1ο Γυμνασίου Καλυβίων: “ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ … ΚΟΥΖΙΝΑ”

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ … ΚΟΥΖΙΝΑ

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015, όπου μέσα από μια άτυπη συνεδρίαση με θέμα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του σχολείου μας, «έπεσε» η ιδέα της «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ», πιστεύοντας ότι είναι ένα χρήσιμο κι ευχάριστο πρόγραμμα για τα παιδιά.

Ο πρωτοποριακός και, πάντα, δεκτικός στις καινοτομίες, διευθυντής μας κ. Ζέππος, αλλά και όλος ο Σύλλογος των καθηγητών έδειξε έκδηλο ενδιαφέρον για το θέμα. «΄Αμ΄ έπος άμ έργον» έστειλε μια αίτηση- παράκληση στην FRANKE Ελλάδας, η οποία εδρεύει στην πόλη μας, να διαθέσει στο σχολείο μας τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Η FRANKE ανταποκρίθηκε άμεσα και κυρίως γαλαντόμα. Δίχως μιζέρια και τσιγκουνιές μας προσέφερε απλόχερα : α) ένα τρίπορτο inox ψυγείο, β)κεραμικές εστίες, γ) inox φούρνο, δ )Έναν απορροφητήρα, ε) Ένα νεροχύτη inox και στ) μια μπαταρία νερού. Για το λόγο αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δημόσια το προσωπικό και τη διοίκηση της FRANKE , επειδή χάρη σ΄ αυτούς ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη δημιουργία κουζίνας στο σχολείο μας.

Παράλληλα με την αναζήτησή μας για λευκές συσκευές, η οικογένεια Σουλτάτου ανακαινίζοντας την κουζίνα του σπιτιού της, χάρισε στο σχολείο τα μεταχειρισμένα πορτόφυλλα τα οποία βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση. Αυτό ήταν το δεύτερο έναυσμα στην προσπάθειά μας και ευχαριστούμε την οικογένεια για τη δωρεά, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό σημαντικό χρηματικό ποσό που θα απαιτούνταν για την αγορά τους.

Είναι φανερό ότι πλέον δεν μπορούσαμε να αδρανήσουμε. Ήταν υποχρέωσή μας, πάση θυσία, να ενεργήσουμε και να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Τα παιδιά μας από την περσινή χρονιά περίμεναν με λαχτάρα και χαρά τη νέα δραστηριότητα. Εδώ και τρείς μήνες , δηλαδή πολύ πριν δούμε «φως» στην κατασκευή της κουζίνας, είχαν δημιουργήσει λίστα των σκευών και των μικροεργαλείων που θα χρειαζόμασταν και ήδη 90 μαθητές είχαν εκφράσει την επιθυμία να λάβουν μέρος στα προγράμματά τους.

Και ναι!!!

Αυτό το όραμα, επιτέλους, πραγματώθηκε με τη απόλυτη υλική και οικονομική συμβολή του νεοεκλεγέντος – μόλις 2 μηνών- συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας καθώς και την ουσιαστική στήριξη από πλευράς Δήμου Σαρωνικού μέσω της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Προέδρου του, κου Χαρίτου, τους οποίου όλους ευχαριστούμε θερμά.

Το κερασάκι της τούρτας – για τώρα – μα ςπροσέφερε ο κύριος Παπαθανασίου από την Υδροψυκτική, ο οποίος μας προσέφερε δωρεάν έναν επαγγελματικό πάγκο εργασίας inox, πάνω στον οποίο οι μαθητές μας θα μάθουν να χειρίζονται τρόφιμα και εργαλεία. Τον ευχαιρστούμε ιδιαίτερα!!

Με θέληση, αποφασιστικότητα, δυναμισμό και καλή διάθεση κατάφεραν οι κυρίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να στήσουν την κουζίνα. «Επιστράτευσαν» ξυλουργό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό και πλακά και επίσης επάνδρωσαν πλήρως την κουζίνα με όλα τα απαιτούμενα σκεύη.

Η ευρηματικότητα, η δράση, η ομαδικότητα, η σύμπνοια και η πίστη στο έργο που ανέλαβαν για τα επόμενα 2 χρόνια είναι άκρως συγκινητικές και οφείλω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ καθώς κι ένα μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τα παιδιά να αναδείξουν τη δημιουργικότητα τους. Θέλουμε μέσα από τα ευχάριστα προγράμματα της «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ» τα παιδιά μας

α) να στήσουν αλλά και να εδραιώσουν φιλίες,

β) να μάθουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής,

γ) να χαρούν μέσα από τις δημιουργίες τους ,

δ) να έρθουν κοντά στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αλλά και

ε) να αποκτήσουν συνείδηση οικιακής οικονομίας η οποία μελλοντικά θα τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Θεωρώντας ότι το βίωμα μιας όμορφης εφηβικής ηλικίας είναι διαβατήριο για μια λειτουργική, υπεύθυνη, ισορροπημένη, και παραγωγική ενήλικη ζωή είναι χρέος εκπαιδευτικών και γονέων να τους το παράσχουμε.

Με εκτίμηση
Παν. Λιούμη
Μέλος του Συλλόγου Καθηγητών 1 ου Γυμνασίου Καλυβίων
Υπεύθυνη του Προγράμματος
Δείτε στιγμιότυπα από τις φάσεις κατασκευής της κουζίνας στη διεύθυνση: https://padlet.com/zepposd/kitchen

[wonderplugin_carousel id=”28″] [wonderplugin_carousel id=”29″]
Categories