Πρόκριση στο Πανευρωπαικό Ρομποτικής η Ομάδα Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Π.Φώκαιας!!! (updated)

Η ομάδα μας Fokaia Robotics Team (FORT), η ομάδα του 1ου Δ.Σ. Παλαιάς Φώκαιας κατάφερε στην πρώτη της συμμετοχή να κατακτήσει την 4η θέση στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE ανάμεσα σε 89 ομάδες από όλη την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αγγλία.

Όλα ξεκίνησαν πριν 2 χρόνια όταν δημιουργήσαμε τα τμήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας. Προγραμματίσαμε το δεύτερο έτος να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμό με μια αγωνιστική ομάδα μαθητών Ε΄, Στ και Α΄ Γυμνασίου.
Οι εκπαιδευτές, ο διευθυντής και ο Σύλλογος Γονέων επιλέξαμε να συμμετέχουμε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ρομποτικής με γνώμονα τις αρχές και αξίες που τον διέπουν. Δεν είναι ένας απλός αγώνας ρομποτικής αλλά ένας ευχάριστος διαγωνισμός συγκεκριμένων αξιών και αρχών που θα πρέπει να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν τα παιδιά στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, είναι ένας διαγωνισμός χαράς, ευγενούς συναγωνισμού, ομαδικού πνεύματος και επιβράβευσης της επίμονης και συστηματικής δουλειάς.

Είναι μια διαρκής διαδικασία αποτυχιών και επιβραβεύσεων αλλά και μια δοκιμασία αλληλεξάρτησης και υπευθυνότητας μεταξύ των μελών της ομάδας. Μιας ομάδας που πρέπει να διαχειρίζεται την αποτυχία, να μαθαίνει από τα λάθη της και να επανεκκινεί από το μηδέν.
Πραγματικά σαν υπεύθυνος της ομάδας ένιωσα αισιόδοξος, όταν είδα τον Αλέξανδρο και τον Σωτήρη να δουλεύουν ταχύτατα με απόλυτο συγχρονισμό, αν και η προσπάθειά τους στο Robot Game και πάλι δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία όπως είχε συμβεί λίγα λεπτά νωρίτερα στο Robot Practice. Ένιωσα σιγουριά, όταν ο Δωρόθεος ανέλαβε την τελευταία στιγμή έναν καινούριο ρόλο και, όπως αποδείχθηκε, συντόνισε περίφημα την εξαιρετική μας ομάδα στην παρουσίαση του Project από τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον Μανώλη, τον Βαγγέλη, τον Γεράσιμο αλλά και τους μικρότερους τον Μάκη και τον Σπύρο . Ήμουν βέβαιος, όταν ο Λευτέρης με τραυματισμένο το πόδι του ήθελε να συμμετέχει σε όλες τις εξοντωτικές γι΄ αυτόν δοκιμασίες και φυσικά τα πήγε περίφημα. Όταν ο Κυριάκος, ο Νικόλας, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης και ο άλλος ο Νίκος ο μικρότερος, έφεραν την 3η θέση στα Core Values (βασικές αρχές και αξίες). Ξέρω ότι συμμετοχή στη μεγάλη αυτή διάκριση έχει και ο Διαμαντής που δεν κατάφερε να μας ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη αλλά συμμετείχε σε όλη την προετοιμασία της ομάδας. Γνωρίζω ότι αυτή η ομάδα έχει μέλλον, γιατί φάνηκε η απογοήτευση στο πρόσωπο των παιδιών που δεν ήταν συνεπείς σε μια υποχρέωση που ανέλαβαν ή από μια παράλειψη που επιβάρυνε το αποτέλεσμα της ομάδας τους.

Ένιωθα πίεση από την αγωνία των γονέων για διάκριση αλλά και μεγάλη δικαίωση από την επιβράβευση της συνολικής δουλειάς. Αποδείχτηκε περίτρανα η αξία της συνολικής δουλειάς αφού ομάδες που διέπρεψαν στο Robot Game κατατάχτηκαν πολύ πιο κάτω από τους FORT. Ο “θρίαμβος” της παιδαγωγικής έναντι της τεχνοκρατικής προσέγγισης της γνώσης. Mε εντυπωσίασαν οι γονείς που βοηθούσαν τα παιδιά τους κουβαλώντας τις κατασκευές τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με κάθε μέσο ή κάποιοι άλλοι που έφτιαχναν μέχρι και την τελευταία μέρα το λάβαρο της ομάδας. Όπως και εκείνοι που έκαναν το χατίρι του τραυματισμένου παιδιού τους παίρνοντας στο αεροπλάνο πατερίτσες και αναπηρικό καροτσάκι για την μετακίνησή του.


Ένιωσα ανακουφισμένος για την ευπρεπή διαχείριση των μικροπροβλημάτων που προέκυψαν στην διοργάνωση και επηρέασαν αρνητικά την ομάδα μας. Το μήνυμα ήταν ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αδικίες και τις αναποδιές με πείσμα υπομονή και σκληρή δουλειά. Άλλωστε η μεγάλη επιτυχία έρχεται μέσα από την διαχείριση της αποτυχίας.
Με εντυπωσίασε η ψυχραιμία των παιδιών και του συναδέλφου που έμειναν 15 λεπτά μέσα στο ασανσέρ εγκλωβισμένοι στο Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Δυστυχώς, δεν «έζησα» την απονομή των μεταλλίων και τους πανηγυρισμούς της ομάδας μετά τη δικαίωση αφού το ταξίδι της επιστροφής μου για Αθήνα ήταν την ίδια ώρα.

Είμαι ευτυχής, γιατί μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό μάθαμε πολλά γίναμε καλύτεροι και επαναπροσδιορίσαμε στάσεις και συμπεριφορές.
Άφησα για το τέλος τις ευχαριστίες στους εκπαιδευτές της ομάδας μας τους δασκάλους Μάκη Τριανταφυλλίδη και Αντώνη Σκέλλα για τους οποίους όποιοι γνωρίζουν υποκλίνονται. Χαρακτηριστικά τους η συνεχής και συστηματική δουλειά με παιδαγωγική προσέγγιση με αρχές και αξίες αδιαπραγμάτευτες. Γνώσεις, αρχές και αξίες που εμφύσησαν στους μαθητές και τους έκαναν ΟΜΑΔΑ.
Είναι σίγουρο ότι με το αεροπλάνο για την Αγγλία θα πετάξει σε λίγο καιρό μια πραγματική ομάδα, η FORT το καμάρι του σχολείου μας. Και τότε, αυτή η ΟΜΑΔΑ θα είναι ακόμη καλύτερη!
Με περηφάνια

ο Διευθυντής του σχολείου

πατηστε εδω

[wonderplugin_carousel id=”33″]
Categories