Μπορεί η “Ενημέρωση -Επιστημονική Ημερίδα” για το ΚΕΛ που διοργανώθηκε χθες 26/11/16, στο Αμφιθέατρο Καλυβίων, από τους αντιδρώντες στην χωροθέτηση, να μην περιείχε έντονο το επιστημονικό στοιχείο όπως θα περίμενε κανείς διαβάζοντας την πρόσκληση, περιελάμβανε όμως αναλυτική ενημέρωση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις με σοβαρή επιχειρηματολογία από τους ομιλητές και κυρίως με ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την Δημοτική Αρχή η από τους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ.
Η χθεσινή ενημέρωση όμως έδειξε και κάτι άλλο: Δείγματα συσπείρωσης γύρω από τα μέλη της “ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ” τα οποία αποφεύγοντας τοπικιστικές διατυπώσεις και αναθεωρώντας όπως οι ίδιοι δήλωσαν τον προσδιορισμό “ΧΑΒΟΥΖΑ”, επιχειρούν την ένταξη και άλλων δυνάμεων στο κίνημα κατά της χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ, προσκαλώντας και δίνοντας βήμα σε θεσμικούς παράγοντες και άλλους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού και Μαρκοπούλου όπως στην μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (Τσαλικίδης, Ράπτη) κάτι που δεν είχε γίνει έως σήμερα.
Η παρουσία και η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου, του οποίου ο λόγος “μετράει” στη Κοινωνία των Καλυβίων, η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Λαυρεωτικής και μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ Σταύρου Ιατρού και η παρουσία εκπροσώπων του Επιχειρηματικού Πάρκου του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η βιομηχανική ανάπτυξη θα περιοριστεί με την δημιουργία του ΚΕΛ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος για την κατασκευή του ΚΕΛ στα Καλύβια θα είναι μακρύς.
Των ομιλιών, προηγήθηκε από τον συντονιστή της παρουσίασης κο Γιαννάκη, ανάγνωση των θέσεων των αντιδρώντων στην χωροθέτηση στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ενώ ο Νίκος Χατζηπασχάλης, μέλος της επιτροπής, διάβασε κείμενο που προσδιορίζει την ταυτότητα της ομάδας (3ο min/video1)
Ο Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, στις αποφάσεις Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου, στην παραχώρηση του Αμφιθεάτρου και στη συνέχεια ανάλυσε το ζήτημα της χωροθέτησης Η συνολική τοποθέτησή του αποσκοπούσε στα να αποδείξει – κυρίως- ότι τα Καλύβια και ο Κουβαράς έχουν εξασφαλισμένη την παροχέτευση στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου παρουσιάζοντας έγγραφα από το 1994 μέχρι σήμερα καθώς επίσης και αποσπάσματα της συνέντευξης του κου Βουγιουκλάκη σε ηλεκτρονικό μέσον τα οποία προκαλούν προβληματισμούς. (12ο min/video1). (Παρέμβαση Φιλίππου στο 44min.)
