Σε κατάληψη από τους μαθητές το ΛΥΚΕΙΟ Καλυβίων- Γιατί διαμαρτύρονται. (video)

Το 15μελες συμβούλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Καλυβιων  προχώρησε από σήμερα 20/2/17 σε  κατάληψη του σχολείου  ως αντίδραση στα νέο μέτρο του Υπουργείου σύμφωνα με το οποίο καταργείται η δυνατότητα επαναληπτικών εξετάσεων στις Πανελλήνιες, σε όσους για δικαιολογημένους λόγους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις κανονικές,όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ένας από τους μαθητές του Λυκείου Καλυβίων,μίλησε στη κάμερα του Paraktios και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους  αποφασίστηκε η κατάληψη.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί πριν λίγες ημέρες στον Τύπο, απ όπου πήραμε περισσότερες πληροφορίες.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

11-02-2017 Σχετικά με την κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων –  BY ΟΛΜΕ
Αθήνα, 11/02/17
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων
Όσοι από τους μαθητές που έδιναν «πανελλαδικές εξετάσεις» δεν κατάφερναν να συμμετάσχουν σε αυτές για λόγους υγείας η ανωτέρας βίας είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής, μέχρι και την χρονιά 2015-6, και σε «επαναληπτικές εξετάσεις».
Η κατάργηση αυτής της δυνατότητας από φέτος στερεί από τους μαθητές, που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, τη δυνατότητα να διαγωνισθούν .
Θεωρούμε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Yπουργού Παιδείας στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής όπου είπε ότι: «οι επαναληπτικές εξετάσεις που από φέτος καταργούνται, ήταν από τις ορισμένες παθογένειες της κοινωνίας μας που πρέπει να τις βλέπουμε όλοι μαζί κατάματα. Σε ποιές παθογένειες αναφέρεται ο κ Υπουργός; Όπως επίσης εύλογα ερωτηματικά γεννούν οι δηλώσεις του «ότι υπήρχε μιας αυξημένη τάση λιποθυμιών και αρρώστιας στην διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων»! απειλώντας επίσης ότι «δεν θα ήθελε να προκληθεί ώστε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά»! Εάν όντως υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, αναρωτιόμαστε γιατί εκπλήσσεται ο κ Υπουργός, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για άκρως ανταγωνιστικές και ψυχοφθόρες εξετάσεις οι οποίες δίνονται μετά από πολύχρονη προετοιμασία και επίπονες προσπάθειες των υποψηφίων μαθητών;
Με βάση τις αρχές της ίσης μεταχείρισης αλλά και των ίσων ευκαιριών των μαθητών:
Απαιτούμε την διατήρηση της διαδικασίας των «Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων», για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους,
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εντοπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον θεσμό των «Επαναληπτικών» και να προτείνει λύσεις σε παιδαγωγική κατεύθυνση,
Να τεθούν οι αυστηροί αυτοί όροι για τη συμμετοχή στις «Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις», ώστε να μην γίνεται εκμετάλλευση ή κατάχρηση της δυνατότητας αυτής.


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Γαβρόγλου: Τέλος οι πανελλαδικές εξετάσεις
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, 3:30μμ
Στην υπολοποίηση του προγράμματος παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί επιμένει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τονίζοντας ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καταργηθούν. «Κανένας γονέας δεν μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από την θεματική εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας το είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία. Θα γίνει στα γυμνάσια και είναι υποχωρητικότατο να γίνει. Η μια εβδομάδα δίνει τεράστια ευελιξία στον σύλλογο καθηγητών. Όμως, κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του. Εχουμε εξαιρετικές ενδείξεις από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει το πρόγραμμα στην πλάτη τους. Να προσέχουν ορισμένοι που αντιδρούν να μην ταυτιστούν με αντιδράσεις και με «στρατόπεδα» που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας στην Βουλή για να προσθέσει «Η θεματική εβδομάδα έχει θέματα διατροφής, εθισμού – όχι μόνο ναρκωτικών αλλά ίντερνετ και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνά τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».

Εισαγωγή στα πανεπιστήμια με απολυτήριο σε ορίζοντα 3ετίας

Αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις. Είναι αδιάβλητες αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει «μάθει απ έξω». Τυραννιούνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πώς σιγά- σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από του χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού»

Τέλος, προανήγγειλε ότι αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α.

Εργο της επιτροπής θα είναι «η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Εως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

9 αλλαγές-sos στην φετινή Γ’ Λυκείου

Το βράδυ της Τρίτης μπήκε και το τελευταίο (;) «κερασάκι»-ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συμπληρώνει το σύνολο των αλλαγών στις φετινές Πανελλήνιες και γενικότερα την Γ’ Λυκείου. Όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος τέσσερις μήνες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο έχει ακόμα νομικές εκκρεμότητες, καθώς σειρά ρυθμίσεων ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή!

