Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Λεμεσού. Αποκλειστική Συνέντευξη-παρουσίαση με τον Δντή της Μονάδας. Α’μέρος

Βρέθηκα για λίγες ημέρες στη Λεμεσό καθώς επισκέφθηκα οικογενειακούς φίλους και γνωρίζοντας ότι έξω από την πόλη υπάρχει Εργοστάσιο τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων που λειτουργεί από το 1998, βασισμένο στην ίδια αρχή με αυτό που πρόκειται να γίνει στο Δήμο Σαρωνικού, έκανα τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεναγηθώ στην Μονάδα.  Ήταν μία χρήσιμη εμπειρία γιατί άλλο να γράφεις και να μιλάς θεωρητικά και άλλο να έχεις ¨περπατήσει” από κοντά το αντικείμενο για το οποίο ενημερώνεις τους άλλους.

Αφού λοιπόν ο Δήμος μας, έχει μπει στην διαδικασία κατασκευής ΚΕΛ , ανεξαρτήτως του σημείου που θα γίνει η που θα έπρεπε να γίνει η να μη γίνει, υπογραμμίζω ότι αυτή η παρουσίαση έχει να κάνει μόνο με την καθαυτή παραγωγική διαδικασία για να γνωρίζουμε όλοι, τις βασικές φάσεις της τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Ελπίζω πως θα φανεί χρήσιμη σε όλους, όσοι ασχολούνται με την υπόθεση ΚΕΛ.

Το χωριό Μονή, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα του αρχαίου οικισμού της Αμαθούντας στην Λεμεσό. Βρίσκεται κτισμένο σε ένα μικρό λόφο από τον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να έχει απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα. Στην Κύπρο, την Διαχείριση των Μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού έχουν αναλάβει οι Δήμοι που έχουν δημιουργήσει τα Συμβούλια Αποχετεύσεων.

Στα “αδυτα” της Μονάδας επεξεργασίας, ανέλαβε να με ξεναγήσει ο Plant Manager Κυριάκος Θεοχάρους τον οποίον ιδιαιτέρως ευχαριστώ για την ανοχή του καθώς δεν αρκέστηκα μόνο στην συνέντευξη και την ξενάγηση, αλλά βλέποντας στο διαμέρισμά μου τα video, επικοινωνούσα συνεχώς μαζί του για διευκρινίσεις και άλλες ερωτήσεις.

Επίσης ευχαριστώ προσωπικά τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο του Δήμου ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Λεμεσού, που έδωσαν την άδεια για την επίσκεψη. (Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς είναι και μέλος του ΣΑΛΑ).

Παρουσιάζω το ρεπορτάζ που έκανα, σε δύο μέρη: Το πρώτο, περιλαμβάνει την συνέντευξη με τον Plant Manager και γενικότερα πληροφοριακά στοιχεία που βγήκαν από τους διαλόγους on camera καθώς και από συζητήσεις κατά την διάρκεια της ξενάγησης η από την επικοινωνία μαζί του, μετά την ημέρα της συνέντευξης. Το δεύτερο μέρος και ίσως πιο ενδιαφέρον, περιλαμβάνει on camera ξενάγηση σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας της επεξεργασίας των λυμάτων.

Κατά το ξεκίνημα της λειτουργίας της Μονάδας, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού της Μονής που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ, όμως, όπως μου είπε ο Κυριάκος, μετά από κατάλληλη ενημέρωση και επιτόπιες επισκέψεις,τόσο ο Κοινοτάρχης όσο και οι κάτοικοι πείστηκαν ότι δεν υπάρχουν δυσοσμίες προς τα έξω και πως η Μονάδα λειτουργεί με ασφάλεια. Σήμερα υπάρχει αρμονική συνύρπαξη και μάλιστα η Μονάδα επεξεργασίας προτιμάει το ντόπιο εργατικό δυναμικό η εργολάβους.

“Γενικότερα, αυτό που συμβαίνει σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων είναι να επιταχύνει τις φυσικές διεργασίες με τις οποίες τα νερά αυτοκαθαρίζονται. Σ’ αυτές τις φυσικές διεργασίες αποσύνθεσης βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί αναγνωρίζουν διάφορα ρυπαντικά σωματίδια σαν πηγή τροφής. Ενώ δεσμεύουν την τροφή τους οι μικροοργανισμοί, παράγουν νέα βακτήρια κύτταρα, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα προϊόντα. Καθώς τα βακτήρια αποδομούνται, καταναλώνουν επίσης και οξυγόνο απαραίτητο για όλες τις μεταβολικές τους λειτουργίες. Τα υγρά απόβλητα, δηλαδή τα λύματα, προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες μιας πόλης ή χωριού από κατοικίες ή τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία ή και βιομηχανίες. Τα λύματα περιέχουν ανθρώπινα περιττώματα υγρά καθαρισμού κουζίνας, υπολείμματα τροφών νερά αποσύνθεσης, χημικές ουσίες κ.λ.π. Μπορούν να ονομαστούν και ακάθαρτα νερά διότι τα απόβλητα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος (περισσότερο από 99.9%) κατά βάρος νερό. Το υπόλοιπο είναι ουσίες διαλυμένες ή αιωρούμενες στο νερό. Υπολογίζονται σαν λύματα το 80% περίπου της κατανάλωσης νερού από αστικά σπίτια ή ξενοδοχεία. 
Όσο περισσότερο παραμείνουν ανεπεξέργαστα (χωρίς αερισμό) τόσο περισσότερο δύσοσμα είναι.
Επειδή το διαλυμένο οξυγόνο είναι στοιχείο κλειδί για τη ζωή ενός οργανισμού, είναι πολύ σημαντικό να μετριέται πόσο οξυγόνο θα χρησιμοποιήσουν τα βακτήρια για να αποδομήσουν μια μονάδα αποβλήτου. Η μονάδα αυτή ονομάζεται ανάλυση του βιοχημικά απαιτούμενου οξυγόνου και συνοπτικά γράφεται BOD. Oσο μεγαλύτερο είναι το BOD των αποβλήτων τόση μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου απαιτείται από τα βακτήρια για να τα αποδομήσουν.Ο σταθμός αρχικά είχε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ποσότητες λυμάτων μέχρι και 22.000m3 την μέρα, με συνολικό οργανικό φορτίο BOD5 με τιμή 4567kg.
Η δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων, από το 2013, ανέρχεται στα 40.000 κυβικά μέτρα ημερησίως με βιολογικό φορτίο 16.320 kg/d BOD. Η καινοτομία στην επέκταση του Σταθμού είναι η δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από την χρήση του βιοαερίου“. (Απόσπασμα από ενημερωτικό του ΣΑΛΑ -Συμβούλιο Αποχέτευσης Λεμεσού Αμαθούντας).

