“Έφυγε” η Δασκάλα του Χωριού Μυρσίνη. video αφιέρωμα.

“Έφυγε” η Δασκάλα του Χωριού Μυρσίνη, τη παραμονή των Χριστουγέννων, σκορπώντας συγκίνηση σε όλους τους παλιούς μαθητές της. Δεν την γνώρισα από κοντά, όμως είχα την τιμή να καλύψω στην εκδήλωση του καλοκαιριού “90 ΧΡΟΝΙΑ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΧΟΛΕΊΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ”, την τιμητική βράβευσή της και την τελευταία δημόσια ομιλία της. Δεν χρειαζόταν πολύ για να καταλάβει κάποιος την απεριόριστη εκτίμηση των παλιών της μαθητών καθώς μιλούσε με χαρακτηριστική ευφράδεια λόγου και διαύγεια πνεύματος.

Δανείζομαι το πιο κάτω κείμενο της φίλης Αθηνάς Αναστασίου και παραθέτω μετά από αυτό, το video της βράβευσή της.

Την Δασκάλα Μυρσίνη θα αποχαιρετήσουν οι μαθητές της την Τρίτη 27/12 στις 4μμ.

Θερμά συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς της. Α.Ξ

“Αγαπητά μου παιδιά….” Χθες, παραμονή Χριστουγέννων, έφυγε από τη ζωή η δασκάλα μας, η “κυρία Μυρσίνη”. Η πρώτη μας δασκάλα, από την Α΄ μέχρι την Γ΄ τάξη τού Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων.

Μας δίδαξε αισθητική, αξιοπρέπεια, ήθος, προσφορά και συμμετοχή στα δύσκολα, αλλά και στη χαρά της ζωής. Κυρίως όμως, μας έμαθε γράμματα. Η φωνή της, το μοναδικό μέταλλο που την χαρακτήριζε, δεν το ξανάκουσα ποτέ από άλλον εκπαιδευτικό, σε καμία μετέπειτα βαθμίδα εκπαίδευσης. Διάβαζε στα μάτια μας τις απορίες, τις ελλείψεις, τους φόβους μας, τη χαρά μας, την οικογένειά μας.

Ερχόταν στις σχολικές μας συναντήσεις και ξενυχτούσε μαζί μας μέχρι που “σχολάγαμε”.

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, ώρα 4μ.μ., θα την αποχαιρετήσουμε όλα της τα παιδιά. Θα έλεγα στους συμμαθητές μου, να συγκεντρωθούμε όλη μας η τάξη και όλοι μαζί να τής πούμε το μάθημα που μάς δίδαξε στην τελευταία μας συνάντηση, τον Ιούνιο του 2012, στο σπίτι του Γιάννη Σοφρώνη: “Αγαπητά μου παιδιά, να είστε πάντα αγαπημένοα”.

Σήμερα μένει άγραφος ο μαυροπίνακας, και η κιμωλία έσπασε σε χίλια κομμάτια. Δασκάλα μας θα συναντήσεις τους συμμαθητές μας, που έφυγαν πριν από εσένα και που τόσο πόνεσες γι΄αυτά. Αιωνία σου η μνήμη κυρία Μυρσίνη, μάνα αγαπημένη. (Κείμενο της Αθηνάς Αναστασίου).

 

Categories