Με τις εξαγγελίες και το βλέμμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στις Πανελλαδικές του 2020 για την «τομή» που επιχειρεί σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα, οι ανατροπές που έχουν έρθει για τις φετινές εξετάσεις (πανελλαδικές και ενδοσχολικές) έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα. Μετάθεση ημερομηνιών, κατάργηση επαναληπτικών πανελλαδικών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που διορθώνουν κακώς κείμενα του νέου συστήματος και δίνουν επιπλέον ευκαιρίες σε μαθητές, είναι αποσπασμένες σε νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις και νομοθεσίες.

Ψήφιση σήμερα

Ενα μέρος των αλλαγών –άλλες φέρνουν ανατροπές στο πρόγραμμα των μαθητών κι άλλες ευνοούν τους αποφοίτους– βρίσκονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα. Η τεράστια καθυστέρηση στη ρύθμιση των θεμάτων των φετινών Πανελλαδικών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εντός ολίγον ημερών –μέσα στον Φλεβάρη βάσει νόμου– θα πρέπει να ανακοινωθεί η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στις Πανελλαδικές, κι ακόμα οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν τα νέα δεδομένα.

Τι αλλάζει

Αθροιστικά οι αλλαγές:

1 Πρώτα οι ενδοσχολικές: Αν και ο Μάιος εθεωρείτο τα τελευταία χρόνια ο «μήνας των Πανελλαδικών», το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μεταθέτει για πρώτη χρονιά τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγκειται στη θεωρία περί αποδέσμευσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές, με τους αποφοίτους πρώτα να λαμβάνουν το απολυτήριό τους και στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

2 Πανελλαδικές τον Ιούνιο: Ο προγραμματισμός των υποψηφίων στις Πανελλήνιες ανατρέπεται φέτος, καθώς οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν γύρω στις 10 μέρες «διάλειμμα» μεταξύ των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων.

3 Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων από φέτος ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2013 και βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, με στελέχη του υπουργείου Παιδείας να σημειώνουν ότι εκτός από τον μικρό αριθμό μαθητών δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων που δηλώνουν ασθένεια, για να «κερδίσουν» οι μαθητές κάποιες επιπλέον μέρες διαβάσματος.

4 Επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις: Μετάθεση των επαναληπτικών ενδοσχολικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου τον Ιούνιο αντί του Σεπτέμβρη. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι βάσει εκπαιδευτικής εμπειρίας οι μαθητές δεν έρχονται καλύτερα προετοιμασμένοι στις εξετάσεις μετά το πέρας του καλοκαιριού. Η εν λόγω ρύθμιση βέβαια θα δίνει και καλύτερη εικόνα για τον αριθμό μαθητών της επόμενης χρονιάς σε κάθε τάξη, καθώς ήδη από τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα των μετεξεταστέων.

5 Τρεις περίοδοι εξετάσεων: Φέτος για πρώτη χρονιά δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές τόσο της Γ’ Γυμνασίου όσο και της Γ’ Λυκείου σε τρεις εξεταστικές περιόδους (σ.σ. με δύο επαναληπτικές) για να λάβουν το απολυτήριό τους. Ειδικότερα, για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, οι εξεταστικές περίοδοι μοιράζονται σε Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβρη για να λάβουν το απολυτήριό τους. Σημειώνεται ότι για το Γυμνάσιο προβλέπεται και εντατική ενισχυτική διδασκαλία πριν τις εξετάσεις του Ιουλίου. Για την Γ’ Λυκείου οι εξεταστικές περίοδοι χωρίζονται σε Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβρη.

6 Κατηγορία 10%: Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10% με δυνατότητα στους υποψηφίους να διατηρήσουν τον βαθμό τους από τη συμμετοχή στις πανελλήνιες και να τον χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τη συμμετοχή τους στη κατηγορία του 10% με εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Μέχρι πρότινος, η ρύθμιση ήταν μεταβατική και διάρκειας ενός έτους. Πάντως, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση επί του νομοσχεδίου σημειώνει ότι πρόκειται για ρύθμιση που αποκλίνει από την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

7 Κατηγορία 5%: Για την κατηγορία του 5% για υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις, αν και έχουν υπάρξει μεταβολές στις παθήσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας ορίζει για φέτος να ενταχθούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται τόσο στην προηγούμενη λίστα όσο και στην καινούργια με σκοπό να μην αιφνιδιαστούν οι οικογένειες και να μην προκύψουν προβλήματα στη διαδικασία. Η νέα λίστα με τις προσθήκες αλλά και τις αφαιρέσεις θα ισχύσει κανονικά από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

8 Μηχανογραφικό δελτίο: Διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνεται μέσω του νέου Μηχανογραφικού. Ιδιαίτερα ευνοημένοι οι υποψήφιοι του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου που αφορούν Θετικές, Τεχνολογικές, Επιστήμες Υγείας, Πληροφορική και Οικονομικά.

9 ΕΠΑΛ: Για πρώτη χρονιά θεσμοθετείται η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σε Πανεπιστήμια με ποσοστό 1%. Μέχρι πρότινος, οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται υπουργική απόφαση για τις σχολές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση, ενώ σε μία σειρά σχολών όπως Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, η πρόσβαση θα είναι ανοικτή ασχέτως της ειδικότητας που έχουν ακολουθήσει οι υποψήφιοι.

πηγη

[wonderplugin_carousel id=”29″] [wonderplugin_carousel id=”30″]
Categories