Οδηγώντας προς την κεντρική πύλη των εγκαταστάσεων, για συναντήσω τον Plant Manager Κυριάκο Θεοχάρους, δεν αισθάνθηκα καμία δυσάρεστη οσμή στη γύρω περιοχή, ούτε και μπαίνοντας στο χώρο των εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται στα 3 χλμ από το χωριό της Μονής. Η Μονάδα επεξεργασίας περιλαμβάνει μόνο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ με αποξήρανση Λάσπης.
Ελαφρά δυσοσμία ένοιωσα σε δύο σημεία της παραγωγικής διαδικασίας: Το πρώτο ήταν στο σημείο της ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, στην εισαγωγή δηλαδή των ακατέργαστων λυμάτων που βρίσκεται εν επαφή με την πρώτη ΑΝΟΙΧΤΗ δεξαμενή επεξεργασίας και το δεύτερο σημείο στο χώρο της πρώτης επεξεργασίας της ακατέργαστης λάσπης που προέρχεται από τον πρώτο διαχωρισμό των λυμάτων. Η μυρωδιά όμως ήταν τοπική, και δεν υπήρχε μετά την απόσταση των 30-40 μέτρων από τα σημεία που προανέφερα.
Σημειώνω, ότι ήδη σχεδιάζεται να κατασκευαστεί δεύτερο μικρότερο ΚΕΛ δυτικά της Λεμεσού για το οποίο έχει προβλεφθεί οι δεξαμενές πρώτης επεξεργασίας να είναι ΚΛΕΙΣΤΕΣ , κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η μικρή τοπική δυσοσμία, όπως μας είπε ο Διευθυντής. Αξιοσημείωτο είναι ,ότι παρά την μεγάλη δυναμικότητα της Μονάδας, προκειμένου να αποχετευτεί και το δυτικό τμήμα της Λεμεσού, δεν επελέγη η λύση της επέκτασης του υπάρχοντος ΚΕΛ γιατί το κόστος μεταφοράς των λυμάτων υπολογίστηκε ότι είναι μεγαλύτερο από την κατασκευή ενός νέου ΚΕΛ!
Ο Βιολογικός Σταθμός είναι σε απόσταση 22 χλμ ανατολικά της Λεμεσού, καταλαμβάνει έκταση 10 περίπου στρ, λειτούργησε το 1997 και από το 2007  έως το 2013, τέθηκε σε λειτουργία και η δεύτερη φάση του, διπλασιάζοντας την δυναμικότητα επεξεργασίας από 10,000μ3 σε 20,000 μ3 ημερησίως έχει δε, δυνατότητα σύνδεσης 270.000 κατοίκων. Σήμερα λειτουργεί με το 60% αυτής της δυναμικότητας.

Τα λύματα οδηγούνται στο εργοστάσιο με την βοήθεια 8 αντλιοστασίων από τα οποία το μακρύτερο σε απόσταση είναι στα 22 χμ ενώ το πιο κοντινό βρίσκεται στα 5 χιλ. Η μορφολογία της Λεμεσού, όπως λεει ο Κυριάκος, βοηθάει γιατί τα λύματα ξεκινούν από υψηλότερα σημεία και με τη βοήθεια της βαρύτητας οδηγούνται στα αντλιοστάσια τα οποία είναι συνδεδεμένα εν σειρά και οδηγούνται στην Μονάδα. Τα αντλιοστάσια δεν έχουν καμία δυσοσμία και είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένα που αν δεν δει κάποιος την πινακίδα του, δεν καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί αντλιοστασίου λυμάτων.
Η Λάσπη,είναι  αναπόσπαστο και πολύτιμο στοιχείο της Μονάδας γιατί από την επεξεργασία της παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει το 40% των αναγκών του Εργοστασίου. Στην Μονάδα αυτή δεν υπάρχει μεταφορά λυμάτων μέσω λυματοφόρων και προς το παρόν μεταφέρονται σε άλλη μοναδα βιολογικής επεξεργασίας του Τμήματος Υδάτων στο Βατί (περιοχή έξω από την Λεμεσό).

Δείτε την πολύ κατατοπιστική  Συνέντευξη με τον Plant Manager του Εργοστασίου Επεξεργασίας λυμάτων.


Τα ενημερωτικά video του ΣΑΛΑ

το video για την δημιουργία του νέου ΚΕΛ στα δυτικά της Λεμεσού

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ Β ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

[wonderplugin_carousel id=”24″] [wonderplugin_carousel id=”25″]

 

Categories