Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού.

Έργο, το οποίο θα παραμείνει για τις επόμενες γενιές, είναι το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο στην παραλιακή Επίχωση της Λεμεσού. Θα δώσει μια πιο ανθρώπινη και δημιουργική διάσταση στη θαλάσσια είσοδο της πόλης.

H περιοχή είναι το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους Λεμεσιανούς και για τους ξένους επισκέπτες, αφού δίνει τη δυνατότητα για περίπατο και αναψυχή. Ο επισκέπτης ατενίζει τη θάλασσα ή τους γλάρους που παίζουν ανάμεσα στα κύματα και τη στεριά αναζητώντας τροφή.

Η αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου της Επίχωσης σε παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο έρχεται ως συνέχεια της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Στόχος του δήμου είναι να επέλθει μια ριζική αλλαγή στην εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος της Επίχωσης –ο μόλος ώστε να γίνει πιο ελκυστικός και να αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Αναμφίβολα η κατασκευή του έργου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν γίνει στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Πρόκειται για ένα έργο ζωής όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από την οικεία τοπική Αρχή, το οποίο θα προσδώσει σε όλη την περιοχή μια ξεχωριστή εικόνα, η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης.

Η ανάγκη για αναδιαμόρφωση της προκυμαίας, όπως δήλωσε στον «Φ» ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, βασίστηκε στα νέα δεδομένα ανάπτυξης που χρονολογικά οριοθετούνται από το 2002 με τον καταρτισμό του «Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού – πρόνοιες και μέτρα πολιτικής», αλλά και στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των χρηστών του χώρου.

Σκοπός μας, πρόσθεσε, ήταν η προκυμαία να συνδεθεί τόσο λειτουργικά, όσο και σημασιολογικά με την υπόλοιπη πόλη με τις διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου, ώστε να αποκατασταθεί η για χρόνια χαμένη λειτουργική σχέση του κέντρου πόλης με τη θάλασσα.

Επιδίωξη του δήμου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ανδρέα Χρίστου, ήταν η οργανική σύνδεση της πόλης και της θάλασσας και η ανάπτυξη λειτουργιών πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η λειτουργική σχέση και η ανάπλαση της περιοχής όλου του παραλιακού μετώπου που ορίζεται ανατολικά από την Ακτή Ολυμπίων, την Επίχωση–μόλος, το παλιό λιμάνι και την περιοχή δυτικά του λιμανιού με τη μαρίνα και την κατασκευή της Ακταίας Οδού με όλες τις παρεμφερείς χρήσεις, που είναι ενσωματωμένες στο σχέδιο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Λεμεσού.

Mέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις κυκλοφοριακής διαχείρισης πεζών και ποδηλάτων και ανάπτυξη λειτουργιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα, το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο που αποτελεί συνέχεια της Ακτής Ολυμπίων και εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου μπροστά από το κέντρο πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι, όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, θα αποτελεί σήμερα ένα από τους πιο αγαπημένους χώρους οικογενειακού περιπάτου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους Λεμεσιανούς. «Τόσο οι Λεμεσιανοί, όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας, αγκάλιασαν το έργο με ενθουσιασμό και επαινετικά σχόλια και κατά χιλιάδες κατακλύζουν, ιδιαίτερα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες την περιοχή. Σήμερα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τον περίπατό του από το ανατολικό όριο του δήμου, να διασχίσει την Ακτή Εναερίου και την Ακτή Ολυμπίων, να προχωρήσει κατά μήκος του παραθαλάσσιου πάρκου, να περάσει μέσα από το παλιό λιμάνι και να καταλήξει στον μεγάλο χώρο της μαρίνας. Είναι μια διαδρομή σχεδόν πέντε χιλιομέτρων, δίπλα στη θαλασσινή αύρα με ευρύτατη επιλογή για άσκηση, ψυχαγωγία και αναψυχή».

