ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΖΕΙ. Συνέντευξη με εθελόντριες στο Δήμο Σαρωνικού. video

Η «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» (Έρευνα ESPAD) ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται έως σήμερα από το ΕΠΙΨΥ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου στη χώρα μας για περισσότερα από 30 χρόνια.

Συνοπτική αποτίμηση για τη χρήση παράνομων ή άλλων «νόμιμων» ουσιών (2015)

Τουλάχιστον ένας στους 4 16χρονους μαθητές (28,6%) θεωρεί ότι η πρόσβαση σε ηρεμιστικά / υπνωτικά είναι «εύκολη» και σε μία σχεδόν παρόμοια αναλογία (22,8%) θεωρούν το ίδιο για την κάνναβη∙ ένας στους 7 (14,2%) θεωρεί «εύκολη» την πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα οπιοειδή παυσίπονα. Την τελευταία 4ετία φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των 16χρονων που θεωρούν εύκολη την πρόσβαση στις περισσότερες ουσίες.

Τουλάχιστον ένας στους 3 16χρονους μαθητές (36,5%) θεωρεί «ακίνδυνη» τη δοκιμή κάνναβης, ένας στους 4 (23,0%) την περιστασιακή της χρήση, ενώ ένας στους 13 (7,8%) τη συστηματική της χρήση. Υψηλότερο ποσοστό αγοριών, έναντι κοριτσιών, θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση κάνναβης. Το 2015 σημαντικά υψηλότερο ποσοστό μαθητών θεωρούν «ακίνδυνη» την χρήση κάνναβης συγκριτικά με το 2011 και το 2007.

Σχεδόν ένας στους 9 16χρονους μαθητές (10,6%) αναφέρει χρήση παράνομης ουσίας έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή, τα αγόρια σε υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα κορίτσια. Η κάνναβη είναι η πλέον δημοφιλής παράνομη ουσία∙ χρήση της ουσίας ανέφερε ένας στους 11 μαθητές (9,1%), περισσότερο αγόρια (12,4%). Η πλειονότητα των χρηστών κάνναβης έκαναν χρήση της ουσίας τους τελευταίους 12 μήνες (7,4% του δείγματος), οι μισοί επανέλαβαν τη χρήση ≥3 φορές σε όλη τη ζωή (4,6% του δείγματος) και σε παρόμοια αναλογία (4,1% του δείγματος) ανέφεραν χρήση κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ένας στους 8 μαθητές (12,5%) αναφέρει χρήση εισπνεόμενης ουσίας (κόλλα, βενζίνη) έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή. Σε ποσοστό 4,2% αναφέρθηκε μη-συνταγογραφημένη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών, ενώ σε ποσοστό 2,5% αναφέρθηκε χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών (κυρίως συνθετικών κανναβινοειδών).

Στην Έρευνα του 2015, της οποίας  μόλις διαβάσατε την συνοπτική αποτίμηση, υπάρχει λεπτομερέστατη καταγραφή της κατάστασης  ανά Νομό της Χώρας.

Στην καταπολέμηση εξάπλωσης  του φαινομένου των Ναρκωτικών, έχουν συστρατευθεί Κρατικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, Σχολικές Κοινότητες και απλοί πολίτες που συνήθως λειτουργούν εθελοντικά υπό τις οδηγίες Εξειδικευμένων Φορέων με κύριο όπλο την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ παιδιών και γονέων,όπως η Μαρία Μουτσοπούλου και η Κλεοπάτρα Μπρίζη που παραχώρησαν συνέντευξη στον Paraktios με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του Δήμου Σαρωνικού. Η πρώτη είναι κάτοικος Αναβύσσου και η δεύτερη που είναι από Π.Φάληρο, βοηθάει την Μαρία να ενημερώνει -κυρίως μέσω εντύπων- τα σχολεία και τους γονείς της περιοχής.

Και οι δύο, είναι εθελόντριες του “Ιδρύματος για έναν Κόσμο χωρίς Ναρκωτικά” , ΜΚΟ, με παρουσία σε πολλές χώρες και φυσικά, στην Ελλάδα. Η σύντομη συνέντευξη με τις δύο αξιολογότατες κυρίες δεν φιλοδοξεί να προσφέρει κάποια επιστημονικά δεδομένα άλλα να αναδείξει το γεγονός της προσπάθειας για ενημέρωση με σκοπό την πρόληψη. Γιαυτό, τα ερωτήματα τίθενται ακροθιγώς, αφού πρωτίστως έχει σημασία η ευαισθητοποίηση φορέων και Συλλογικοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας επίσημος φορέας οργανωμένης και συστηματικής ενημέρωσης στο Δήμο Σαρωνικού. Σημειώνεται επίσης ότι κατά την διάρκεια της Συνέντευξης η κα Μουτσοπούλου εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί τον Δήμαρχο για να ζητήσει και την αρωγή του επίσημου Δήμου.

Ευχαριστούμε την καφετέρια ’22 στην Ανάβυσσο και τον Σάββα Ακούσογλου για την πρόθυμη  φιλοξενία για τις ανάγκες βιντεοσκόπησης της συνέντευξης.

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Κάντε περιήγηση στο site της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για μια Ελλάδα Χωρίς Ναρκωτικά”. http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/marijuana.html

[wonderplugin_carousel id=”24″]

 

Categories