Στην πρώτη πόλη που φιλοξένησε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων του 1922, 95 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή , δόθηκε βήμα στις 9 Ιανουαρίου 2017 σε εκπρόσωπο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’Μάκης Αγκούτολγου’’.
Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης – 100.6, στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Αβανίδη & της Δεσποινας Αμασλίδου Χίντζογλου, με τίτλο ‘’Μνημες Καππαδοκίας’’, δόθηκε συνέντευξη για την δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού ‘’Μάκης Αγκούτογλου’’.
Μέσα σε κλιμα νοσταλγίας & αγάπης για της Χαμενες Πατριδες της ΜΙκρασιας ,βγήκαν στον ‘’άερα’’ της Θεσσαλονίκης , πληροφορίες για την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Αναβύσσου & Παλαιάς Φωκαίας Αττικής.
Δόθηκαν στοιχεία, για το τεράστιο έργο του Μάκη Αγκούτογλου, το οποίο παραμένει μια ‘’Ιστορική Παρακαταθήκη’’ για το μέλλον της περιοχής Αναβύσσου, με στοιχεία και ντοκουμέντα.
Όλα αυτά φιλοξενούνται σε ένα χώρο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ , στο παλαιό προσφυγικό σπίτι του 1930 , της οικογένειας Παρασκευά & Μαρίας Αγκούτογλου
(1η γενιά Μικρασιατών Προσφύγων, από το Ενεχίλ Καππαδοκίας), επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 40, στην Ανάβυσσο Αττικής. Το παλαιό προσφυγικό σπίτι αποτέλεσε την ΕΣΤΙΑ, όπου ο Ιδρυτής εγκατέστησε την συλλογή του. Έτσι δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια το Μουσείο.
Δόθηκαν πληροφορίες για το πολυετές έργο ( διάρκειας άνω των 55 ετών) του Μάκη Αγκούτογλου , την συλλογή, τα κείμενα , τα υπό εκδοση βιβλια, την μονιμη στήλη του στο έντυπο Σαρωνικου & Λαυρεωτικης ”ΝΤΕΛΑΛΗΣ” (delalis.gr).
Το κοινό πληροφορήθηκε για την απώλεια του Ιδρυτή και ενημερώθηκε για την συνέχιση της δραστηριότητας του Μουσείου , απο τις Μαρία & Όλγα Αγκουτογλου (κόρες του Μάκη Αγκούτογλου).
Eυχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία και υποσχόμαστε σύντομα μεταφορά μέρους της Έκθεσης του Μουσείου στην Θεσσαλονίκη.
Εκ μέρους του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού ‘’Μάκης Αγκούτογλου’’, ευχαριστούμε και ευχόμαστε για την Νεα Χρονιά με τα Καππαδοκικά κάλαντα :
”Χρόνους πολλοὺς νὰ χαίρεσθε, πάντα εὐτυχισμένοι,
σωματικῶς καὶ ψυχικῶς νὰ εἶσθε πλουτισμένοι.”
Μαρία & Όλγα Αγκούτογλου
[wonderplugin_carousel id=”25″]
[wonderplugin_carousel id=”27″]