Καινοτόμοι σχεδιασμοί

Mέσα από έναν καινοτόμο σχεδιασμό έγινε πλήρης ανασχεδιασμός και ανακατασκευή όλου του παραλιακού πάρκου που έχει εμβαδόν 65 χλμ. Το έργο αναβάθμισης της παραλιακής Επίχωσης περιλαμβάνει μια σειρά από έργα και διάφορες διευκολύνσεις που έχουν να κάνουν με τον περίπατο και τη γενικότερη αναψυχή των πολιτών, όπως παιχνιδότοπους, πεζοδρόμους και μικρές πλατείες για ξεκούραση και κοινωνικές δραστηριότητες. Χρήσεις οι οποίες θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες που οικογενειακώς καταφεύγουν στην Επίχωση για τη διασκέδαση και αναψυχή τους.

Ως χώροι αναψυχής του κοινού και κυρίως των οικογενειών που συναθροίζονται στην περιοχή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, έχουν δημιουργηθεί τρεις καφετερίες, δύο αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής, στα οποία έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και άτομα με ειδικές σωματικές αναπηρίες, αφού έχουν ληφθεί οι σχετικές πρόνοιες. Διαμορφώθηκαν νέοι πεζόδρομοι και διάδρομοι περιπάτου, τεχνητές λίμνες, έγινε νέα πρόσθετη φύτευση θάμνων και δέντρων, εγκαταστάθηκε σύγχρονος φωτισμός με τεχνολογία LED και κατασκευάστηκε μικρό αμφιθεατρικό πλάτωμα για εκδηλώσεις θεματικές και αναψυχής και συγκεκριμένα για τη φιλοξενία μουσικών καλλιτεχνικών και άλλων εναλλακτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων (διαλέξεων, εκθέσεων).

Το έργο περιλαμβάνει ελικοειδή ποδηλατόδρομο καθ’ όλο το μήκος της Επίχωσης συνδέοντας την Aκτή Ολυμπίων με το παλιό λιμάνι, τη μαρίνα και το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη.

Ο ποδηλατόδρομος έχει κατασκευαστεί νότια των χώρων στάθμευσης μακριά από τους πεζόδρομους για να μην επηρεάζει την ανέμελη περιδιάβαση των πεζών.

Το έργο διαλαμβάνει ακόμη «πίστα» για skateboard και πεζόδρομο σε συνδυασμό με πλατώματα στη θάλασσα.

Προς ευχαρίστηση των μικρών παιδιών, έχει γίνει αναδιαμόρφωση και επανασχεδιασμός των παιχνιδότοπων, των χώρων πρασίνου, της υφιστάμενης επίπλωσης –καθιστικών και του αναγκαίου εξοπλισμού ενώ έχει εγκατασταθεί νέος φωτισμός.

Πέραν των υφισταμένων χώρων στάθμευσης έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι στάθμευσης χωρητικότητας 270 θέσεων στο δυτικό όριο της Επίχωσης, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με τον χώρο στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί από την Αρχή Λιμένων στα πλαίσια ανάπλασης του παλιού λιμανιού.

Η ανάγκη επαφής του περιπατητή με το υγρό στοιχείο καθόρισε τη δημιουργία μιας νέας πορείας των πεζών με αρχική θέση στην υφιστάμενη θωράκιση από βράχους.

Με την τοποθέτηση στον χώρο διαφόρων γλυπτών διαφάνηκε η ανάγκη προβολής τους αλλά και ένταξής τους σε μία εναλλακτική πορεία πεζών.

Σε συνδυασμό με τις νέες παραμέτρους ανακατασκευάστηκε και ανυψώθηκε ελαφρά ο κύριος πεζόδρομος σε συνδυασμό με πλατώματα στη θάλασσα και δημιουργήθηκε δευτερεύουσα πορεία, περιβάλλοντας τα γλυπτά και διαχωρίζοντας χώρους πρασίνου και πλατείες για οργάνωση εκδηλώσεων. Μια οριζόντια προβλήτα που καλύπτει όλο το μήκος της Επίχωσης μέχρι και την αποβάθρα του παλιού λιμανιού δίνει τη δυνατότητα περιπάτου στο σημείο ακριβώς που θα σπάζουν τα κύματα.

 Ιάσονας Ιάσονος (Δημοσίευμα του 2014)

Οι φωτο σημερινές (21/1/17) από Αγ.Ξυγκάκη, πατώντας ΕΔΩ

Categories