Σ. Φάμελλος: Δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από τα ραδιενεργά απόβλητα στην Κερατέα

Την πηγή προέλευσης των ραδιενεργών αποβλήτων που εντοπίστηκαν σε χώρο παράνομης εναπόθεσης αποβλήτων στον ΒΙΟΠΑ Κερατέας, ψάχνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Ο  αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα ραδιενεργά απόβλητα βρίσκονται σε οριοθετημένη περιοχή και δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Ο κ.Φάμελλος είπε ότι γίνεται προανάκριση και ψάχνουμε την πηγή και ανέφερε ότι για πρώτη φορά αποκτήσαμε σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.

Ραδιενεργό ιώδιο σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε την Κυριακή από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ. Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), άμεσα, μετά τον εντοπισμό των ραδιενεργών αποβλήτων, απαγορεύτηκε η εναπόθεσή τους στο χώρο και επιστράφηκαν στο δήμο. Αμέσως, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Kλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο δήμο Λαυρεωτικής.

localit.gr

Categories