τουρκία, την Ελλάδα, το ΗΒ και τον ΟΗΕ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν πρώτα στη γραμμή των συνόρων, μεταδίδει το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη σειρά του.

Χθες ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση και συνέστησε προσεκτική προετοιμασία της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν προκειμένου θα βρεθεί λύση για τα αγκάθια των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφωνία υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και για τη σύνθεση μιας διάσκεψης για το Κυπριακό, αφού η Αθήνα επιδιώκει πολυμερή, και η Αγκυρα αποβλέπει σε πενταμερή.

Ααστασιάδης: Κανένα πρόβλημα με τον Κοτζιά

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ξεκαθάρισε «μια για πάντα», όπως είπε, «ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε «κάποιοι να σταματήσουν να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

Πρόσθεσε επίσης πως «είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

Σχετικά με τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος είπε ότι «ήταν μια εποικοδομητικότατη συνάντηση μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, διότι είναι κοινός προβληματισμός το αδιέξοδο».

Θα υπάρξει και νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις παραπέρα κινήσεις στο μεσοδιάστημα. Βεβαίως δεν παραμένουμε αδρανείς. Κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές. Θεωρούμε ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε – εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα – να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει από τις επαφές που έχει και αν βρίσκουν κατανόηση οι θέσεις μας, ο κ. Αναστασιάδης είπε «βεβαιότατα, ναι. Γιατί είναι σαφώς δικαιολογημένες και συνεχώς ευρίσκομαι σε μια διαρκή επικοινωνία. Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ, έχω μιλήσει με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, με την καγκελάριο της Γερμανίας και με την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση

Σε «ενδελεχή ενημέρωση» των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για όσα διαδραματίστηκαν στο Μον Πελεράν προέβη ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στο Μον Πελεράν και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο έμειναν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συνεδρίαση έγινε σε «κλίμα σύμπνοιας», ενώ οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ανέπτυξαν τις δικές τους εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και έκαναν εισηγήσεις για το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, σημείωσε ότι τη Δευτέρα ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε.

efsyn

Categories