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαρκοπούλου Κώστας Μεθενίτης, υπό τη ιδιότητα του Καθηγητή Αναπληρωτή του Πανεπιστημίου Αθηνών στη γενική τοποθέτηση που έκανε, εστίασε στο γεγονός πως οτιδήποτε συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζει τους γειτονικούς δήμους και πως δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Κράτος για το μοντέλο ανάπτυξης τονίζοντας ότι το έργο που σχεδιάζεται είναι παράλογο ανάλογα με τον πληθυσμό.(56ο min/video1)
Ο Χρήστος Μαλλιαρός ειδικευμένος Μηχανολόγος σε έργα αντιρύπανσης υποστήριξε ότι το σχεδιαζόμενο έργο είναι ενεργοβόρο και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην Πτολεμαίδα. Επίσης τόνισε ότι ο αριθμός των κατοίκων (150.000), δεν υφίσταται για να δικαιολογεί αυτό το έργο. (1:09/video1)
Ο Σταύρος Ιατρού είπε πως είναι λάθος η στοχοποίηση των ΚΕΛ και ταυτόχρονα τόνισε ότι ο δρόμος προς Μαρκόπουλο για Καλύβια και Κουβαρά είναι εξασφαλισμένος και συνεπώς απομένει η Παραλία για την οποία η λύση Ψυττάλεια είναι μονόδρομος. Επίσης ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για τον Σαρωνικό. (1:16/video1)
Ο Πέτρος Φιλίππου κυρίως αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ψυττάλειας και στις πολιτικές ευθύνες της απώλειας της χρηματοδότησης τονίζοντας και αυτός, πως έχει εξασφαλιστεί η παροχέτευση Καλυβίων και Κουβαρά και συνεπώς είτε πρέπει να εξασφαλιστεί χωροθέτηση για την Παραλία είτε να επανέλθει η λύση “Ψυττάλεια” (στην αρχή του video 2)
Ένα ισχυρό επιχείρημα από την αντιπροσωπεία των επιχειρήσεων που παρατέθηκε , είναι πως η δραστηριότητα του ΚΕΛ θα μειώσει την ωφέλιμη επιφάνεια επιχειρηματικότητας και το ΒΙΟΠΑ θα χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του χώρου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μεταφερθούν σε άλλα ΒΙΟΠΑ. (30ο min του video 2)
Ο Μανώλης Τσαλικίδης είπε ότι ο μεγάλος ΑΠΩΝ της εκδήλωσης είναι η Δημοτική Αρχή και οι Σύμβουλοι που ψήφισαν την χωροθέτηση και πως η σημερινή Διοίκηση του Δήμου χρεώνεται με την αλλαγή της λύσης Ψυττάλειας καιδεν πάλεψαν αρκετά για να την διεκδικήσουν. (48ο min του video 2)
Η Αγγελική Ράπτη επέκρινε την απόφαση της χωροθέτησης που έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, μίλησε για φιέστες ενημέρωσης του Δημάρχου και για ένα έργο δυσανάλογο με τον πληθυσμό. Αυτό που χρειαζόμαστε, είπε, είναι ένα έργο ανάλογο με τις ανάγκες μας που θα έχει πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής και πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας. (1:01 του video 2)
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας του Δήμου Μαρκοπούλου είπε πως αυτή τη στιγμή ο βιολογικός του Μαρκοπούλου δεν έχει την απαιτούμενη ποσότητα λυμάτων για να δουλέψει σωστά και πως αναμένονται οι συνδέσεις Καλυβίων και Κουβαρά. Επίσης υπενθύμισε ότι στον Σαρωνικό και στην Λαυρεωτική επιτρέπεται η χρήση ΚΕΛ εκτός από τις ζώνες Α (Πρασίνου και Β1,Β3 (Αρχαιολογικοί χώροι κλπ). (1:15/video2)
Ο κος Αλαγιάννης επικεφαλής αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Μαρκοπούλου, διευκρίνισε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση Καλυβίων και Κουβαρά στο Μαρκόπουλο και πως η μοναδική λύση για το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού είναι η Ψυττάλεια. (1:18/video2)
Η Μαρία Γκίνη Δημοτική Σύμβουλος της μειζ. μειοψηφίας Σαρωνικού, παρεμβαίνοντας είπε πως το ζήτημα του ΚΕΛ, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με άλλα 19 θέματα σαν να ήταν το πιο ασήμαντο θέμα στον Σαρωνικό. (1:20/video2)
Κλείσιμο της ενημέρωσης από τον Γιάννη Αναγνωσταρά (1:24/video2)
O Paraktios παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις για το ΚΕΛ, κάλυψε και αυτή την ενημέρωση όπως έκανε και για τις προηγούμενες 6 της δημοτικής Αρχής και σας την παρουσιάζει σε δύο video που ακολουθούν.
video 1
video2.
Δείτε φωτό ΕΔΩ
[wonderplugin_carousel id=”27″]