«Φαντάσματα» στο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς
Στο ταμείο του δήμου και όχι στις άγραφες σελίδες της ιστορίας -όπως το σχηματοποίησε ο Μάρκ Μαζάουερ- βρίσκονται τα «φαντάσματα» της Θεσσαλονίκης. Το επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, δηλώνοντας ότι «έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος.

«Δεν θέλω να ρίξω βάρος σε κανέναν, αλλά όλο και κάτι βγαίνει, άλλη φορά 7 εκατ., άλλη φορά, 4 εκατ. ευρώ από ταμεία, από εφορία, από διάφορα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, ένας θεός ξέρει πότε θα τελειώσουμε», είπε.

Κι έτσι έχουμε πλέον την επιβεβαίωση της διαδεδομένης αντίληψης ότι τα φαντάσματα είναι υπάρξεις βασανισμένες από αμαρτίες, που αν μένουν ανεξιλέωτες δεν αποχωρούν στο επέκεινα και βασανίζουν τους ζώντες μέχρι να λυτρωθούν.

Δύο «φαντάσματα» προκαλούν ταραχή το τρέχον διάστημα στο δήμο Θεσσαλονίκης: α) ένα πρόστιμο 4,5 εκατομμύρια ευρώ – για ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο 1999-2008 στο πρώην ΤΥΔΚΥ (Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) από το ΙΚΑ που αρνήθηκε στον δήμο φορολογική ενημερότητα και β) μια υπόθεση 17 εκατομμυρίων από την χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ της περιόδου 2007–2011 για την οποία δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Γιούλη Ρανέλλα αναφερόμενη στην πρώτη υπόθεση σημείωσε ότι «κάναμε την ένσταση στην αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ για να κρίνει αφού το ποσό αυτό προέκυψε από ένα έλεγχο που δεν ήταν μόνο ελλιπής αλλά για εμάς δεν ήταν καν έλεγχος.

Στηρίχθηκε σε ένα cd του οποίου η αποδεικτική αξία αμφισβητείται… από τέτοιες υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να μας βασανίζουν δεν έχουμε καν την ασφαλιστική ενημερότητα… το γεγονός ότι για δυο μήνες μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και να προχωρήσουμε κι εμείς σε ένδικα μέσα δεν θα έχουμε ασφαλιστική ενημερότητα, δεν έχει καμία σημασία ούτε για τους ίδιους ούτε για κανένα άλλο».

Η ίδια τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως «η στάση της τοπικής επιτροπής εκθέτει τον υπουργό κ. Τ. Πετρόπουλο, τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό, την ίδια την κυβέρνηση, δε είναι δυνατό να τους λέμε κάντε έναν επίσημο έλεγχο και να μας λένε να τον κάνουμε εμείς…».

Στην δεύτερη υπόθεση, στις 22 του μηνός, η γενική διεύθυνση διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών ενημέρωνε εγγράφως ότι «στο πλαίσιο της ακριβούς παρακολούθησης των χρηματοδοτήσεων του Δήμου καθώς και της ορθής λογιστικής απεικόνισης, στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2016, κρίνεται αναγκαίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών, η λογιστική τακτοποίηση του Λογαριασμού της Καθαρής Θέσης που αφορά στην Χρηματοδότηση “ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών για χρηματοδότηση έργων” (πρώην ΣΑΤΑ έργων) με ημερομηνία αναφοράς την 31η.12.2016».

Κι αυτό διότι «στα ίδια κεφάλαια του δήμου στο λογαριασμό “Επιχορηγήσεις επενδύσεων” περιλαμβάνονται αδιάθετα υπόλοιπα 17,4 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση τακτικού ελέγχου χρήσης 2015, που αφορά στην χρηματοδότηση “ΣΑΤΑ έργων” τα οποία δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες».

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το ταμείο του δήμου δεν μπορεί να καταγράψει τις αναλώσεις της χρηματοδότησης αυτής όχι μόνο για τα χρόνια 2007-11, κατά την θητεία δηλαδή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αλλά φτάνει μέχρι και τις πληρωμές του… 2013, της νέας δηλαδή διοίκησης.

«Άκρη δεν βγάζουμε», δηλώνει στην εφημερίδα μας η κ. Ρανέλλα, αφού «η παλιά διοίκηση δεν αντιστοίχιζε την χρηματοδότηση με έργα, δεν κάνανε λογιστικές εγγραφές, δεν είχαν διπλογραφικό σύστημα, όλα γινόταν με το χέρι, πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα λογιστικά, ωστόσο δεν μπορώ και να αποκλείσω ότι σχετίζεται το θέμα με την υπεξαίρεση. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι το ταμείο ενημερώνει εγγράφως ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τις πληρωμές, για το αν και που χρησιμοποιήθηκαν τα αδιάθετα ποσά αλλά ούτε για την πηγή χρηματοδότησης των ενταλμάτων».

«Χρειάζεται σίγουρα μια εισήγηση των Ορκωτών στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά μπορεί και να απαιτείται τελικά η αναζήτηση των ποσών από έναν ορκωτό λογιστή στον οποίο θα ανατεθεί η έρευνα για το αν εκδόθηκαν παραστατικά για τα εντάλματα πληρωμής, αφού κάθε ένταλμα πρέπει να έχει και έναν αριθμό τιμολογίου», δηλώνει από την πλευρά του ο σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Γιώργος Αβαρλής, που αν και λογιστής ο ίδιος μοιάζει να σηκώνει τα χέρια μπροστά στα «φαντάσματα»…

efsyn

Categories