Νέο κοιμητήριο Σαρωνικού: Το ιστορικό. (videos)

Καθώς η πρόταση χωροθέτησης του νέου Κοιμητηρίου είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στο Δήμο Σαρωνικού, παραθέτουμε προς ενημέρωση,το ιστορικό των συζητήσεων και αντιδράσεων που οδήγησε στην συγκρότηση “ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΩ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ  Για τη Χωροθέτηση Δημοτικού Κοιμητηρίου”


Η αρχική προσέγγιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19/10/17 (video by paraktios.gr)

Επί τάπητος τα Κοιμητήρια Σαρωνικού στην συνεδρίαση του ΔΣ της 19/10/16.


Δηλώσεις του Σάββα Γκέραλη περί εύρεσης χώρου, κατά το τέλος της ενημέρωσης για το ΚΕΛ Καλυβίων, στην Σαρωνίδα στις 4/11/16 (video by paraktios.gr)


Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (7/11/16)


Η Ενημέρωση Δημάρχου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/1/2017, περί εξεύρεσης χώρου και οι θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων.(video by localWEBtv)

Επειδή το video με τις ερωτήσεις περιλαμβάνει και άλλα θέματα, αναφέρονται ακριβώς τα χρονικά σημεία του video αναφορικά με την ενημέρωση περί της εξεύρεσης του χώρου του Κοιμητηρίου

Ενημέρωση Δημάρχου: 4:50 έως 8:16

Τζιβίλογλου: 13:15 έως 18:00

Τσαλικίδης και Δήμαρχος 19:00 έως 24:00

Ράπτη 42:50 έως 43:20


Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων του Α.Λαγονησίου στις 29/1/17, με συγκέντρωση σε ταβέρνα της περιοχής με παρόντα τον Σάββα Γκέραλη. (video by attikos.gr)


Συγκρότηση “ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΩ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ Για τη Χωροθέτηση Δημοτικού Κοιμητηρίου”. Η Πρώτη επίσημη ανακοίνωση στις 17/2/17

Αγαπητέ συμπολίτη,
Στις 19-10-2016 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας και ελήφθη η με αριθμό 262/2016 απόφαση, με την οποία διαπιστώθηκε ότι τα υφιστάμενα κοιμητήρια του Δήμου είναι υπερκορεσμένα και αποφασίστηκε να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να βρεθεί έκταση άνω των 50 στρεμμάτων που να πληροί τις προϋποθέσεις για χωροθέτηση νέου δημοτικού κοιμητηρίου. Ακολούθως, έλαβε χώρα η με αριθμό πρωτοκόλλου 18132/07-11-2016 πρόσκληση του Δήμου Σαρωνικού προς ιδιοκτήτες εκτάσεων (αυτοτελών ή συνεχόμενων) άνω των 50 στρεμμάτων για τη δημιουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων την 08-12-2016, δηλαδή με προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μόλις ενός (1) μηνός. Τελικώς, κατατέθηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου 19717/2016 αίτηση του κου Γεωργίου Μελισσουργού περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έκταση ιδιοκτησίας του που εντοπίζεται επί της λεωφόρου Αναβύσσου στον ορεινό όγκο που εκτείνεται έναντι της εισόδου της οδού Σκιάθου έως έναντι της εισόδου του οικισμού του Ολύμπου.

Ορισμένες παρατηρήσεις επί των μέχρι σήμερα ενεργειών του Δήμου Σαρωνικού :

• Ο κορεσμός του νεκροταφείου Αναββύσου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που οδήγησε την διοίκηση του Δήμου στην δημιουργία νέου νεκροταφείου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ενέργειες (παραχώρηση εκτάσεως 50 στρεμμάτων, άδειες δασαρχείου για δημιουργία δρόμου πρόσβαση κλπ) για οριοθέτηση νέου νεκροταφείου στη θέση «Σκόρδι», που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας και δεν ενοχλεί κανένα κάτοικο του Δήμου. Ο Δήμαρχος απέρριψε την λύση «Σκόρδι» με την ατεκμηρίωτη δικαιολογία του υψηλού κόστους κατασκευής του δρόμου και αντ’ αυτού προτιμά να πληρώσει το κτήμα του Μελισσουργού (το κόστος θα αποσβεστεί με την συνδρομή των δημοτών)

• Βάσει της νομοθεσίας η έκταση του υπό δημιουργία νεκροταφείου έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των κατοίκων που αντιστοιχούν σε αυτό. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκταση 0,5 έως 1 τ.μ. ανά κάτοικο. Η υποψήφια έκταση του Μελισσουργού (72 στρέμματα) αντιστοιχεί σε 72.000 έως 144.000 κατοίκους !!!

• Η νομοθεσία προβλέπει την δωρεάν παραχώρηση δασικών εκτάσεων για δημιουργία νεκροταφείων και δρόμων πρόσβασης.

• Μια ενδελεχής εξέταση της περιοχής θα μπορούσε να δώσει και άλλες λύσεις (επέκταση νεκροταφείου Ολύμπου, χρήση πεδίου παλαιού βολής Άνω Λαγονησίου, έκταση της Τράπεζας της Ελλάδος και πολλές άλλες που οι Δημοτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να προτείνουν)

Η δική μας θέση είναι ότι η χωροθέτηση δημοτικού κοιμητηρίου στην εν λόγω έκταση όχι μόνο θα απαξιώσει πλήρως τις ιδιοκτησίες μας, που ήδη έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και θα υποβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Άνω Λαγονησίου αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του κι εγείροντας ζητήματα ακόμα και για τη δημόσια υγεία (οι συνήθεις νότιοι άνεμοι θα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής , πρόβλεψη η οποία υπάρχει στην οικεία νομοθεσία).

Υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα υπογράψουν την συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας νεκροταφείου, βλάπτοντας σοβαρά Συμπολίτες τους ;;;

Tέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία κοιμητηρίου με αγορά ιδιωτικής έκτασης συνεπάγεται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία ενώ την ίδια στιγμή η νομοθεσία προβλέπει και παραχώρηση δημόσιας γης.

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ!

ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΩ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥγια τη χωροθέτηση δημοτικού κοιμητηρίου


[wonderplugin_carousel id=”27″] [wonderplugin_carousel id=”28″]

 [wonderplugin_carousel id=”29″]

Categories