Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) με τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής απορριμμάτων από την ταφή καλεί με επιστολή της προς τους 66 δημάρχους της Αττικής η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Σημειώνοντας ότι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων αποτελούν το κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων, ενημερώνει τους δημάρχους ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών ανακύκλωσης, επανάχρησης κ.λπ., που επείγουν, ώστε να αποτραπεί η ταφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού απορριμμάτων.

Στην επιστολή χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη η ανυπαρξία προτάσεων χρηματοδότησης από όλους τους δήμους, «γιατί λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας» στην εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.

«Η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κ.ά.», τονίζει η περιφερειάρχης στους δημάρχους.

Υπενθυμίζεται ότι κριτική στους δημάρχους έχουν ασκήσει και μέλη κινημάτων, καταλογίζοντάς τους απροθυμία να επωμιστούν το περιβαλλοντικό κόστος που τους αναλογεί από την παραγωγή απορριμμάτων.

efsyn

Categories