Θύελλα αντιδράσεων και διευκρινίσεις Βασιλακόπουλου

Σε διευκρινιστική δήλωση χρειάστηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΟΚ μετά τις «φωτιές» που άναψε η δήλωση που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Arena FM» της Θεσσαλονίκης, όταν σχολιάζοντας τη μη τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος του Μπάσκετ στην Ξάνθη, επικαλέστηκε τον… φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας. Θα δοθούν ίδια εισιτήρια στις δυο ομάδες. Αν προκριθεί το ΟΑΚΑ δε θα γίνει ίδια μέρα ο τελικός με το ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Χρειάζεται επίδειξη ευθύνης και αγάπης στο άθλημα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα και μόλις διαπίστωσε τον σάλο που είχε ξεσπάσει, ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ ξεκαθάρισε:

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι δεν έχω υποστεί άνοια, το μυαλό μου δουλεύει ακόμη πάρα πολύ καλά! Δεν είπα ότι φοβήθηκα την εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά το αντίθετο. Οι δηλώσεις μου παρερμηνεύθηκαν. Εκτοξεύθηκαν ύβρεις, αλλά δεν θα ακολουθήσω. Είπα ότι η παρουσία των δύο “στρατών”, σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα με την αντιπαλότητά τους, αλλά και στη μουσουλμανική μειονότητα. Δεν προσβάλλω κανέναν. Ισα ίσα μίλησα υπέρ της πόλης, την οποία έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Δεν ήθελα να γίνουν ζημιές από τους χούλιγκαν. Η ελληνική κοινωνία έχει λάθος συμπεριφορά. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, δεν είναι αθλητικό»

Γ. Βασιλειάδης: Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις

«Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν τον τόπο διεξαγωγής των διοργανώσεών τους. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να πράττουν τα δέοντα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και να αποφεύγουν τυχόν άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα που προέκυψε με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού,

Και καταλήγει: «Τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι είναι εκτός πραγματικότητας, δεν προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού και προσβάλλουν βάναυσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας και όλους εμάς που είτε έλκουμε καταγωγή από την περιοχή είτε έχουμε ζήσει και βιώσει την αρμονική συμβίωση, την ομορφιά και την πολυχρωμία της περιοχής».

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (Arena FM), σύμφωνα με τις οποίες η Ξάνθη δεν αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του Άρη και του Παναθηναϊκού, λόγω πιθανών επεισοδίων στα οποία είναι δυνατόν, κατά τα λεγόμενά του, να εμπλακεί η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η Ξάνθη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια ασφαλής και φιλόξενη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής, αγαπάμε τον αθλητισμό και θεωρούμε τιμή μας να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τη δυνατότητα που έχει η Ξάνθη να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές συναντήσεις. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, πραγματοποιήθηκε στην πόλη διεθνές τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Τσεχίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ρωσίας το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία».

Δήμαρχος Ξάνθης: Ύβρεις που μαύρισαν την ψυχής μας

Για «ύβρεις» που «μαύρισαν την ψυχή μας», έκανε λόγο (Πρακτορείο 104,9) ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

«Οι δηλώσεις ή οι φερόμενες, όπως υποστηρίζει πλέον ο κ. Βασιλακόπουλος, δηλώσεις, είναι όχι μόνο ατυχείς, αλλά αποτελούν ύβρεις! Μαύρισε την ψυχή μας ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι το ηπιότερο που μπορώ να αναφέρω. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν τέτοιες δηλώσεις. Η Ξάνθη έχει αποδείξει πως μπορεί να αντέξει μεγάλες διοργανώσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στο Καρναβάλι, τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Φιλοξενήσαμε πέρυσι τον Σεπτέμβριο όμιλο Ευρωμπάσκετ στο “Φίλιππος Αμοιρίδης” και ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν στο γήπεδο. Δεν έχουν καμία σχέση οι δηλώσεις του με την Ξάνθη, τη Θράκη και την Ελλάδα μας», ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε μια περιοχή όπου, μέχρι τώρα, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν ενωμένοι και να φτάσουν την Ξάνθη ψηλά. Οι άνθρωποι είναι που δημιούργησαν το όνομα της πόλης. Ειρηνικά, χωρίς ταμπού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουμε. Σεβόμαστε και τη διαφορετικότητα, η θρησκεία δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό. Όλες τις διοργανώσεις στην πόλη μας τις καταφέρνουμε παραμένοντας ενωμένοι. Καταλαβαίνετε την οργή μας. Οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι, ανεξάρτητα χρώματος, θρησκεύματος. Ανέκυψε θέμα, από εκεί που δεν υπήρχε.»

ΚΕΔΕ: Απαράδεκτες και πρωτοφανείς δηλώσεις

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της, τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου, τονίζοντας ότι «θεωρούμε πρωτοφανές αθλητικός παράγοντας να διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμά τους», αναφέρει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και επισημαίνει ότι «χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Ξάνθη και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει η θρησκευτική ταυτότητα τη συμπεριφορά και τη στάση των πολιτών απέναντι στα αθλητικά δρώμενα».

Επίσης η ΚΕΔΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού να καταδικάσει τις δηλώσεις και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να οριστεί άμεσα η διεξαγωγή του σημαντικού αυτού αθλητικού γεγονότος στην πόλη της Ξάνθης. Ακόμη, το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει ότι θα παραστεί στον αγώνα αυτό, εφόσον διεξαχθεί εκεί.

Βασίλης Τοροσίδης, αρχηγός Εθνικής Ποδοσφαίρου

Για «βάναυση προσβολή ενός ολόκληρου τόπου και της θρησκευτική ελευθερίας των ανθρώπων του», έκανε λόγο ο Βασίλης Τοροσίδης με status που «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, δίνοντας τη δική του απάντηση σχετικά με το θέμα που προέκυψε:

«Στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα δεν χωράνε τέτοιες κατάπτυστες δηλώσεις, δεν μπορεί o οποιοσδήποτε να προσβάλλει βάναυσα ένα ολόκληρο τόπο και τη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων του. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ξάνθη, τον τόπο που με γέννησε και με ανάθρεψε δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με το θρήσκευμα, αλλά με την αξία… Καιρός να έρθουν καινούρια μυαλά…»

efsyn

Categories